dec 29, 2022 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe pak je slapeloosheid aan?

Goed slapen is niet enkel een weldaad, een geschenk, het is zelfs een noodzaak. Heel wat problemen ontstaan uit slapeloosheid, onvoldoende slaap, gestoorde slaap of slecht slapen. Wie slecht slaapt vindt dat trouwens ook onplezierig, oncomfortabel en je krijgt meteen de gevolgen gepresenteerd: je voelt je niet fit, je wordt humeurig, je krijgt last met allerlei problemen en op den duur zijn die zelfs zeer ernstig. 

Een gezonde natuurlijke slaap is erg belangrijk voor lichaam en de geest. De cellen herstellen zich tijdens de slaap. Grijp niet meteen naar zware slaappillen, dan loert de verslaving om de hoek.

Niet te verwonderen dat zoveel mensen naar slaappillen grijpen. Zelfs de helft van de volwassen bevolking van ons land grijpt af en toe en sommigen regelmatig naar slaappillen. Dat is een zorgelijke toestand, want ook slaappillen hebben grote nadelen. Het is zoals altijd: de natuur heeft gelijk. Grijp dus niet meteen naar pillen, de natuur herstelt gewoonlijk snel elk probleem.

Het heeft een oorzaak

Daarom moet een gezonde natuurlijke slaap nagestreefd en gekoesterd worden, want niets is heerlijker dan gezond op te staan na een verkwikkende en herstellende slaap. Hoe herstellend de slaap wel is en hoe noodzakelijk die is voor de gezondheid, blijkt uit takrijke wetenschappelijke proeven waarbij men patiënten een tijdlang van de noodzakelijke slaap heeft beroofd. Ze kwamen allemaal ontredderd uit de proeven tevoorschijn.

Geen paniek evenwel als je eens een nachtje minder goed hebt kunnen slapen. Slapeloosheid kan vele oorzaken hebben. Opvallend is dat weinig kinderen er last van hebben, tenzij er die dag thuis of op school drama’s of kleinere probleempjes zijn opgedoken die hen aan het piekeren houden.

Niemand wordt met slapeloosheid geboren. Dat betekent dat de kwaal op een gegeven ogenblik een begin heeft. Met andere woorden, er moet een oorzaak zijn. Jammer dat zoveel patiënten meteen naar sterke middelen grijpen. Als je daarmee begint, zit je op het hellend vlak: Je kan niet meer zonder pillen. Er bestaan nochtans eenvoudige middeltjes om, als de slaap niet komt niet meteen in paniek te slaan, maar om op een natuurlijke manier zonder risico op schade, toch een herstellende slaap te kunnen vinden.

Emotionele problemen

Slapeloosheid is bij volwassenen meestal het gevolg van emotionele problemen. Het werk- of het gezinsmilieu is meestal bij de kwestie betrokken. Ziekte van huisgenoten, relationele problemen, moeilijkheden met het werk of de collega’s zijn allemaal elementen die iemand uit zijn slaap kunnen houden.

Geen drama

Het feit dat je een nachtje ligt te piekeren is geen drama. Toch maken de meeste patiënten daar wel een huizenhoog probleem van. Ze liggen eerst een paar uur te woelen in bed, horen elk uur van de nacht de klok tikken, vrezen dat ze ’s morgens dodelijk vermoeid zullen opstaan en wippen na een paar uur al uit bed om hun vertrouwen te stellen in slaappillen. Dat is de start van een gevaarlijke gewoonte: het begin van een verslaving is gelegd.

Artsen waarschuwen er voor, ze vinden het ook een risicovolle methode, die je op de duur afhankelijk maakt. Slaappillen zouden eigenlijk niet vrij mogen worden verkocht in apotheken.

Geen reden tot paniek

Paniek is nergens voor nodig, want een nachtje niet of slecht slapen, is helemaal niet gevaarlijk en je zal ’s anderendaags ook niet dodelijk vermoeid opstaan. Blijf rustig in bed liggen, als je toch iets wil doen, zet een kop oranjebloesemthee, kamillethee of valeriaan en neem een koude douche op de onderbenen, dep even droog en kruip meteen weer in bed en je zal het zien, in de meeste gevallen helpt dat. Ook blootsvoets in het bedauwde natte gras of vers gevallen sneeuw een paar passen zetten helpt ook. Kneipp heeft deze methode bedacht. Ze kreeg dan ook als benaming “Kneippen”.

Heb je niet kunnen slapen, neem toch geen slaappil. Ga ’s anderendaags rustig aan het werk, je zal ’s avonds misschien iets meer moe zijn, maar dat is de beste garantie om ’s nachts wel in te kunnen slapen. Is het die tweede nacht weer hetzelfde scenario, wederom geen paniek en zeker nog geen slaappil. Doe weer hetzelfde: benen natspuiten met ijskoud water, oranjebloesemthee drinken, eventueel verrijkt met valeriaan, hop en melisse, je kent wel die slaapverwekkende of rust verschaffende theesoorten die je wel in apotheken kan kopen.

In meer dan tachtig percent van de gevallen zal de patiënt de tweede nacht kunnen slapen, eventueel geholpen door deze natuurlijke, onschadelijke en dus ongevaarlijke trucjes. Lukt het desondanks toch niet, dan is het probleem wellicht iets ingewikkelder, maar nog altijd geen reden tot ongerustheid en zeker niet tot paniek. Doe gewoon zoals de vorige nacht. Blijf rustig in bed, probeer je te ontspannen, diep te ademen, eventueel ’s nachts blootsvoets in het bedauwde gras rond te lopen. Een ouderwetse methode die zoals hierboven vermeld “Kneippen” wordt genoemd en destijds door Pastor Kneipp, een Duits natuurgeneeskundige geestelijke werd bedacht en voor veel ongemakken van emotionele aard een oplossing bracht. Contact met de aarde is altijd nuttig.

Het drinken van rust verschaffende thee die we daarnet hebben vermeld, hoort daar ook bij.

Pieker niet

Mocht het desondanks toch niet lukken, grijp toch niet naar slaappillen. Wacht gewoon de morgen af, je rust toch uit. Probeer je geest te ontspannen en aan iets prettigs te denken. Misschien val je in dat geval onder de morgen wel in slaap en hoe weinig het ook mag zijn geweest, toch zal je je fitter voelen. Veel patiënten DENKEN ook te gemakkelijk dat ze te weinig slaap hebben gehad, terwijl die overtuiging hen meer moe maakt dan het gebrek aan slaap dat ze hebben gehad.

Ga ook nu weer rustig naar je werk of begin aan je dagtaak. Misschien voel je je ’s namiddags ook wat meer moe, maar doe rustig voort. Op die manier heb je tegen ’s avonds het ideale klimaat voor een goede nachtrust geschapen.

Er zullen maar weinig slapeloze patiënten meer zijn die nu nog ’s nachts wakker zullen liggen. Lukt het als bij mirakel nog niet, maar dat zijn uitzonderingen, doe hetzelfde scenario nog eens een nachtje over. De volgende nacht moet het beslist in orde zijn. Mocht dat niet het geval zijn ga dan naar de arts, want er kan ook een organisch letsel zijn dat je uit de slaap houdt en dan zijn slaappillen heel zeker uit den boze. Dan helpt het alleen als het grondprobleem opgelost geraakt.

Let op wat je ’s avonds eet

Een mogelijke oorzaak van slecht slapen is een moeilijke spijsvertering. Veel mensen eten ‘s avonds te laat en te zwaar. Bovendien ronden ze het af met alcohol. Dat zijn dingen die je beter niet doet, want zowel te laat en te zwaar tafelen als alcohol gebruiken, remmen of hinderen de natuurlijke slaap.

Je kunt ’s avonds best een groentenmaaltijd gebruiken en voeg er zeker sla aan toe. Want een prima slaapmiddeltje dat in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt en al velen een goede nachtrust heeft bezorgd als ze te kampen hebben met slapeloze nachten, is het geheim van de kropsla. Als je een grote krop sla goed wast en ze nadien in de sapcentrifuge tot sla-sap perst, verkrijg je een prima natuurlijk slaapdrankje. Je kan natuurlijk ’s avonds ook sla op het menu zetten en je rauwkostschotels best tot ’s avonds bewaren in de plaats van die ’s middags te verorberen. Zorg er ook voor dat je ’s avonds geen te vette en te overvloedige maaltijden neemt.

Mijd tv en computer ‘s avonds

Eindig de avond nooit met een vinnige discussie, een al te spannende tv-film of een zware maaltijd, dat is allemaal vragen om moeilijkheden. Blauw licht verhindert de natuurlijke productie van melatonine, het slaaphormoon. Wat je wel kan doen en wat in de meeste gevallen gunstig werkt, is een laat-avondwandeling. De straten zijn ’s avonds rustiger, je hebt de ruimte, de lucht is gezonder, het lawaai is minder en je hebt dan een goede gelegenheid om „de hond nog eens uit te laten”.

Zorg er ook voor dat je slaapkamer goed werd verlucht gedurende de dag. Laat als het kan, de hele dag het slaapkamervenster open staan en als je overdag niet thuis bent, doe het meteen bij je thuiskomst. Belangrijk is dat je in een goed verluchte, aangename kamer slaapt waar geen prikkelende geuren je uit de slaap kunnen houden.

Behoor je tot de gelukkigen en geeft je slaapkamer uit op je tuin of een park, zet dan bij voorkeur ook ’s nachts je venster open, als het weer het toelaat, leg liever een deken meer op het bed en trek een warme pyjama aan, liever dan het venster gesloten te houden. Lawaai is natuurlijk een hinder vooral als het van het straatverkeer afkomstig is. Vervuilde industrielucht is ook niet alles. Maar de meeste patiënten zijn toch in staat hun slaaphygiëne grondig aan te passen. Ze zullen beter slapen, beter uitgerust zijn en overdag prettiger gehumeurd zijn en tot betere arbeidsprestaties in staat zijn.

En wil je wat veilige hulp van de natuur, dan is er een prima natuurlijk preparaat.

Een tip: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je zult weer heerlijk slapen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer