aug 18, 2023 | Alle tips | 0 Reacties

Het recept voor een gelukkiger leven

Wat is het belangrijkste in het leven? Dat je gelukkig bent, dat je uitzicht hebt op een mooie en zekere toekomst voor jezelf en je gezin, dat je gezond bent en dat je kinderen en je partner het goed maken. Maar bovenal die wensen torent torenhoog de ultieme wens: gezond zijn en blijven. Gezond zijn, is zich goed voelen in zijn vel. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want naast een gezonde levenswijze zijn er omstandigheden die door anderen gemaakt en bepaald worden en natuurlijk je erfelijk cadeau van je ouders en voorouders: goede genen.

We gaan ten onder aan stress. Laat het zover niet komen, informeer je en grijp in.

Hoe kun je naast het ambiëren van gezondheid, nog meer van het leven leren genieten?

Lekker eten, fitness, een verstandig seksueel leven, een mooie wereld om te verkennen en… daar stap voor stap aan werken. Informatie is belangrijk en het is een hele kunst om de waarheid van verzinsel, bedrog en commercie te onderscheiden.

Leuk leven

Genieten van het leven, aandacht hebben voor de mooie en leuke dingen van het leven, zijn dromen realiseren en bouwen aan een prettige toekomst, leven in een mooi huis, gezond en lekker voedsel bereiden in een prachtige zonnige en aangename keuken, zijn vrije tijd doorbrengen in een ontspannen en gezonde atmosfeer en daar bovenop nog jonger worden met goede producten en prettige fitnessoefeningen… hoe doe je dat?

Genieten van het leven doe je niet alleen, gezond worden gaat niet vanzelf, heerlijk koken en eten en daarbij gezond blijven, doe je niet zonder voldoende informatie, fitnessen is veel leuker als je daarbij wat tips krijgt. Deze nieuwe filosofie, lessen in toegepaste levenskunst, een alibi om gelukkig te zijn, te blijven of te worden en daarbij de gezondheid en het genieten centraal te stellen, dat wil wel iedereen. Als je jong bent, je jong voelt of weer jong wil worden is dit profiel een geschenk uit de hemel. Waar begint het? Informatie is de sleutel.

Het lijkt een beetje een cliché, maar voorverpakte levenskunst is wijsheid en de sleutel tot geluk. Het sluit aan bij de grote trend die er thans bestaat en waar iedereen belangstelling voor heeft: gezondheid is geen privilege van de dokter meer, geen toevalstreffer, niet louter een gevolg van genen en DNA, maar het resultaat van een actieve keuze die omgezet wordt in een aantal toegepaste leefgewoonten: gezond eten, gezond denken en gezond bezig zijn. En als dat op een aangename manier kan gebeuren, zal het zeker steeds meer mensen bekoren.

Gezondheid: tijdig ingrijpen

Weten is macht hebben en als je macht over iets hebt kan je ingrijpen. Dat is beslist ook zo met de gezondheid. De tijd is voorbij dat we enkel aan gezondheid dachten als die bedreigd werd of als de ziekte zich al geïnstalleerd had. Deze verouderde benadering heeft al veel mensen doen inzien dat ze te laat hebben ingegrepen. Tijdig en zelfs preventief reageren is heel belangrijk voor wie zijn leven lang gezond wil blijven. Hoe doe je dat?

Uiteraard is het belangrijk te weten dat je de handen moet wassen voor het eten en dat griep en verkoudheid ook kunnen doorgegeven worden via een handdruk. Dat heeft de covidperiode ons geleerd. Uiteraard is het interessant om weten dat polio het gevolg is van een besmetting met een virus. Maar gezondheid is veel meer dan dat. Het is de verzameling van maatregelen die we elke dag toepassen om ons goed in ons vel te voelen en dat is meer dan enkel maar de afwezigheid van ziekte, het oppeppen van het immuunsysteem en het nemen van preventieve maatregelen via het extra gebruiken van vitamines en mineralen. Zo zijn er talloze dingen die aandacht moeten krijgen voor wie bewuster en gezonder wil gaan leven. Want gezondheid, krijg je niet, dat verwerf je.

Ook voor jongeren

En die gezondheid moet afstralen op het hele gezin. Op een gegeven ogenblik wordt iedereen ermee geconfronteerd willen of niet, want dagelijks maken we keuzes die een invloed hebben op de gezondheid. Ook voor jongeren is dat van toepassing. Bijvoorbeeld het kiezen van een boekentas. Veel jongelui en volwassenen hebben nu last van rugklachten, ischias, lumbago, een regelmatig terugkerende stijve nek, kramp in de schouders als gevolg van te zware boekentassen die ze in hun jeugd hebben meegesleurd.

In Duitsland is het al decennialang de gewoonte dat de schooljeugd rugboekentassen heeft, zeg maar een moderne en praktische versie van de klassieke rugzak die we destijds bij de scouts gebruikten. Maar ook bij ons vindt deze methode langzaam ingang. Als je daarover informatie krijgt en je ziet dat er in de handel ook leuke modellen bestaan, dan ben je toch dubbel gelukkig dat je een bewuste keuze kan maken die later de gezondheid van je kinderen voor de rest van hun leven zal beïnvloeden. Op die manier worden we er allemaal een stukje beter van.

We zitten nog wel in de vakantie en gelukkig is die voor de schooljeugd nog maar goed halfweg, maar toch zijn er al ouders die er mee geconfronteerd worden: welke school kiezen, welke richting uitgaan, hoe zal de toekomst eruitzien?

Je moet ook allerlei dingen gaan aanschaffen, waar koop je die, wat zijn de beste rugboekentassen, hoe moeten de aanhechtingspunten bevestigd zijn, hoeveel gewicht mag er in, hoe kan je de schoolboeken op de meest praktische wijze hanteren en stouwen, wat moet er mee naar school, welke kleuren zijn het veiligst enz… zoveel dingen waar je eigenlijk niet bij stilstond, maar die toch voor de gezondheid, de veiligheid en het geluk van je kinderen van groot belang zijn.

Bron van stress

Al die elementen samen kunnen zowel de jeugd als de ouders stress bezorgen. Het nieuwe schooljaar wordt niet meer op dezelfde wijze verwacht en verwelkomd als een halve eeuw geleden. Toen was alles veel eenvoudiger, rustiger en duidelijker. We kenden de vrienden, de omgeving, er waren nog geen ellenlange wachtrijen aan de schoolpoort om een inschrijving te kunnen realiseren. Wat is er toch in al die tussentijd veranderd?

Vroeger overlegden ouders en jongeren wat ze aankonden, waar ze belangstelling voor hadden en ze kozen een school die een goede reputatie had, bereikbaar was en die de richting aanbood waar voor gekozen werd.

Tegenwoordig ligt dat veel ingewikkelder. Soms is er een numerus clausus, het aantal inschrijvingen is beperkt vanwege de capaciteit van de school. Dat probleem kenden we al een tijdje van de universiteit, waar de beperkingen vaak ingegeven zijn door corporatistische eigenbelangen. Daardoor zitten we nu met de ellende: te weinig tandartsen, te weinig huisdokters, onpersoonlijke wachtdiensten, artsen die jou niet persoonlijk kennen, maar uit hun computer aflezen wat je medische voorgeschiedenis is was. Heb je ’s nachts dringende hulp nodig: zorg maar dat je spoedig “op de spoed” terecht kunt, tenminste als er geen twintig wachtenden voor jou zijn.

De “vooruitgang” heeft het allemaal niet eenvoudiger en beter gemaakt voor de mensen. En wat is het gevolg daarvan? Verzuring, onverschilligheid, onvriendelijkheid. Leuke vooruitgang, kun je het niet noemen.

En je ziet het op alle fronten: in het onderwijs, in de ziekenhuizen, winkels, op de weg, bij openbare diensten, in bedrijven. Het is niet meer op mensenmaat. En straks gaan robotten ons leren wat de beste keuze is.

Als geld de nacht overneemt en dat is intussen al duidelijk gebeurd, dan komt de mens op het achterplan.

Gevolg: we worden moe, zijn gestresseerd en worden ziek.

Hoe los je dat op?

Door wat natuurlijker te gaan denken en leven, door weer te doen waarvoor we geschapen zijn: door anderen gelukkig te maken en daardoor zelf ook gelukkig te worden, door gezonder te denken en gezonder te leven, door stress uit de weg te gaan.

En dat kan: vereenvoudig je leven, eet gezonder, stel je ambities niet te hoog, oefen geduld en leef mee met de natuur op het ritme van de schepping: stap voor stap, dag voor dag, dan wordt je geduld beloond.

Daar zul je geluk voor in de plaats krijgen en…dat wil toch iedereen?

En een tip uit de natuur als je stress niet kunt hanteren: Passibell van Fytobell.

Want Passibell kalmeert de gestresseerden.

Passibell van Fytobell heeft CNK-bestelnummer: 2899-953 voor de apotheek.

Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je kunt weer opgelucht ademen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer