sep 17, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De dertien geheimen voor een goede slaap

Een nachtje slecht slapen overkomt wel iedereen: een probleem op het werk, met de kinderen, het gepieker over corona, of gewoon stress door een of andere gebeurtenis, of onzekerheid. Maar als de slapeloosheid langer dan een week, weken, of zelfs maanden duurt, dan mag je het beslist chronische slapeloosheid noemen en daar moet echt dringend iets aan gedaan worden. Want goed slapen is niet enkel een weldaad, het is ook noodzakelijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten, van het brein voor een goede concentratie en voor een lang en gezond leven.

Wie slecht slaapt merkt dat meteen aan allerlei fenomenen: prikkelbaarheid, geheugenstoornissen, concentratieverlies, functionele storingen in de spijsvertering, diarree of verstopping, verstoorde cyclus, psychiatrische problemen. De oorzaken zijn velerlei: een sterfgeval of ziekte in de naaste omgeving, neurologische aandoeningen, depressie, problemen op het werk, in het gezin, enz…

Honderden miljoenen mensen op de wereld slapen slecht. Slaappillen zijn geen oplossing want je bent gauw verslaafd. En toch is goed slapen van levensbelang. Dat kan je leren!

Slapeloosheid kan ook vele vormen aannemen: niet kunnen in slaap geraken, geregeld wakker worden, of te vroeg wakker worden. In het laatste geval is er wellicht sprake van emotionele problemen, zelfs depressie, maar in elk geval is er stress mee gemoeid.

Als de slapeloosheid langer dan een week aanhoudt, is het verstandig medisch advies in te winnen en moet de oorzaak worden opgespoord. Meestal is daar een emotionele factor voor te vinden, stress, problemen allerhande, maar het kan ook veroorzaakt worden door een verkeerde levenswijze: misbruik van alcohol, medicijnen, roken, cafeïnegebruik, gebrek aan buitenlucht, werken in ploegenstelsels enz…

Wat kan je eraan doen?

In elk geval moet je jezelf ondervragen en de oorzaak nagaan. Je kan je daarbij laten assisteren door een arts, maar doorgaans weet je als patiënt best wel wat er hapert. Hoe ga je dan tewerk?

 • Je moet proberen een regelmatig ritme in te bouwen. Niets verstoort een gezonde slaap meer dan onregelmatigheid. Dat wil zeggen telkens op hetzelfde uur gaan slapen en ook weer opstaan. Vandaar dat slapeloosheid meer voorkomt bij mensen die ‘s nachts moeten werken en dus overdag slapen of in ploegenstelsels werken met steeds wisselende shiften.
 • Vermijd alles wat cafeïne bevat zes uur voor het slapen gaan. Dat betekent geen koffie, geen zwarte thee, geen cola, maar ook geen chocolade, want ook die bevat cafeïne.
 • Vermijd zware maaltijden voor bedtijd. Eet na zeven uur ’s avonds bij voorkeur niets meer. Maar ga ook niet met een hongergevoel naar bed, maar ook niet met een volle maag. De avondmaaltijd moet bij voorkeur best groenten, waaronder behoorlijk wat rauwkost bevatten. Dat maakt slaperig.
 • Kijk in de slaapkamer zeker niet naar televisie en neem ook geen computer of tablet mee naar bed. Wil je wat lezen in bed? Dat is O.K. maar liefst niet met LED-licht, want dat bevat te veel blauw licht uit het spectrum, waardoor de melatonineproductie (het slaaphormoon) verstoord wordt.
 • Los zo snel mogelijk problemen op. Het bed dient niet om met je partner ruzie te maken, wel integendeel. Conflicten in het gezin kunnen beter zonder toonhoogte, maar met redelijkheid uitgepraat worden. Dat schept een hernieuwde goede band, ontspant en je krijgt er een goede slaap bovenop.
 • Depressieve gevoelens blokkeren de slaapbereidheid. Daartegen helpt beslist wandelen en lopen. Trek de natuur in en zet dagelijks tussen de 5000 en de 10.000 passen. Dat kikkert op, verfrist de geest, geeft nieuwe ideeën, ontspant en maakt dat je gemakkelijker zal kunnen slapen.
 • Laat de kamer niet te warm of te koud worden: 16 à 18 graden is ideaal. Verlucht overdag ook de kamer, zodat de lucht gezond blijft.
 • Wie te lang een middagdutje doet, heeft ’s avonds minder vaak. Niet doen dus, tenzij je dat beperkt tot een kwartiertje.
 • Het is van belang dat de kamer goed verduisterd is, anders kan de melatonine niet op gang komen.
 • Drink een slaapverwekkende thee: kamille, linde, Passiflora.
 • Neem geregeld ontspanning en zoek die bij voorkeur in de natuur: wandelen, fietsen, sporten, lopen.
 • Rook niet en drink geen alcohol. Door een glaasje alcohol zal je ongetwijfeld sneller kunnen inslapen, maar de slaap is minder herstellend en je zal vroeger ontwaken.
 • Vermijd slaappillen. Na een week ben je verslaafd en kun je niet meer zonder. Je kan best een nachtje slecht slapen, want ‘s anderendaags haal je toch je schade in, maar van slaapmiddelen slaap je wel, maar de slaap is minder herstellend, want de REM-fase valt weg. Zoek liever hulp in een goed, veilig natuurlijk middel.

Een tip: Escholcin van Fytobell op basis van Escholtzia, Valeriana en Passiflora. Dan slaap je als een roos en heb je niet de bijwerkingen van de typische slaappillen.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer