Sport is gezond, tenminste als het aangepast is aan je mogelijkheden en leeftijd. Sport kan ook overdreven beoefend worden en gevaarlijk zijn. Sommigen hebben er alles voor over om zichzelf te overtreffen. Ze doen dat ook met enthousiasme tot het lichaam zegt “nu is het genoeg”. Ze worden ziek, krijgen een probleem met skelet of spieren, bloedsomloop of het hart. Er zijn grenzen en als je die overschrijdt zit je met een probleem. Soms is dat erg, want onomkeerbaar, soms is het een waarschuwing. Laat ons hopen dat het vooral dit laatste is. De vraag is: als je aan sport wil doen, wilt bewegen, hoe pak je dat aan? Heb je daarvoor speciale voeding nodig, moet je supplementen nemen, heb je bijzonder veel eiwitten nodig, of suikers, of vetten. En wat moet je doen nu in deze wintertijd?
Bewegen is belangrijk, op elke leeftijd, maar het moet wel met gezond verstand gebeuren, langzaam opbouwen, tot je een goede conditie bekomt. Er willen uitzien zoals het Michelinmannetje is geen goed idee en een hercules worden is ook niet de bedoeling. Kijk dus uit met wat je slikt en hou je ver af van hormonen en bepaalde krachtdranken.
Sportlui die goed willen presteren vermijden beter vlees. Ze moeten ook geen geraffineerd voedsel gebruiken. Vis is een gezonde eiwitsoort dat bovendien geen harde vetten levert, maar Omega-3 vetzuren die van belang zijn tegen de vrije radicalen in het lichaam. En bètaglucaan zorgt voor een goede immuniteit.
Maar wat is dan wel goed?
Koolhydraten en vet
Sport en beweging is “in” en dat is ook nodig voor onze gezondheid. De lockdown heeft het ons een beetje geleerd: bewegen, wandelen, fietsen. Het ontspant de geest en is ideaal om hart en bloedsomloop in conditie te houden. Voor heel veel mensen beperkt de sport zich tot het weekend, want in de loop van de week moet er gewerkt worden. Dus gaan in het weekend plots alle remmen los en willen ze een superprestatie leveren, want het gebeurt vaak in clubverband.
Hoe ziet dan het ideale menu van de sportman eruit zonder dat die gevaarlijke of speciale zaken moet slikken.
Volgens specialisten ziet het ideale weekmenu er als volgt uit: maandag, dinsdag en woensdag worden GEEN koolhydraten gegeten maar wel eiwitten en vet. Dus enkel groenten (voor de vitamines en mineralen) en vis, maar geen brood en geen aardappelen.
Op donderdag, vrijdag en zaterdag worden zoveel mogelijk uitsluitend koolhydraten gegeten: brood, aardappelen, fruit. Op die manier krijgt men op zondag een supercompensatie van de glycogeenvoorraden en kan de sporter echt topprestaties leveren.
Vis is beter dan vlees
Je moet het als volgt zien. Glycogeen is een benzinemotor, voor snelle heftige prestaties. Vet is als een dieselmotor: voor langdurig presteren zonder pieken.
Vroeger moesten atleten veel vlees eten, maar zo ver staan ze al in de topsport dat veel vlees eten afgeschaft is. Vroeger begon men bijvoorbeeld aan een bergrit in de Tour de France om 6 uur ’s morgens met een groot bord witte rijst, een grote biefstuk en veel saus. Maar wie kon dat verwerken?
Nu krijgen ze muesli, bruine volkorenspaghetti, desnoods een doosje makreel en een sardientje. De sportman in de ronde van Frankrijk eet geen vlees meer. De nieuwe generatie atleten heeft wel al door dat vlees eigenlijk slecht is. Er zijn wel nog een paar denkfoutjes zoals dat van kalfsvlees. Ze zijn er van overtuigd dat dit wel goed is, omdat het wit vlees is, zoals van kip. Maar kip is vlees van een andere orde. De samenstelling is verschillend, veel minder cholesterol en minder hard vet. Ze zijn er nu van overtuigd dat viseiwit even goed is voor de spieren van een sportman. Maar het voordeel zit vooral in het vet: onverzadigd vet en omega 3 vetzuren in de visolie. Bij vlees vind je te veel verzadigde harde vetten. Voor de soepelheid van de spieren is het trouwens van belang dat de spierwanden hoofdzakelijk zijn samengesteld uit lopende vetten, in de plaats van vaste vetten.
Interessante vetten
Het voedselpatroon van de meeste sportmensen en van iedereen is dus verkeerd. We eten vooral te vet en dan nog verzadigd vet. Dat brengt een behoorlijke hoeveelheid oxidanten in de bloedbaan. Onverzadigd vet kan trouwens ook verzadigd worden, vooral poly onverzadigd vet: van vloeibaar kunnen ze hard worden door verzadiging. Het is dus beter mono-onverzadigd vet te gebruiken. Vis is daarom gezond, olijfolie en lijnzaadolie ook. Lang bewaren, bijvoorbeeld in diepvries, schiet aan het doel voorbij. Hetzelfde gebeurt met vitamines. Laat je nooit leiden door vitaminetabellen in boekjes, die zijn vals, want samengesteld op basis van plukverse groenten en vruchten. Het ideaal is natuurlijk als je zelf over een moestuintje beschikt, maar wie heeft daar nog de tijd voor en in deze wintertijd is dat geen optie.
Paddenstoelen zijn zeer gezond
Behalve als je giftige exemplaren hebt, zijn paddenstoelen zeer gezond. Ze bevatten immuun stimulerende stoffen. Een heel ingewikkelde materie is dat, want elk jaar worden nieuwe signaalstoffen ontdekt en zoveel nieuwe factoren en cellen. We weten echt nog niet heel veel, hoewel sommigen die indruk lijken te wekken. We spelen toch een beetje leerling-tovenaar met de kennis die we niet hebben!
Maar men weet nu wel al dat bepaalde paddenstoelen stoffen bevatten die behoren tot de groep van de koolhydraten die een reactie veroorzaken bij bacteriën en virussen. Op de huidwand hebben bacteriën en virussen namelijk eiwitten met pieken. Dat kennen we intussen wel van de afbeelding van het coronavirus. Dat zijn koolhydraten of glycoproteïnen waartegen antilichamen worden gevormd.
Die paddenstoelen bevatten ook speciale koolhydraten om het immuunstelsel te stimuleren.
In de praktijk komt het erop neer dat heel veel microben en virussen kunnen vernietigd worden door het geregeld eten van paddenstoelen. Soms worden er ook macrofagen extra gevormd. In aardperen bijvoorbeeld zit ook inuline, een bepaalde vorm van koolhydraten, ook die hebben immuun stimulerende eigenschappen.
Vroeger beweerden oudere mensen dat aardperen zeer gezond waren. Zonder te weten waarom, vertelden ze de waarheid. Nu kennen we de uitleg. Maar dat geldt ook voor paddenstoelen. Je moet wel uitkijken voor giftige exemplaren, maar als je gekweekte paddenstoelen gebruikt is dat risico quasi nihil.
Sommige exemplaren zijn interessanter dan andere, precies vanwege de inhoud stoffen zoals bètaglucanen, complexe vezelstoffen die op de celwand van verschillende granen ook te vinden zijn, zoals haver, gerst en natuurlijk paddenstoelen zoals shiitake en maitake. Deze polysachariden zijn bijzonder interessant voor het immuunsysteem en helpen preventief tegen cardiovasculaire aandoeningen, maar ook bij de bestrijding van virussen en bacteriën, omdat de macrofagen en de neutrofielen worden gestimuleerd. Bètaglucaan verbetert n.l. de beweeglijkheid van de neutrofielen om snel actie te voeren op de plaats in het lichaam waar zich een ontsteking of een aanval van virussen of bacteriën voordoet. Eiwitten zoals chemokies en cytokines zorgen voor dat transport. Het zijn deze stoffen die in beeld komen bij de stormen die ontstaan bij de bestrijding van corona. Vandaar dat bètaglucaan zo interessant is voor de immuniteit.
Wat is nu de conclusie?
Sporten is gezond. Beter dagelijks dan eenmaal in de week. Liever op een aanvaardbaar niveau dan op niveau van topsport en liever op een natuurlijke wijze dan met allerlei stimulantia.
Uiteraard is een gezond lichaam heel belangrijk en dat kan door gezonde voeding die de sportman ten goede komt: liever vis dan vlees, liever volkoren dan het verarmde witte meel, liever veel groenten en fruit dan gesuikerde rommel en tenslotte zorg je voor een goede immuniteit dankzij bètaglucaan en vitamines.
Een tip: Immunibell van Fytobell met bètaglucaan en vitamine C.
Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.
Of je kan Immunibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.
Zo word je sportief èn gezond!