dec 5, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal factoren die meespelen waarom we niet goed bezig zijn of ons niet goed voelen. Dat heeft uiteraard zijn invloed op de gezondheid, om te beginnen de bloeddruk. Daardoor ontstaat dan weer het risico op hart- en vaatziekten, problemen met de nieren en de ogen.

Meer bewegen, niet roken, geen alcohol gebruiken, gezond eten en stress vermijden zijn de topfavorieten om de bloeddruk te normaliseren.

Hoge bloeddruk komt heel veel voor en vooral bij mensen die er geen idee van hebben dat ze gevaar lopen. Ze rennen van hot naar her, winden zich voor de minste onnozelheid op, slagen er niet in tot rust te komen en aan de hand van een goede dagindeling een evenwichtig leven te leiden. Gevolg: ze eten slecht, ze slapen slecht en functioneren niet goed.

Laat eens je bloeddruk nemen als je je in deze categorie bevindt en je zal hopelijk niet hoeven te schrikken. Want de meerderheid van mensen met hypertensie of hoge bloeddruk heeft er totaal geen weet van. Hoge bloeddruk doet geen pijn, heeft in het begin weinig indicaties of problemen om alert over te zijn, maar het kan intussen wel schade aanrichten aan het lichaam. De belangrijkste risicofactor is een probleem met hart en bloedvaten. Niet zelden komt het tot een beroerte of een hartinfarct als gevolg van een jarenlange aansluimerende en niet verzorgde hoge bloeddruk. Trouwens ook tijdens de pandemie is gebleken dat wie last had van hoge bloeddruk veel zieker kon worden en ook meer het slachtoffer was van long-covid. Voldoende redenen dus om aandacht te schenken aan een “verborgen” probleem.

Hoe merk je het?

Hoge bloeddruk merk je niet meteen. Het is een probleem dat aanvankelijk weinig symptomen geeft. Pas als er felle vermoeidheid, slapeloosheid, wazig zien, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, kortademigheid, pijn of beklemming op de borst of duizeligheid optreden of als je soms last hebt van een bloedneus, moet je aandacht schenken en naar je huisarts gaan. Die zal ongetwijfeld je bloeddruk meten. En zoals altijd: meten is weten.

Als de bovendruk of systolische druk hoger is dan 14 en de onderdruk of diastolische druk hoger is dan 9 à 9,5 zit je met een probleem: je hebt een te hoge bloeddruk. Er zijn gevallen van extreemhoge bloeddruk, waarbij de systolische druk tot boven de twintig kan oplopen, een gevaarlijke situatie want als er een verzwakt bloedvat is, kan dat klappen. Gebeurt dat in de hersenen, dan zit je met een beroerte. Hopelijk overleef je dat.

Het verschil tussen de hoge en de lagere waarde ontstaat doordat het hart pompt, maar na elke pompbeweging in rustmodus gaat. De pompbeweging zorgt voor de systolische waarde terwijl het rustmoment van het hart de lage waarde of de diastolische referentie is. De lage waarde geeft ook een indicatie van de gezondheid van de bloedvaten. Als die laag genoeg komt, betekent het dat de bloedsomloop nog voldoende soepelheid heeft en dat de spiertjes rond de bloedvaten voldoende kunnen ontspannen.

Oorzaken van te hoge bloeddruk

Als de te hoge bloeddruk zich recent heeft gemanifesteerd, hoef je niet lang en niet ver te zoeken naar de oorzaak: de onzekere tijden, de vervelende leefomstandigheden, de riskante en onduidelijke toekomst. De oorzaak kan in één kernachtig woord worden samengevat: STRESS.

Dat neemt niet weg dat de levensstijl de belangrijkste oorzaak is en blijft van te hoge bloeddrukwaarden.

Ook het moment van de meting en de omstandigheden kunnen een rol spelen. Zo is het duidelijk dat als een dokter de bloeddruk meet, de waarden gewoonlijk hoger zijn dan als de verpleegster het doet, of als je het zelf thuis doet.

Je kunt tegenwoordig gemakkelijk en goedkoop een degelijke bloeddrukmeter aanschaffen waarmee je op regelmatige basis zelf de bloeddruk kunt meten. Je zult het merken: die verschilt volgens het tijdstip van de dag en afhankelijk van wat je hebt gedaan. Als je net een crossje hebt gelopen, is die hoger dan als je een poos in de zetel hebt gelegen. Bloeddruk is dus afhankelijk van wat je uitricht. Dat is ook logisch want in stressvolle periodes of als er plots gevaar dreigt, stijgt de bloeddruk waardoor je alerter wordt om in te grijpen, of te vluchten.

Maar na een poosje moet die wel weer normaal worden. Is dat niet het geval, dan is er wat aan de hand.

Niet enkel stress, maar ook onaangepaste voeding, zwangerschap, ouderdom, menopauze, erfelijke factoren, nierziekten, te veel zout of drop (zoethout) maar ook bepaalde medicijnen kunnen de bloeddruk verhogen. Het is dus van belang met de arts te overleggen. Maar je kunt zelf heel wat doen om de bloeddruk tot een normaal niveau terug te brengen, heel gemakkelijk zelfs.

Wat doe je eraan?

Hoge bloeddruk begint meestal aan tafel. Te veel transvet, geraffineerde suiker, zout en te weinig vezels, vitamines en antioxidanten maken de bloedvaten stugger, minder soepel waardoor het hart meer inspanning moet leveren om het bloed het hele lichaam rond te krijgen. Dat doet het intelligente lichaam door de bloeddruk te verhogen.

De oplossing ligt voor de hand: vermijd junkfood, beperk het zoutgebruik – want de meeste landgenoten gebruiken dagelijks vijfmaal te veel zout dan gezond voor hen is – eet geen snelle suikers, maar wel meer fruit en vooral ook groenten.

Beweeg meer. Als je dagelijks een half uurtje gaat stappen, bij voorkeur in een natuurlijke omgeving, dan kun je snel de bloeddruk normaliseren. Beweging bouwt ook stress af wat in veel gevallen de belangrijkste oorzaak is van te hoge bloeddruk. Misschien is het een te realiseren voornemen om in de plaats van met de auto, met de fiets naar het werk te gaan. Ook gunstig: neem de trap in de plaats van de lift en doe de boodschappen te voet als je kunt. Door de beweging zul je je gelukkiger voelen omdat het gelukshormoon de endorfines worden aangemaakt in de hersenen. Het ligt aan kleine dingen, maar het kan grote en ook gelukkige gevolgen hebben.

Rook niet! De beste beslissing die je kunt nemen is te stoppen met roken. Vapen is ook geen oplossing, want je blijft nicotine in het lichaam pompen en dus heb je geen gunstig effect op vanwege het stoppen op je bloeddruk. Rokers hebben viermaal meer kans op een beroerte en vijfmaal meer kans op een hartinfarct. De bloeddruk van een roker is gemiddeld drie tot vijf mm hoger dan bij een niet-roker. Rokers leven ook ongezonder, ze bewegen minder, doen niet of amper aan sport, eten ongezonder en gebruiken ook meer alcohol, ook al een gewoonte die schadelijk is voor hart en bloedvaten en de bloeddruk.

Doe iets aan je zwaarlijvigheid. Onderzoek heeft aangetoond dat bijna de helft van de patiënten die kampt met overgewicht oftewel obesitas, tegelijk ook lijdt aan een te hoge bloeddruk. Zwaarlijvigheid brengt een aantal metabole processen in de war zodat de bloeddruk wordt verhoogd. Het vervelende en merkwaardige tegelijk hiervan is, dat medicatie bij deze patiënten niet veel uithaalt: de bloeddruk kan in geval van zwaarlijvigheid maar moeilijk beheerst worden. De enige oplossing is dus vermageren.

Het risico op een te hoge bloeddruk bij hen is wel indrukwekkend. Als de BMI groter is dan 25, dan is de kans op hoge bloeddruk zelfs vier- tot vijfmaal hoger. Navenant ook het risico op hartinfarct en beroerte.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom het lichaam de bloeddruk verhoogt: er is meer lichaamsvolume en dat moet ook van bloed worden voorzien. Het hart en de bloedsomloop leveren daarom meer inspanningen om dat bloed overal rondgepompt te krijgen. Vandaar de hogere bloeddruk.

Drink geen alcohol. Zelfs al vanaf één glas per dag wordt je bloeddruk verhoogd. Vrouwen hebben er minder gauw last van zolang ze niet in de menopauze zijn beland. Dat neemt niet weg dat er geen andere risico’s uit ontstaan. Aanvankelijk ontstaat een bloeddrukverlaging. Maar wie geregeld zelfs maar één glas per dag drinkt krijgt te maken met een verhoogde bloeddruk. Binge-drinken zoals studenten al eens plegen te doen, is echt schadelijk voor de gezondheid. Er kan een plotse beroerte ontstaan of een hartinfarct. Wie gewend is om geregeld alcohol te drinken, ervaart spoedig verbetering van de bloeddruk. Dat stoppen doe je best onder medische begeleiding, want plots stoppen kan ook een plotse bloeddrukval tot gevolg hebben.

Maar hoe dan ook: breken met alcohol heeft zowel op korte als op lange termijn enkel maar voordelen!

En voor wie zijn bloedvaten en dus ook de bloeddruk extra wil soigneren: Omega-3 vetzuren is het antwoord.

Een tip: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be

Je bloeddruk zal zich minder druk maken…

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer