mei 31, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Reken op de natuur voor je topconditie

Voel je je voortdurend moe en ellendig? Je bent niet alleen! De pandemie heeft een paar jaar op onze emotie ingehakt en nu is er de oorlog met alle gevolgen vandien. Sommige mensen hebben het lastig de eindjes aan elkaar te knopen en dat is begrijpelijk: de elite, de happy few gaat met de spaarcenten van de mensen lopen: energie, voeding, bankiers: enerzijds neemt de rijkdom toe, anderzijds komen er van langsom meer arme mensen. En dan was er de winter, de quarantaine, de vrees voor ernstige ziekten, de toenemende spanningen in de wereld. Het is een moeilijke tijd. Niet te verwonderen dat zoveel mensen moe en lusteloos worden, een soort verlengde winterblues kennen.

De vorige keer hebben we al een aantal tips gegeven om er goed mee om te gaan, maar je kan je gelukkig ook laten helpen door de kracht van de gezonde natuur. Heel wat kruiden staan tot onze beschikking en op de natuur kun je altijd rekenen, zolang de mens ook die niet verprutst.

Het voorjaar is al een eindje opgeschoven, maar nu vooral zijn er heel wat kruiden in de natuur die ideaal passen in een voorjaars-detox, om je snel weer in topvorm te voelen.

De natuur helpt je

Welke typische lentekruiden kunnen behulpzaam zijn om je van dat landerige gevoel, de verlengde winterblues en de negatieve emoties af te helpen en het lichaam en de geest weer een boost te geven?

Moerasspirea is ontzurend

Moerasspirea is een kruidje dat je in veel drassige weiden ziet. Het is een sterk ontzurend plantje en dus aanbevolen om in de lente een detoxkuur mee aan te vatten. Het is derhalve heilzaam voor wie last heeft van stijve en pijnlijke spieren en gewrichten en een beetje reumatisch is aangelegd. Bij cellulitis en stijve spieren is het een must. Je kan het gebruiken als tinctuur, maar er ook thee van zetten.

Als tinctuur gebruik je 10 à 15 druppels, driemaal per dag, gedurende 3 weken.

Voor de thee gebruik je 1 theelepel moerasspirea in een kopje kokend water, 10 minuten laten trekken en één week lang alle dagen een kopje opdrinken.

Paardenbloem ideaal voor lever en gal

Paardenbloem is een uitstekend tonicum voor de stofwisseling, en ideaal omdat het de lever en de nieren zuivert. Het is een plant die je overal ziet, in graskanten, in tuinen, in weiden. Op elke wandeling kom je paardenbloem tegen. De belangrijkste kenmerken zijn dat het lever en galgangen zuivert. Daardoor komt het minder gemakkelijk tot galstenen. De blaren van de plant kun je in sla gebruiken en dat smaakt heerlijk pittig, vooral als je er een sausje van citroen en mosterd over doet. Je kunt paardenbloem ook als tinctuur aanschaffen, maar het is ook een onderdeel van heel wat kruidenpreparaten, omdat de werking zo uitgebreid is. Je kunt ook thee trekken van de blaadjes.

Voor de thee gebruik je 2 theelepels in een halve liter water, 5 à 10 minuten laten trekken, overdag uitdrinken, best af en toe een slokje.

Brandnetel sterk zuiverend

In een lentekuur om het lichaam te zuiveren mag de brandnetel niet ontbreken. De plant is ook sterk ontzurend, wat van pas komt bij wie last heeft van spier- en gewrichtspijn, maar ook als verzuring oorzaak is van problemen zoals jicht, reuma, nierlijden, zelfs hartaandoeningen. Verzuring is namelijk de oorzaak van heel wat problemen. Brandnetel is sterk bloedzuiverend, onmisbaar is een echte detoxkuur. Reumatische figuren doen er goed aan regelmatig gebruik te maken van brandnetel. Je kan dit zowel als een preparaat aanschaffen als ze zelf gaan plukken en gebruiken in thee. Je kan van brandnetel ook heerlijke soep maken. Die smaakt een beetje pittig maar vooral diep naar de groene natuur. Bovendien is de brandnetel in de natuur gratis. Ook leuk meegenomen in deze spannende tijd. Voor thee gebruik je 2 theelepels in 0,5 l kokend water en 10 minuten laten trekken. Daarna sloksgewijs opdrinken.

Berkenblad bij stramheid

Vroeger boorden veel mensen een ondiep gaatje in een berkenstam, staken er een plastic slangetje in om op die manier het berken sap, ook wel berkenbloed genoemd, op te vangen en op te kunnen drinken. Jammer genoeg is dat in onbruik geraakt, maar je kan wel nog gebruik maken van de heilzame eigenschappen van de berk: berkenblaadjes plukken en er thee van zetten. Ideaal voor de lever, de waterhuishouding en sterk darm reinigend. Helpt ook te ontzuren en past dus goed tegen stramme spieren. Berkenbladtinctuur helpt bij voorjaarsstramheid, voorjaarsmoeheid en is dus echt een voorjaarskruid.

Voor de thee van de berkenblaadjes gebruik je 1 eetlepel blaadjes op een halve liter kokend water.

Heemst verdunt slijm

Net als tijm verdunt heemst de slijmen, zodat ze niet meer aan de stembanden kleven en de keel belasten. Voor een gezonde mond, zuivere tanden en slijmvrije luchtwegen is heemst zowel als tijm bijzonder geschikt. Het ruimt als het ware de restanten van winterslijm op.

Voor de thee: 1 eetlepel heemstbloesem in 0,5 l koud water, een half uur laten trekken en overdag in kleine slokjes opdrinken.

Artisjok voor lever en gal

Alles wat een beetje bitter smaakt is nuttig voor de lever. Dat is ook zo bij artisjok. Het is een ideale groente om de lever en galwegen te zuiveren. Ook erg lekker en dat is dus mooi meegenomen. De bitterstoffen in de artisjok bevorderen ook de spijsvertering. De artisjokwortel bevordert de galafscheiding en beschermt de lever. Omdat het de lever ondersteunt en de gal stimuleert mag het niet ontbreken voor wie een gestoorde vetstofwisseling heeft. Ook plezierig is dat artisjok de cholesterol in balans helpt te brengen.

Duizendblad stimuleert de bloedsomloop

Duizendblad vind je ook overal in de natuur. Het plantje is zo klein dat het amper opvalt, maar wie het kent heeft er alle belang bij het mee te nemen. Het is een perfecte bloedzuiveraar en daarom zeker geschikt voor vrouwen die last hebben van gezwollen benen en blauwe striemen door spataders.

Wil je jonge, mooie en gave benen, dan is duizendblad een krachtige reiniger. Het vermindert ook het opgeblazen gevoel.

Salie voor het “eeuwig” leven

De oude Romeinen vroegen zich een paar duizend jaar geleden al af hoe het mogelijk was dat iemand die gebruik maakte van salie, kon sterven. Daarmee gaven ze aan dat het een bijzonder gezond en levensverlengend kruid was. Salie is gemakkelijk te kweken, zelfs in een bloempot op de vensterbank van je keuken. Salie geeft mooie blauwe bloempjes en smaakt heerlijk in thee. Het is goed voor wie sterk zweet, maar is ook bijzonder goed voor de spijsvertering, de luchtwegen, het metabolisme. Het regelmatig gebruik van salie is het geheim van een lang en gezond leven. Is ook uitstekend voor de luchtwegen.

Citroen voor de vitamineboost

Citroen is niet de enige vrucht die veel vitamine C bevat, maar ze is gemakkelijk te verkrijgen en ook eenvoudig te bewaren. Je kunt citroen op veel manieren gebruiken, als sap, in thee, in sausen, op vis. Om schotels een pittig zure toets te geven. Maar bovenal bevat citroen veel vitamine C en dat is wat velen ontbreekt na de winter. Ondanks de zure smaak is citroen een sterk ontzurende vrucht. Citroen is uitstekend voor de verjonging van de huid, omdat het via de vitamine C het collageen een boost geeft.

Look voor de bloedcirculatie

Na de winter en het lange binnenzitten en vooral het “zitten” is het van belang de bloedomloop een zweepslag te geven. Look is daar ideaal voor omdat het bloedzuiverend en bloeddrukverlagend werkt. Als je last hebt van de sterke ademlucht, kauw dan op wat peterselie. De zwavelverbindingen in look zijn ook uitstekend tegen spierpijn, maar vooral voor hart- en bloedvaten. Vind je de smaak van look te sterk, gebruik dan lookcapsules. Maar look mag niet ontbreken in een voorjaars-detox.

Het lijkt een hele boterham, maar eigenlijk is het eenvoudig om van deze kruiden gebruik te maken. Je zal je als herboren voelen.

Valeriaan en Escholtzia voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk en die kan gestoord worden door voortdurend gepieker. Je kan wel zeggen: draai het knopje om, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kun je best rekenen op een goed natuurlijk preparaat, bijvoorbeeld met Valeriaan en Escholtzia. Dat zijn rustgevende en kalmerende planten waardoor je gemakkelijker de slaap kan vatten. Want een goede slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Een goede nachtrust lost vele problemen op.

En een tip: Escholcin van Fytobell voor een goede nachtrust.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je zal snel weer opfleuren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer