Heb je ook de gewoonte om elke dag vers brood te gaan halen bij de “warme” bakker? Dat is natuurlijk het lekkerst. En op zondag vers gebakken kleine broodjes, ook wel sandwiches en “pistolets” genoemd? Ook lekker natuurlijk. Maar dat betekent ook dat af en toe, of misschien regelmatig, brood van daags tevoren, of van meerdere dagen voordien overblijft. Wat doe je ermee? Weggooien, een extra portie aan de vogels geven, verloren brood van maken, of in andere bereidingen mengen? Dat laatste is misschien nog het handigst en verstandigst, omdat het geld bespaart. Maar je hoeft het niet zover te laten komen, want eigenlijk kan je overschot van brood weer knapperend vers maken.

Niet dat je meteen de toaster er moet bijhalen, want dat is natuurlijk ook een oplossing: een heerlijk krakend toastje voor bij de soep of bij de koffie ’s morgens met wat marmelade erop. Je waant je helemaal op vakantie in je eigen keuken.

Maar je kan natuurlijk nog meer besparen door onze maak-van-je-oudbakken-brood-weer-vers-brood-truc toe te passen.

Oudbakken brood hoef je niet weg te gooien, je kan met een eenvoudig trucje het weer ovenvers maken.

Want vroeger of jaren geleden was het wellicht ook bij jou thuis de gewoonte dat een stuk brood dat hard geworden was meteen werd weggeworpen. Gelukkig zijn veel mensen redelijker geworden en op besparingsmodus overgeschakeld. Want de tijden zijn er niet meer naar en iedereen spaart graag en is wat zuiniger geworden.

Als je voortaan nog oudbakken brood hebt, mag je het beslist niet meer wegwerpen, want er is een heel eenvoudig trucje om het weer vers te maken. Je moet het oudbakken brood een tiental minuutjes in een vochtige doek wikkelen, een schone vochtige keukenhanddoek bijvoorbeeld. Nadien moet je het brood kort in een warme oven nabakken. Op die manier geurt heel je huis weer heerlijk naar vers brood en is het even mals als kwam het pas uit de bakkerij. Je kan van deze truc een gewoonte maken en brood dat je een paar dagen van tevoren hebt gekocht, zelf weer vers afbakken.