mei 26, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Wie vroeg begint te roken, kan moeilijker stoppen

Steeds duidelijker worden de resultaten van onderzoeken naar de impact van roken op de volksgezondheid. Sommige landen zoals Australië willen de prijs zodanig hoog leggen dat het haast onmogelijk wordt een pakje aan te schaffen zonder aan je spaarcenten te moeten zitten. Ook Nederland denkt in dezelfde richting. Maar in een Zuid-Amerikaans land wordt de wet dermate streng dat het verboden is op straat te roken, op terrasjes er eentje op te steken. Het mag enkel nog in de beslotenheid van de eigen woning. Ziekten door roken kosten de gemeenschap ook handenvol geld. De schatkist raakt leeg er alle fortuinen van de staat gaan in rook op, letterlijk dan.

Stoppen met roken wordt moeilijker naarmate je er jonger aan begonnen bent. Maar gelukkig kun je hulp van de natuur verwachten.

Programma’s om te stoppen met roken worden dan ook aangemoedigd. Hoe vroeger je stopt hoe meer resultaat, maar hoe jonger je begint te roken, des te moeilijker het wordt om er gemakkelijk mee te breken.

Gevaarlijke jonge gewoonten

Roken is levensgevaarlijk, daar is iedereen het over eens. Het brengt vrije radicalen in het lichaam, oxideert de cel, levert je een massa giftige stoffen af en… werkt verslavend vanwege de nicotine. Uit onderzoek is gebleken dat hoe vroeger je met roken begint, des te moeilijker het is om er van af te komen.

De gewoonten van de jeugd blijken van doorslaggevend belang te zijn. Dat geeft te denken omdat bijna 90 percent van de Europese rokers begon te roken voor de leeftijd van 20 jaar. In Duitsland en in zeven van de negen Oostenrijkse Länder mogen kinderen jonger dan 16 jaar niet in het openbaar roken. Verkoop van rookwaren aan kinderen jonger dan 16 jaar is verboden, in Spanje, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en een paar Länder van Oostenrijk en nu ook in België. In Finland en Zweden is het zelfs verboden sigaretten te verkopen aan jongeren beneden de 18 jaar.

In Spanje mogen kinderen geen sigaretten uit een automaat halen en bij ons gaan sigarettenautomaten verboden worden.

En wanneer op terrasjes?

Op rookverbod op de werkplek bestaan in Finland de strengste wetten. In België is het verboden in openbare gelegenheden, maar er is geen controle of repressie. De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft tabaksrook ook als kankerverwekkend aanvaard en gaat ook zijn strijd tegen roken intensifiëren.

Nu nog wachten tot het roken op terrasjes verboden wordt, want mag er binnen niet meer gerookt worden, op een terrasje van een café of restaurant mag dat wel nog en dat is uitermate vervelend als je daar van een tosti of een bord spaghetti wil genieten.

In elk geval is het altijd nuttig om te stoppen, op gelijk welke leeftijd. Hoe vroeger je stopt, des te meer gezonde jaren je aan je leven kunt toevoegen. Niet enkel voor wat longkanker, maar ook hart- en vaatziekten betreft.

Een tip: een uitstekend natuurlijk middel om te stoppen met roken en dat de rookhonger wegneemt, is Xantipex van Fytobell, (vroegere benaming Fumexit.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Op die manier zal je leven niet in rook opgaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer