sep 21, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die voortdurend een onwelriekende adem verspreidt.

De hoofdoorzaak van onwelriekende adem is in de meeste gevallen terug te brengen tot slecht verzorgde tanden.

De oorzaak is meestal te herleiden tot bacteriën in de mond. Als er etensresten in de mond achterblijven zoals tussen de tanden, het verhemelte, dan maken bacteriën daar dankbaar gebruik van. Er ontstaan gisting en meteen ook onwelriekende gassen.

Die geur kan zo afstotelijk zijn dat daardoor collega’s gemeden worden, vriendschappen opgebroken worden, maar ook relaties eronder lijden.

En toch is dat in de meeste gevallen te vermijden, te voorkomen en zelfs gemakkelijk te behandelen.

Je moet natuurlijk eerst zeker zijn dat het niet om een ander probleem gaat, zoals een ettering van de neusslijmvliezen of de sinussen. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om een onvoldoende of slechte mondverzorging. Ook een dysbacteriose oftewel een slecht microbioom van de mond, maar ook van de darmen kan erbij betrokken zijn. Probiotica kunnen hier gemakkelijk uitkomst bieden. Denk daarom aan Digesbiose als een uitstekend probioticum met miljarden goede bacteriën om orde op zaken te stellen in hete microbioom.

De oorzaak wordt evenwel te gemakkelijk in een slechte spijsvertering gezocht. Dat is uit een onderzoek aan de Leuvense universiteit gebleken. Slechts in 10 à 15 percent van de gevallen is dat tot de spijsvertering terug te brengen.

Bij meer dan 60 percent ligt de oorzaak bij slechte tanden en slecht verzorgde tanden. Men poetst te weinig de ruimten tussen de tanden en met het voortschrijden van de jaren ontstaan er zogenaamde pockets tussen de tanden waar voedsel zich kan ophopen, kan rotten en kan rieken. Bacteriën kunnen zich ook op de tong nestelen en dan is het afschrapen van de tong een gemakkelijke en elegante oplossing. In de apotheek vind je daartoe een geschikte tongschraper. 

Goed poetsen en flossen en een waterjet oftewel de zogenaamde waterpik of tandwaterjet is hiervoor wel geschikt, maar goed poetsen blijft van primordiaal en kapitaal belang.

Nog andere oorzaken moeten worden gezocht in een ontsteking van de keelamandelen of de sinussen.

Heb je een riekende adem: eerst goed leren poetsen, dan naar de tandarts en nadien naar de neus-keel-oorarts die je verder kan onderzoeken en helpen. En…je microbioom verzorgen met goede probiotica.

Een tip: Digesbiose van Fytobell met CNK-bestelnummer: 1752-278 voor de apotheek.

Ook online te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer

Zeven zonden veroorzaken aderverkalking

We weten het wel allemaal een beetje, maar we zetten ze nu toch eens op een rijtje: de top zeven die leidt naar aderverkalking. Roken, gebrek aan beweging en verkeerde voeding zijn de belangrijkste oorzaak van aderverkalking. Om te beginnen hoge bloeddruk, die vooral...

Lees meer