dec 25, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezond feestmenu: zo kan het ook…

Met de feestweken zijn we minder gefocust op hoe we de feestdagen gaan doorbrengen, met wie en waar, dan met de kwaliteit van de feestmenu’s. De voedingslobby weet dat ook en er wordt zeker minder gelet op de inhoud dan op de smaak en de prijs. Het is eigenlijk geen voeding meer, maar een smaak- en gezelligheidsfeest verworden, met alle gevolgen vandien. Het is wel leuk om samen te komen, samen te genieten van het gezelschap en van een mooi gedekte tafel, maar vragen we ons wel voldoende af wat nadien het effect op onze gezondheid zal zijn?

Gezondheid hoeft niet saai te zijn. Een feestmenu kan zowel lekker als gezond zijn!

De meeste feestmenu’s die we kant- en klaar kopen, zijn eigenlijk veredelde junkfoodsamenstellingen. We weten niet wat erin verwerkt werd, of er bewaarmiddelen in zitten, smaakverbeteraars en ook of het voedsel wel van bij de oorsprong zo koosjer was. Denk aan de dioxinecrisis, toen tonnen voedsel werden afgekeurd, kippen die vetgemest waren met giftige vetten, maar die tijdens de eindejaarsperiode toch stiekem in omloop kwamen. Wie lette er maanden na het verbod nog op de controle en wie was nog alert op de inhoud?

Daarom is veel voedsel in restaurants weliswaar lekkerder dan thuis, maar behoorlijk onzekerder en beslist onveiliger.

Weg met de kwaliteit

Alles wat we eten is al lang vergiftigd. Als we denken dat we gezond eten, dan spelen we toch dagelijks vergif naar binnen. Zelfs met het Belgische paradepaard als frituurvet wordt geknoeid. Jammer genoeg is de voeding in industriële handen geraakt en in deze kerst- en nieuwjaarsperiode is dat nog meer het geval. Het kleinschalig kweken van voedsel en het bereiden op individueel niveau is al lang voorbij. Wie de moed heeft aan bio-landbouw te doen, is al veel beter af, maar men kan toch ook zijn privé-regenwolk niet bestellen, evenmin als zijn privé grondwaterbron. Op termijn geeft dat zeker genetische ontsporingen en kanker. Dat is uniek in de geschiedenis van de mens, dat hij kapot gaat aan wat hem in feite in leven zou moeten houden.

Misschien is dit wel een moderne versie van de pest. Deze onderdrempel van onze voeding leidt tot degeneratieve ziekten. Daarmee overrompelen vrije radicalen ons anti-oxidantensysteem en in de feestweek is dat nog erger, want dan vallen alle limieten en kritische grenzen weg, alleen de smaak telt en vooral veel eten en drinken is nog van belang, een echte aanslag op onze gezondheid. Vooral voor mensen met een wat zwakker immuunsysteem en voor ouderen kan dit soms wel eens fataal zijn. Voeg daar nog de dreiging van covid aan toe en je krijgt een wissel op een gevaarlijke afloop.

Alles is vervuild

Het is misschien ontmoedigend om het in deze feestweek onder ogen te brengen, maar alles is vervuild. De politiek neemt geen beslissingen meer, het is de industrie, het geld, de mensen en de lobby’s die de macht van de wereld willen overnemen. Heeft de kleine producent, de individuele landbouwer nog een toekomst? Hopelijk wel, maar het heeft er de schijn van dat alles geïndustrialiseerd dreigt te worden, zo het niet al gebeurd is. Kleinschaligheid dreigt verboden te worden. Zelfs Europa heeft al verboden dat zaden en plantgoed dat niet gecertificeerd is, niet meer mag verkocht worden of in omloop mag komen. De Monsanto’s van deze wereld hebben ijverig gewerkt en bepalen dus wat op je bord komt en dat is niet ingegeven door gezondheid. Veel dokters maken zich dus ook zorgen over de toekomst. Niet enkel de vleesproductie is een industrie, ook de vis wordt industrieel gekweekt door middel van stoffen die niet altijd onschuldig zijn. Men ziet tegenwoordig al kanker optreden bij vegetariërs, omdat ook het fruit en de groenten vergiftigd kunnen zijn. Zeg dan maar aan je kinderen dat fruit en groenten gezond zijn…

Gezonde feesten

Dat betekent niet dat je met de feestweken moet zitten kniezen aan tafel. Je kan ook feest vieren, het gezellig maken en lekker eten voorzien dat toch gezond is. Het betekent wel dat je zelf je ingrediënten moet kiezen, verse producten moet halen en ze zelf klaar maken. Part of the fun! Als je controle wil houden op je gezondheid, moet je er wat voor over hebben, je goed voorbereiden en je fantasie aan het werk laten. Voor veel mensen met gezond verstand en belangstelling voor hun gezondheid is het belangrijk dat de producten bio zijn en artisanaal bereid werden.

De afhaalcultuur heeft de geesten voor een deel vertroebeld. Gelukkig beginnen velen in te zien dat de vervuiling en de vergiftiging van het voedsel en het milieu gemondialiseerd is, De vraag is of we niet te ver zijn gegaan en of het niet te laat is om in te grijpen. Op grote schaal iets veranderen is onmogelijk, maar je kan wel vrij kiezen en zelf beslissingen nemen over wat je eet en drinkt, ook aan de feesttafel.

De toxische agressie heeft de discussie over ideaal voedsel zelfs op het tweede plan gebracht, we moeten nu afwegen wat niet te giftig is. Alles wat we eten bevat al transvetzuren, van de kerststronk en de Christmas pudding, tot de Nieuwjaars koeken, plus resten van DDT en dioxine natuurlijk.

Kijk, dit is een gezond en lekker feestmenu

Waarom zou je voor het feestmenu niet kiezen voor mediterrane voeding? Het is lekker, maar vooral ook gezond en je kan het zelf feestelijk maken door de tafel mooi aan te kleden, leuke servetten te voorzien en mooi bestek en borden. Dan is de familiebijeenkomst al voor de helft geslaagd. En het menu?

  • Een leuke rauwkostschotel als voorgerecht, met geraspte worteltjes, rode bietjes, fijngesneden komkommer, geraspte knolselder, fijngesnipperde ui, bieslook en peterselie en dat alles met een lekkere mosterdvinaigrette op smaak gebracht. Nog wat peper en zout en vers gesneden dragon. Dat is echt feestelijk, maar vooral lekker en gezond.
  • Als hoofdgerecht bio zalm die je in de reformwinkel in de diepvriesafdeling vindt. Doe het in papillot met fijne kruiden: fijngesneden prei, courgetten, ajuin, platte peterselie, dragon, peper en zout, alles eerst stoven in kokosvet of met olijfolie en dan in papillot samen met de zalm in alufolie in de oven laten garen. Een echte delicatesse. Dan opdienen met versgeperst citroensap.
  • Als groente kan je kiezen voor gestoofde prei of beter nog spruitjes. Je kan ze eerst stoven en ze nadien nog wat aanbakken in kokosolie. Daarbij krielaardappeltjes in de schil of frietjes. Wil je gezonde frietjes, schil eerst de aardappelen, maak er frieten van met de frietsnijder, blancheer ze en leg ze dan in een vuurvaste schotel in de oven waarbij je ze eerst hebt gesprenkeld met olijfolie. Nadien zout aan toevoegen. Heerlijk!
  • En als dessert: je kan kiezen voor een zelfgemaakte chocomousse waarbij je geen suiker maar een natuurlijk preparaat op basis van steviolglycosiden gebruikt. Een tip daarvoor: Stevabell van Fytobell. Je maakt dit op de klassieke wijze, maar in de plaats van suiker gebruik je dezelfde hoeveelheid Stevabell.
  • Of je kan ook kiezen voor ijs uit de biowinkel, bij voorkeur zonder suiker. Dat kan je opdienen met vers fruit zoals fijne stukjes peer of appel, of bessen en geraspte nootjes. Om het geheel een bijzonder aparte smaak te geven, kun je een lekkere verse espresso zetten en dat als sausje gebruiken voor op het ijs. Overheerlijk!
  • Tenslotte kan je eindigen met een lekkere espresso van versgemalen koffiebonen. Koffie is trouwens een antioxidant, helpt hartinfarct, jicht, reuma en diabetes voorkomen. En het is nog lekker ook. Als dat geen verzameling van voordelen is…

Zo wordt je feesttafel niet enkel lekker, maar ook supergezond. En dat zouden de feesten altijd moeten zijn!

En tenslotte de tip: Stevabell van Fytobell om suiker op een gezonde manier te vervangen.

Je kan Stevabell van Fytobell vinden in de apotheek met CNK-bestelcode: 2950-988.

Of je kan Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Smakelijk en blijf gezond!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer