sep 8, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waar moet je op letten als je wilt afslanken?

Het lichaam heeft vitale stoffen nodig om te kunnen functioneren. Dat zijn eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen enz. Wil je gezond blijven dan moeten ze in elk dieet aanwezig zijn. Je kunt niet zomaar een element elimineren om bijvoorbeeld te vermageren zonder dat de gezondheid gevaar loopt. Wat betekent dit in feite: je mag niet obees zijn want dat is levensgevaarlijk, je moet proberen te vermageren, maar je mag je zelf niet beroven van vitale stoffen.

Het komt hierop neer: eet alles wat nodig is, maar doe dat met mate en eet niet meer calorieën dan je kunt verbranden.

Het aantal wonderdiëten is niet meer te tellen. Voor elk probleem is er een mirakeldieet: om te vermageren, om te verdikken, om beter te sporten, om jong te blijven, om kanker te genezen enz… Een aantal ervan werkt, maar vertoont na verloop van tijd gebrekziekten, terwijl een deel ronduit gevaarlijk is. Wie herinnert zich nog het Atkinsdieet: vooral eiwitten om te vermageren, maar je kreeg er wel spierpijn voor in de plaats. Of macrobiotiek: je had wel gebreksverschijnselen. Of het ketodieet, maar je kreeg wel problemen met de nieren. Of het mediterraan dieet, dat was wetenschappelijk gezien nog het beste van al.

En dan was er destijds ook Montignac: geen koolhydraten, wel eiwitten. Montignac zelf is jong gestorven.

Hij werd ingehaald als een moderne Messias, de alweter op het gebied van dieet, de man die de moderne maatschappij uit haar lijden zou verlossen, die mirakels kon doen zonder er moeite voor te moeten doen. Eten, ja vreten, schransen en dansen en toch afslanken. Taferelen van Romeinse wellust doken op zonder dat het ook maar ergens nadeel berokkende: de calorieën vlogen naar binnen, maar de kilo’s vet vlogen eraf. Te mooi om waar te zijn?

Vermageringsdiëten kunnen levensbedreigend zijn. Je moet het lichaam geven wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Er zijn nu eenmaal vitale stoffen waar het lichaam niet buiten kan.

Gescheiden voeding

In elk geval was de theorie van de gescheiden eetmethode niet van hem. Jaren tevoren waren er de publicaties van Dokter Shelton – en die was wel degelijk dokter – die stelde dat maag- en darmpatiënten veel minder last zouden hebben als ze de gescheiden eetmethode toepasten: eet enkel fruit met fruit en enkel groenten met brood of aardappelen, maar combineer deze producten niet, anders gaan maag en darmen protesteren bij gevoelige patiënten. Het plezierige neveneffect was wel dat deze mensen vermagerden.

De Diamonds publiceerden op basis van die gegevens de wereldbestsellers: „Een leven lang fit”. Je kon zonder problemen honderdtwintig jaar worden als je gescheiden ging eten. En dan kwam Montignac, een scheikundige die enkel het neveneffect op het oog had, dus het afslanken, die daar een imperium op bouwde en zijn theorie aanpaste aan het land waar het zou worden toegepast: in Frankrijk mocht wel wijn maar geen bier, in Duitsland mocht dan weer wel bier maar liefst geen wijn. In de rest van de wereld mochten geen aardappelen, maar voor de Belgen, beroemd om hun lust naar friet, was hij bezig met de ontwikkeling van de speciale Montignac-aardappel… dat mocht dan weer wel.

In dit paradijs van belofte en gegarandeerde vermagering hebben zich miljoenen Amerikanen en Europeanen gestort. Met hart en ziel zouden we zeggen… maar het is vooral dat hart dat voor problemen zorgde.

Schrikken

De eerste die in onze omgeving alarm ging slaan was een Eindhovense cardioloog. De artsen schreven de „ernstige hartklachten” toe aan de Montignacmethode. Volgens de cardioloog heeft het Montignacdieet een cruciale rol gespeeld in infarcten.

Ook in België werd door professoren gewaarschuwd voor een al te draconische toepassing van het dieet. Men moet alles lezen. Het staat er wel in dat er ook ongezonde vetten zijn en dat die best niet worden genomen, maar dat is maar een ontsnappingsroute voor de verantwoordelijkheid. Het dieet is namelijk gebaseerd op het verwijderen van de koolhydraten uit het menu bijvoorbeeld in zetmeel (aardappelen) terwijl vetten volop worden genuttigd. Dat daarbij ongelukken kunnen gebeuren ligt voor de hand.

Alle wetenschappelijke onderzoeken van de laatste jaren tonen nochtans aan dat er te veel vetten worden gebruikt en te weinig ruwvezelstoffen en vitamines. Eigenlijk bestaat het ideale dieet uit meer ruwvezelstoffen: fruit, groenten, volkorenbrood, volkorenpasta’s. Gebruik nooit geraffineerde suikers en geraffineerde graanproducten. Maar transvetten kunnen zelfs op korte termijn al schade aanrichten, vooral bij patiënten met stress, weinig beweging en een ongezonde levensstijl. Uit onderzoek bij Montignacpatiënten bleek dat hun cholesterolgehalte de laatste maanden plots omhoog was geschoten. Toch was bij de vermelde zieken geen erfelijke aanleg geconstateerd. Vanaf het moment dat ze doortastend met eiwitten en vetten waren begonnen ging het compleet mis met de cholesterol.

Eet de helft

De cardioloog verklaarde dat in een eiwit- en vetrijk dieet een aantal zeer slechte dingen zit die de gezondheid kunnen ruïneren. Op termijn haalt het dieet trouwens niets uit, want je kan op die manier onmogelijk blijven eten: de cholesterol gaat te veel naar omhoog en er ontstaat een oververzuring in het lichaam, waarbij niet enkel de vetten, maar ook de eiwitinname veel te hoog is. Het gevaar daarvan is niet enkel hartinfarct, maar ook reumatische aandoeningen en zelfs kanker. Wie dit langdurig wil toepassen, vraagt om moeilijkheden met de gezondheid. Veel beter is het evenwichtig te eten en daarbij zijn gezond verstand te gebruiken.

Wonderen bestaan niet en wonderdiëten nog minder.

De cardioloog: “ik geloof maar in één enkel dieet: het zogenaamde VDH-dieet, met andere woorden het Vreet-De-Helft-dieet. Ik pas dat al een paar maanden toe en het is het enige dat echt werkt, op termijn blijvende effecten heeft en zonder gevaar is, omdat het lichaam de levensnoodzakelijke stoffen krijgt en vooral dat geen overdosis van gevaarlijke vetten en suikers wordt opgestapeld. Gewoon minder eten, geen tussendoortjes, ’s avonds niet te laat eten, niets knabbelen tijdens het tv-kijken, niets knabbelen aan het bureau, geen wijntje en geen kaasje uit het vuistje, geen druppel alcohol zelfs, maar ook geen koffie, want dat geeft een vervelend hongergevoel, zet de pancreas aan het werk, doet insuline afscheiden en er ontstaat een tekort aan bloedsuiker, waardoor men de neiging heeft iets te eten.

Drink liever water of kruidenthee en beweeg veel in de natuur. Dat is de beste manier om de stofwisseling te prikkelen en het lichaam van opgestapelde slakken en vet te ontdoen, zonder dat je gezondheid er schade moet van ondervinden.

Maar het is wel een goed idee om er slank te willen uitzien en dus te willen vermageren. Je moet evenwel kieskeurig zijn met de manier waarop je dat wil doen. Geef het lichaam wat het nodig heeft, maar ook niet meer dan dat, want anders wordt het omgezet in vet en dat kan je gezondheid ernstige schade toebrengen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer