dec 26, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Mijd ultrabewerkt voedsel, eet meer vezels, fruit en groenten zo leef je langer en gezonder

Wetenschappelijke proef met tweelingen bewijst het

Het is al langer bekend, maar houden we er ook daadwerkelijk rekening mee: gezond voedsel is de sleutel voor de toegang tot een langer en gezonder leven.

Toxicologen en voedselspecialisten hebben er al langer voor gewaarschuwd dat het niet verstandig is om zich te richten op smaak en prijs om zijn voedsel te kiezen en te bepalen wat we eten.

We hoeven niet fanatiek te gaan schrappen in wat we eten, maar het is wel verstandig gezonde natuurlijke kost te gebruiken, niet te roken, geen alcohol te gebruiken en ultrabewerkt voedsel te mijden. Een gezond en langer leven krijg je als cadeau.

Ultra bewerkt voedsel leidt tot problemen, dat is duidelijk. De universiteit van Uppsala waar toxicologen zich bezighouden met onderzoek van stoffen die aan voeding worden toegevoegd zegt dat zowel de wetenschap als de consument quasi machteloos staat tegenover de vloedgolf aan nieuwe additieven die elk jaar ontwikkeld worden, maar tegelijk ook een massa nieuwe moleculen waarvan een groot aantal niet af te breken is, of eeuwenlang in het milieu achterblijft. Een aantal daarvan worden zonder controle of informatie aan de voeding toegevoegd: aroma’s smaken, bewaarmiddelen, smaakversterkers, het houdt niet op.

Zo stelde een prof van de universiteit dat er per jaar ongeveer 4.000 nieuwe stoffen worden ontwikkeld, terwijl slechts een tiende daarvan, dus ongeveer 400 kunnen worden gecontroleerd op veiligheid.

Rampen

We staan er wat dat betretft ook niet goed voor.

Maar er is meer. Veel consumenten laten zich in slaap wiegen door de industrie, kiezen wat lekker is in de rekken van grootwarenhuizen en niet wat het lichaam nodig heeft.
Daarom is er door de universiteit van Stanford onderzoek verricht bij meer dan dertig paren tweelingen, dus mensen met dezelfde genetische achtergrond en eigenschappen.

De tweelingen werden apart gehouden in twee groepen: een groep die klassiek voedsel voorgeschoteld kreeg en een groep die veganistische maaltijden kreeg.

Om zeker te zijn dat er geen randfactoren de resultaten zouden beïnvloeden werden voor de beide groepen: de omnivoren en de veganistische, hetzelfde leefpatroon opgesteld: niet roken, geen alcohol en dezelfde opleiding en interessesfeer. Op die manier was de proef onafhankelijk en niet doorkruist met neveneffecten die de objectiviteit van het onderzoek konden beïnvloeden.

Om nog een duidelijker beeld te krijgen kregen de beide groepen ook hun voedsel aangeleverd, zodat ze niet via achterpoortjes en zijspongen de resultaten konden vervalsen. De proef werd meer dan twee maanden volgehouden.

Wat bleek?

Zelfs na een goeie maand waren de resultaten bij de veganistische groep significant beter. Deze planten- en fruit-etende tweelinggroep had betere resultaten voor wat betreft bloeddruk, cholesterol, cognitieve alertheid, en insulinegevoeligheid. Ze sliepen ook beter en waren levenslustiger.

Industrievoedsel, suikers, additieven, bewerkt voedsel, veel vlees en fantasiekost heeft duidelijk een negatieve invloed op de gezondheid.

Een prof voedingsspecialist van de UZ Antwerpen legt uit dat het lichaam vooral mineralen, vezels, vitamines, antioxidanten en zuivere stoffen nodig heeft, ook eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar vooral ook bonen, linzen, voedingsvezels, en gezonde eiwitten.

Voor het lichaam is dat zuivere brandstof. Zo zijn we geschapen en dat is ons geschonken. Wie daar rekening mee houdt, is zeker gezonder en leeft langer.

Een tip: tekorten kun je nu al verstandig en natuurlijk aanvullen zoals met vitamine C.

Je vindt Ester-C vitamine van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Je kunt Ester-C vitamine ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer