mrt 26, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Tekort aan foliumzuur oorzaak van Alzheimer?

Naarmate de maatschappij vergrijst, komen er ook meer patiënten die sukkelen met Alzheimer. Veroudering speelt uiteraard altijd een rol bij elke ziekte. We hebben jammer genoeg het eeuwige leven niet in deze complexe maatschappij.

Een tekort aan foliumzuur wordt in verband gebracht met het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Volkorenproducten en groenten zijn rijk aan foliumzuur.

Er wordt dan ook volop onderzoek gedaan naar de oorzaak van allerlei ziekten, waaronder dementie en Alzheimer, niet enkel om mensen meer comfort te bieden, ook om er geld te kunnen aan verdienen.

De vraag is: zijn alle claims over effect op de gezondheid wel correct en te vertrouwen?

Veel familieleden van Alzheimerpatiënten zouden wel erg blij kunnen worden gemaakt, mocht hét mirakelmiddel worden uitgevonden, want ook jongdementie rukt op en het is dus niet enkel een “privilege” van ouderen. Maar wat is dan de oorzaak?

Foliumzuur?

Volgens het Nationaal instituut voor de studie van veroudering in de USA zou een tekort aan foliumzuur wel eens de oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Die conclusies zijn het resultaat van proeven op muizen. Proefdieren die een hoge dosis foliumzuur kregen en nadien stimuli die normaal Parkinson moeten veroorzaken, vertoonden een veel milder beeld, dankzij het foliumzuur.

Volgens wetenschappers zou de uitleg zijn dat proefdieren met een tekort aan foliumzuur, een verhoogd homocysteïnegehalte hebben in het bloed en de hersenen. Volgens onderzoek zou een verhoogd homocysteïnegehalte schade toebrengen aan het DNA en de zenuwcellen en hersengedeelten waar dopamines geproduceerd worden. Als er te weinig dopamine aanwezig is, ontstaat een slechte functie van de zenuwcellen, waardoor patiënten de normale controle over hun bewegingen verliezen. Als proefdieren een verhoogde hoeveelheid foliumzuur kregen, waren zenuwcellen in staat om het beschadigde DNA te herstellen en werd het homocysteïnegehalte ook verlaagd. Als de schade te groot was, was het herstelmechanisme evenwel ontoereikend.

Het is de eerste keer dat de relatie tussen een tekort aan foliumzuur en zowel Parkinson als Alzheimer aangetoond wordt. Volgens Dr. Mattson opent dit nieuwe mogelijkheden in de strijd tegen veroudering.

Foliumzuur en open ruggetje

Foliumzuur speelt ook een rol bij de ontwikkeling van de foetus, maar bij een tekort aan foliumzuur heeft de vrouw het moeilijker om zwanger te worden. Wil de vrouw zwanger worden, dan is een dagelijkse dosis van 400 microgram aan foliumzuur sterk aanbevolen. Foliumzuur beperkt op drastische wijze bovendien de kansen op afwijkingen die het gevolg zijn van een neuraal buisdefect (zoals o.a. spina bifida of open ruggetje). Om zeker te zijn dat je elke dag 400 microgram binnenkrijgt, kan men de voeding aanvullen met foliumzuurtabletten. Foliumzuur is de vitamine B11 die men vindt in verse groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelproducten. Vitamine B11 is o.a. onmisbaar voor de groei en instandhouding van de weefsels en voor de vorming van rode bloedcellen die het transport van zuurstof met het bloed verzorgen. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan foliumzuur groter.

Mocht de relatie tussen een tekort aan foliumzuur en Alzheimer wetenschappelijk bevestigd worden, dan is dat eens te meer een reden om volwaardig en gezond te eten.

En dan nog:

  • Naast volwaardige voeding: goed slapen.
  • Niet roken.
  • Dagelijks bewegen.
  • Actief blijven, ook intellectueel, dus kennis vermeerderen.
  • Een taal studeren, of veel lezen.
  • Geen alcohol.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer