jan 12, 2023 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

De hazelaars bloeien, de allergieën groeien

Het is weer zover en elk jaar opnieuw wordt er voor gewaarschuwd, maar dit jaar is het wel uitzonderlijk vroeg: de hazelaar bloeit en ook de elzenstruiken steken de kop op en dus strooien die hun stuifmeel kwistig rond. Meteovista heeft trouwens de eerste waarschuwingen rondgestuurd. De warme winter heeft zijn voordelen, vooral voor de energierekening, maar ook nadelen en onze slijmvliezen zullen het geweten hebben.

Je kunt je erfelijkheid niet veranderen, maar wel je gevoeligheid voor allergenen en dat kan dezer dagen handig zijn, nu de hazelaar en de elzen weer pollen laten rondzweven.

De hooikoortspatiënten zullen het geweten hebben en daarmee is op dit tijdstip van het jaar het hooikoortsseizoen dan ook officieel van start gegaan. De warme temperaturen en de wind hebben hun best gedaan. Ook insecten en dieren die volop in hun winterslaap zaten, worden door de warmere temperaturen gewekt en dat brengt problemen mee: ze vinden nog geen voedsel en ze kunnen ook niet overleven als ze dat niet meteen vinden, want tijdens de winterslaap vertraagt het metabolisme, maar eenmaal ontwaakt moeten ze weer volop energie krijgen om te functioneren en te overleven. In ons land leven geen beren die een winterslaap houden, maar wel amfibieën en die worden vroegtijdig uit de winterslaap gehaald. De natuur staat dus een beetje op haar kop. Ook planten hebben al groene uitlopers en de hazelaar die normaal wel als eerste de lente van tevoren aankondigt is er dit jaar wel heel vroeg bij.

Hopen op veel regen

Wat kunnen hooikoortslijders of mensen die last hebben van overgevoeligheid dan wel doen? De hazelaar zal wel niet luisteren naar hun wensen en bevelen.

Wel, ze hebben geluk dat het dezer dagen behoorlijk veel geregend heeft zodat ze niet meteen alert zijn, want regen spoelt veel pollen uit de lucht weg. Droog en winderig weer is het meest riskant voor hooikoortspatiënten. Normaal zou het nu moeten vriezen dat het kraakt en een sneeuwtapijt moet voor een normaal winters klimaat zorgen, maar vorige week was het vijftien graden op sommige plaatsen in het land en op de Ardense hoogten was het zelfs 7 à 8 graden.

Klimaat overhoop

Normaal zou er nu ook nachtvorst moeten zijn, zodat de planten en de dieren “in slaap” worden gehouden. Het klimaat voelt nu eerder aan als herfstweer: donkere dagen, veel regen, warme temperaturen, grijze luchten. Als het plots weer kouder zou worden, wat op dit ogenblik nog niet voorzien kan worden, dan kan de natuur zich nog “herpakken” en weer wat indommelen en krijgt wie last heeft van hooikoorts nog wat respijt om zich voor te bereiden.

Als het een dag droger blijft en tegelijk flink waait, dan worden de pollen weggeblazen en beginnen ze een reis door de lucht naar de gevoelige slijmvliezen.

Opgelet: de gevoeligheid kan plots ontstaan. Het is niet omdat je er veertig jaar lang geen last van hebt gehad, dat je helemaal gevrijwaard bent van de ongemakken: niezen, tranende ogen, gezwollen neusslijmvliezen, prikkelhoest, en daardoor de gekende slaapstoornissen en een mottig gevoel.

Hopelijk heb je geen hazelaar in je eigen tuin of in die van de buren, maar pollen kunnen een behoorlijke afstand afleggen en… je kunt je toch niet in een glazen kooi opsluiten.

En hoewel de hazelaar en de els de eerste zijn om pollen te “lossen”, is het volgende scenario voor de berk en voor berkenpollen zijn veel meer mensen allergisch.

Die pollenpiek komt gewoonlijk in april, maar het kan ook al een aantal weken vroeger gebeuren als het warme klimaat blijft aanhouden.

Van de allergielijders is 70 percent allergisch voor berkenpollen, en 40 à 50 percent voor graspollen. Het kan ook om een mengvorm gaan en dus kan de patiënt op meerdere zaken tegelijk allergisch reageren.

Maar ook voeding, medicijnen, en zelfs stress kunnen een rol spelen, terwijl de gezondheid van het microbioom de belangrijkste rol heeft. Met gezonde darmflora heb je een betere immuniteit en heb je ook minder last van overgevoeligheid tegenover allerlei stoffen. Er zit ook altijd een erfelijke component in, waardoor je ziet dat allergische reacties heel dikwijls bij meerdere personen in hetzelfde gezin of familie aanwezig zijn.

Antistoffen

Hoe ontstaat het?

Ons lichaam maakt op schrandere wijze antistoffen tegen vreemde „indringers”. Antistoffen proberen die vreemde stoffen buiten spel te zetten en dat gebeurt zonder dat de patiënt daar iets van merkt. Wie een allergie heeft, is overgevoelig voor een bepaalde stof en daar is dat mechanisme ontspoord. In het bloed bevinden zich de zogenaamde mestcellen waaraan die antistoffen zich hechten. Bij allergiepatiënten worden die stoffen door het lichaam ingeschat en herkend als een bedreiging. Als de mestcel waarop de antistof zit met zo’n indringer in contact komt, wordt die indringer meteen herkend als gevaarlijk en laat de mestcel een reactiestof los: histamine. Daardoor krijgt het lichaam dan weer heftige reacties zoals niezen, hoesten, jeuk, tranende en rode ogen, kortademigheid, diarree enz… Soms is er ook hoofdpijn bij, of gaat de patiënt zich misselijk en rotziek voelen.

Heel vaak blijft de aandoening beperkt tot de neus, de huid en de ademhalingswegen en er zijn natuurlijk gradaties in. De neus en de ogen zijn het eerst en meest bij de zaak betrokken omdat de slijmvliezen hier aan de buitenkant van het lichaam zitten en dus eerst en gemakkelijkst in contact komen met het allergeen. Rhinitis en conjunctivitis zijn daarvan het gevolg. De plaats waar het histamine een reactie veroorzaakt zal bepalend zijn voor de hinder die het lichaam ondervindt. Histamine die vrijkomt in de neus zorgt er voor dat er een neusallergie ontstaat. Eigenlijk is dat behoorlijk onschuldig, je gaat er zeker niet van dood, maar het kan wel heel lastig zijn om permanent het gevoel te hebben van verkouden te zijn. Sommige mensen zijn bang van contact met deze hoestende en niezende patiënten omdat ze vrezen ook besmet te worden, maar in feite is er geen enkel risico op besmetting, er zijn geen virussen, noch bacteriën bij betrokken en het is al zeker geen covid.

Niet erfelijk

Allergie is ook niet erfelijk, maar er bestaan, wel aanwijzingen dat er een zekere familiale predispositie aanwezig kan zijn. Een allergie kan ook op elke leeftijd ontstaan, kan in de kinderjaren al beginnen en zich geleidelijk opbouwen. Soms zijn de verschijnselen helemaal niet belangrijk en kunnen ze in de loop der jaren versterkt worden om op volwassen leeftijd pas heel vervelend te worden. Dat is bijvoorbeeld het geval met een allergie voor huisdieren, honden, katten cavia’s en zelfs paarden. Men ziet vaak dat ouders die een paar paarden voor de kinderen houden, er zelf geen last van hebben, terwijl de kinderen in de late puberteit pas heftig reageren op dierenhaar.

Het is ook niet altijd gemakkelijk onderscheid te maken tussen verschillende allergische factoren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld ogenschijnlijk allergisch zijn voor de hond, terwijl het in werkelijkheid om een voedselallergie gaat en tomaten de oorzaak waren. Nog moeilijker wordt het als ze in de zomer niet allergisch zijn voor tomaten, maar wel in de winter heftig reageren op ingevoerde tomaten of serreproducten. Het lichaam reageert soms onvoorspelbaar nukkig. 

Belangrijk te weten is waarom iemand allergisch reageert en niet zozeer waarvoor men allergisch is. Het is een heel complexe zaak. Soms is het zien van aardbeien al voldoende om een allergische reflex op te roepen. Stoorvelden, ervaringen uit de jeugd, vaccinaties, het speelt allemaal wel een rol. En we kunnen iedereen de raad geven deze allergenen zoveel mogelijk uit de weg te gaan, binnen te blijven, tapijt te verwijderen, junkfood te vermijden, lichaamsvreemde stoffen weigeren, antibiotica zoveel mogelijk vermijden, in een gezonde omgeving gaan wonen, zware metalen vermijden omdat ze bepaalde enzymatische reacties blokkeren, vaak naar zee gaan, een goede mentale hygiëne opbouwen enz… en vooral de darmen verzorgen, want met gezonde darmflora is de kans op een allergische aandoening veel kleiner!

En natuurlijk kun je naast hygiënische maatregelen zoals binnenblijven als de pollen rondvliegen, de haren wassen, enz… ook de gevoeligheid voor histamine in de hand houden met een goed natuurlijk preparaat.

Een tip:

Smilabell van Fytobell om het histamine in de hand te houden.

En Allobiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën om de darmflora gezond te houden of te maken.

Je vindt beide natuurlijke preparaten in de apotheek of je kunt ze ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Smilabell met CNK-bestelnummer: 2991-487.

Allobiose met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer