jun 20, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mag je sporten bij grote hitte?

Met de corona-lockdown hebben veel mensen weer het buitenleven ontdekt en zijn ze overgeschakeld op gezonde bezigheden: wandelen, fietsen, lopen. Bij voorkeur gebeurde dat in de natuur, een bosrijke omgeving, het veld, langs oevers van rivieren of waterlopen. Dat was al een goed begin. Het sterkt de weerstand, voorkomt depressieve gevoelens, geeft kracht en bouwt de gezondheid op.

Jammer genoeg zullen heel wat mensen misschien nu liever een terrasje verkiezen boven een wandeling of een looptochtje in de natuur. En toch is het belangrijk in beweging te blijven, ook in de zomer, want in wintertijd zitten we sowieso meer binnen en komt het er minder gemakkelijk van aan sport te doen of indoor lichamelijke activiteiten te beoefenen.

Sport is zeer belangrijk voor de gezondheid. Ook wandelen mag daartoe gerekend worden. Als het warm weer is, moet je ook doorgaan, maar je moet wel een aantal veiligheidsmaatregelen nemen.

En eenmaal begonnen, is het gemakkelijker iets voort te zetten, dan helemaal opnieuw te moeten beginnen nadat je gestopt was.

Eigenlijk doet de snelheid er niet toe: je kan dus evengoed wandelen als hardlopen. Slenteren laten we hier buiten beschouwing. Het is de beweging die telt. En de zomer leent zich daar uitstekend toe. Lekker buiten zijn en genieten van de omgeving, terwijl je loopt of wandelt. Bij voorkeur gebeurt dat in de ochtend- of avonduren, omdat de temperatuur dan draaglijker is en je niet gehinderd wordt door te felle zon en dus minder risico loopt op verbranding. Als je de kans hebt om buiten te bewegen, doe het dan liefst voor tien uur ’s ochtends, of na zes uur ‘s avonds. De temperatuur is dan draaglijker als het hoogzomer is, de zon staat minder hoog en kan je huid minder beschadigen, het is niet zo heet, je zweet minder, verliest minder elektrolyten, je hebt een groter uithoudingsvermogen en je krijgt maximaal effect van je inspanning.

Waar moet je dan beslist op letten?

Zorg voor goede schoenen aangepast aan je activiteiten. Wandelschoenen of loopschoenen zijn ideaal, liefst uit natuurlijke materialen zodat ze het zweet laten verdampen.

Ook je kleding is best uit een natuurlijke vezel, bij voorkeur katoen. Dat absorbeert het zweet goed en laat het ook gemakkelijk verdampen. Zweten doe je toch in de zomer, dus is het van belang dat je het lichaam voldoende hydrateert. Vooraleer je naar buiten gaat, drink dan twee grote glazen water. Als je langer buiten wil vertoeven, moet je beslist ook reserve aan water meenemen. Je verliest ook elektrolyten en dus is een zoute kleine snack niet ongepast. Dat kan je ook achteraf. Vermijd wel zoetigheid.

Zorg er vooral voor dat voldoende drinkt, zodat de nieren, je hart en bloedsomloop goed kunnen functioneren. Als je te veel vocht verliest dat niet wordt aangevuld, kan je misselijk worden, een ijl gevoel in het hoofd krijgen en hartkloppingen. Uitdroging kan zelfs tot nierfalen leiden, wat de dood tot gevolg kan hebben.

Van zodra je spierkrampen krijgt, of duizelig wordt, stop dan en drink water.

Vergeet niet dat je dorstgevoel pas opkomt als je al voor een deel gedehydrateerd bent. Daarom is ook kleding met lichte kleuren van belang omdat dit de zonnestralen en de hitte reflecteert zodat het niet door het lichaam moet worden opgenomen.

Een goede zonnefilter is eveneens een must: bij voorkeur factor 50, terwijl de zonnefilter zowel UV-A als UV-B moet filteren. Vergeet niet dat de huid elke beschadiging optelt en dat huidkanker de snelst groeiende kankervorm is.

Als je kunt sporten in een bosrijke omgeving, dan geniet dit de voorkeur: het is er koeler, de lucht is er gezonder, er is schaduw en je kan het er langer uithouden. Er zal ook minder ozon aanwezig zijn, want dit moet je wel in acht nemen: doe niet aan sport als er ozonwaarschuwingen worden gegeven, want daardoor kunnen de longen worden beschadigd. En vooral: blijf alert. Als je je niet lekker voelt, wat duizelig wordt, verward begint te praten, stop onmiddellijk, zoek de schaduw op en drink veel water! Op die manier is sporten in de zomer ook zeer heilzaam.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom heb ik voortdurend hoofdpijn?

Is het stress, is het een onvoldoende werking van de lever, een malfunctie van maag en darmen, zijn het schimmels, is het een allergische reactie op voeding, zijn het hormonale storingen, het werkmilieu, tabak of alcohol? Het is de migrainepatiënt allemaal gelijk, als...

Lees meer

Wanneer kunnen vitamines gevaarlijk zijn?

Als we het woord vitamine horen, denken we aan gezondheid, aan lichamelijk en geestelijk welbevinden, aan lang leven, aan fysiek en psychisch evenwicht, aan kracht en tomeloze energie. Stuk voor stuk zijn dat positieve aspecten waar ons lichaam en onze geest alleen...

Lees meer

Diarree: Emoties kunnen je parten spelen

Steeds meer is men er van overtuigd dat de darmen een sleutelrol spelen in de gezondheid. Als de darmen gezond zijn is het hele lichaam gezond. Dat is nu met de coronapandemie nog maar eens gebleken. Gezonde darmflora bepalen een gezonde immuniteit. Bovendien is er...

Lees meer