feb 17, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zo wordt je blijde verwachting nog blijer

Het is de mooiste tijd in het leven van een jonge vrouw: de tijd van de blijde verwachting. Het woord zegt het zelf: het is een blije tijd. Of tenminste dat zou het moeten zijn, want voor heel wat jonge vrouwen die hun eerste baby verwachten, is het ook een tijd van onzekerheid, van raad vragen, van confrontatie met bakerpraatjes, van ongeloof en hoop. Gelukkig zijn er de moeders om hen gerust te stellen en met raad en daad bij te staan. En gelukkig zijn er ook de gynaecologen om de dames te helpen en correct te informeren.

Want informatie is belangrijk. Zoals: wat zijn de gevaren, mag je alcohol drinken, wanneer moet je stoppen met roken, zijn vitamines nodig en welke, wat zijn de oorzaken dat het mis gaat, mag je nog aan sport doen, moet je langer slapen of anders gaan eten. Het zijn allemaal dingen die door het hoofd van de aanstaande moeder spinnen. Het antwoord is doorgaans heel eenvoudig en tegelijk geruststellend.

Een zwangerschap is de natuurlijkste zaak van de wereld. Je moet het dan ook niet als een probleem beschouwen, maar je moet wel een aantal voorzorgen nemen.

Welke vitamines zijn belangrijk?

Samen met de arts kan worden nagegaan of er extra vitamines moeten worden genomen. Vooral vitamine C is erg belangrijk omdat via deze vitamine er een betere ijzerabsorptie is en bij mogelijke bloedarmoede kan via vitamine C hieraan verholpen worden. Vitamine B is ook nuttig voor het zenuwstelsel, maar wie volkorenproducten gebruikt en eventueel wat biergist, zit zeker veilig. Vrouwen die gevoelig zijn voor candida moeten wel voorzichtig zijn met biergist. Toekomstige moeders kunnen beter niet op eigen houtje ijzerpillen gaan slikken? Wel vitamine C. Ook extra foliumzuur kan nuttig zijn om op die manier spina bifida te voorkomen, het open ruggetje.

Vergeet niet dat spina bifida toch nog bij ongeveer 1 op 700 geboorten voorkomt. Bij extra foliumzuur is dat risico al met 50 percent verminderd, maar wie al foliumzuur nam voor de conceptie mag gerust zijn. Foliumzuur is uitstekend voor de vorming van een sterk zenuwstelsel bij de foetus.

Bloedarmoede en ijzer

Sommige vrouwen vertonen ook wel eens bloedarmoede. Die neiging bestaat bij menstruerende vrouwen al van nature, omdat ze elke maand toch een hoeveelheid bloed verliezen. Maar tijdens de zwangerschap moet het bloedvolume toenemen omdat ook de baby zuurstof moet krijgen uit het bloed via de navelstreng. IJzer slikken mag je nooit op eigen houtje doen. Wel is het aan te bevelen voldoende ijzerrijk voedsel te gebruiken. Peulvruchten, volkorenbrood en groene groenten bevatten veel ijzer. Ook rode biet is gezond vanwege de bloedvormende kwaliteit. Als tussendoortje is het nuttig om gedroogde abrikozen te gebruiken, die zijn rijk aan ijzer. En zoals we zegden, bevordert de vitamine C de absorptie van ijzer. Geregeld een appel en wat citrusvruchten en kiwi’s eten is nuttig. Kiwi’s bevatten driemaal meer vitamine C dan citroenen. Ook vruchtensap kan voor sommige vrouwen interessant zijn op voorwaarde dat ze versgeperst sap gebruiken, omdat in “confectiesappen” te veel bewaarmiddelen en kleurstoffen gebruikt worden.

Soms zal de arts beslissen om wat extra vitamine D toe te dienen, maar dit enkel in de winter, omdat in de zomer via het zonlicht vitamine D in de huid gevormd wordt. Wie dagelijks een wandelingetje in het licht maakt, heeft doorgaans voldoende vitamine D. Maar ook nu in deze pandemieperiode is vitamine D van het grootste belang.

Het is wel van belang dat de vrouw voldoende drinkt. Uiteraard liefst een mineraalarm water of een kruidenthee. Liever geen koffie en ook geen alcohol en ook geen glaasje wijn. Want de kleinste hoeveelheid alcohol kan al schadelijk zijn voor de foetus.

Vermijd roken en medicijnen

Het slechtste wat je kan doen als toekomstige moeder is roken. De rook komt via de placenta rechtstreeks bij de baby terecht. Ook passief roken is voor toekomstige moeders slecht. Een kantoor of huiskamer waar gerookt wordt, kan ze beter vermijden of op bijeenkomsten met vrienden of collega’s kan ze hen met aandrang verzoeken niet te roken. Het geboortegewicht van een baby van een rokende moeder is gemiddeld driehonderd gram lichter en de baby meet vijf centimeter kleiner.

De bloedvormende eigenschappen van de moeder nemen er ook door af. Door tabaksrook worden heel veel vrije radicalen gevormd en dat legt een hypotheek op de toekomstige gezondheid van de baby.

Stress en vrije radicalen

Stress is ook een negatieve factor als belemmering van antioxidanten. Stress is een bron van vrije radicalen. Bovendien wordt daardoor de vorming van organen zoals het zenuwstelsel van de baby niet gunstig beïnvloed. Gestresseerde moeders krijgen gestresseerde baby’s.

Medicijnen mogen niet geslikt worden, tenzij op uitdrukkelijk voorschrift van de arts. Maar als je iets kan behandelen met een grootmoeders middeltje, doe het dan, liever dan sterke medicijnen te slikken. In dat opzicht is fytotherapie en homeopathie zeker te verkiezen boven sterke synthetische geneesmiddelen. Sterke pijnstillers zijn natuurlijk af te raden.

Ook moet de vrouw voorzichtig zijn met het gebruiken van rauw vlees of vlees dat niet voldoende gebakken werd. Hierdoor zou ze kunnen besmet worden met het cyto-megalo-virus. Filet Américain, rauw gehakt, gedroogde worst zijn dingen die je liever laat staan tot na de bevalling. Groenten moeten altijd heel goed gewassen worden vanwege de toxoplasmose-parasiet. Rauwkostslaatjes die te lang in de koelkast hebben gestaan moeten worden weggegooid. Ook rauwe melk en kaasproducten die van rauwe melk zijn gemaakt kunnen de lysteriabacterie herbergen. Leverworst en leverproducten moeten om dezelfde reden gemeden worden, plus omdat op die manier vaak een te grote hoeveelheid vitamine A het lichaam binnen komt.

Katten kan je in deze periode beter aan de „leiband” leggen.

Mag ze aan sport doen?

Dagelijks bewegen is heel belangrijk. Je moet wel niet de marathon gaan lopen, maar het is van belang voor de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van het lichaam dat de vrouw dagelijks naar buiten trekt. Elke dag twintig minuten is beter dan eenmaal per week drie uur. Wandelen is de beste beweging of… zwemmen, omdat volgens de wet van Archimedes het lichaam in onbelaste toestand toch aerobe bewegingen maakt. In zwembaden moet je wel uitkijken voor uitglijden en mogelijk infectiegevaar. Zware inspannende sporten zoals tennis, badminton, hardlopen zijn evenwel niet geschikt voor de zwangere vrouw.

Er wordt ook beweerd dat elke baby de vrouw een tand kost. Dat is een bakerpraatje. Wel verzorgen veel vrouwen hun tanden niet goed in deze periode. Ze moeten hun tanden poetsen na elke maaltijd. En tegenwoordig heeft het voedsel voldoende calcium om de botten en tanden niet te bedreigen.

Ontspanning is ook erg belangrijk in deze periode. Als de vrouw goed is ingelicht en goed wordt voorbereid, is dit de meest fantastische periode uit haar leven en zal ze zich in schitterende vorm voelen.

Prenatale oefeningen worden door veel kinesisten als cursus aangeboden aan zwangere vrouwen. Ze leren er de buikspieren oefenen, leren er hoe te persen en hoe ze tussen arbeidsfasen door moet ademen. De groepsformule maakt dat het prettig is en bovendien kunnen veel vrouwen ook van elkaar een en ander opstreken in deze bijeenkomsten. Het is ook nuttig dat de toekomstige vader deze cursussen samen met de moeder volgt, zodat hij weet wat er fysiologisch bij zijn vrouw verandert en op welke dingen zal moeten gelet worden tijdens de bevalling. Zijn kennis en koelbloedigheid zullen in deze momenten zeker gewaardeerd worden.

Het is ook goed dat een koffertje met de kraamspullen al van tevoren op een bekende plek klaar staat. Als de weeën dan komen, hoef je dat koffertje maar mee te nemen naar de materniteit en ben je zeker dat je op het allerlaatste moment niets vergeet.

En een prima tip voor een goed opneembare vitamine C: Ester-C van Fytobell.

Je vindt Ester-C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Of je kan Ester-C van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je krijgt een wolk van een baby!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer