feb 8, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Moet je nu bang zijn van griep?

Alsof de angst voor Covid nog niet genoeg was, worden we ook nog eens gewezen op het gevaar van RSV en natuurlijk de jaarlijks weerkerende boeman: griep. Het is net alsof de duivel ermee gemoeid is, maar de ziekenhuizen slaan weer alarm over alles en nog wat: ziekenhuisbedden, personeelstekort, te weinig geld, geen aandacht van de overheid. Het zal allemaal wel een rol spelen, vooral het feit dat ziekenhuizen instellingen zijn waar veel geld mee gemoeid is en dus moeten renderen.

Nu de winter een eind gevorderd is, is griep een klassiek verschijnsel. Het griepvirus kan het lichaam veroveren als de weerstand verlaagd is.

Dat lijkt haaks te staan op de overtuiging van de meeste landgenoten, dat ziekenhuizen eigenlijk een noodzakelijk kwaad zijn en enkel in noodgevallen een rol moeten kunnen spelen. Maar die moeten ze dan ook krijgen en kunnen spelen.

Als er al alarm geslagen wordt voor een griepje kan dat zowel ongeloof als ongemak oproepen, laat het dan nog gepaard gaan met Covid.

Natuurlijk wordt er door bepaalde instanties graag verwezen naar de Spaanse griep op het einde van de eerste wereldoorlog, waarbij miljoenen Europeanen zijn omgekomen door de schuld van een klein virusje, een microbe van niemendal die zo sterk bleek te zijn dat de immuniteit van de gemiddelde Europeaan er niet tegen opgewassen was. Begrijpelijk ook, want onze bevolking kwam uit vier jaar oorlog en had geen weelde wat betreft voeding, en essentiële beschermingsmiddelen zoals vitamines en antioxidanten.

En hier zijn we bij de kern van het probleem beland, want virussen krijgen ons pas klein als het ideale klimaat ervoor geschapen is.

Wat is dan de belangrijkste tegenstander? Onze immuniteit. Maar het kan ook een medestander worden!

Gevaarlijk of niet?

Maar de hamvraag is wel: is griep nu een gevaarlijke ziekte, ja of neen. Het antwoord is hetzelfde: ja en neen. Elke ziekte is gevaarlijk als je lichaam, je weerstand er niet tegen opgewassen is, maar is totaal ongevaarlijk, zelfs verwaarloosbaar als je sterk bent en voldoende antistoffen en een sterk gestel hebt dat de microbe op één twee drie klein krijgt.

Het heeft dus evenveel met de erfenis van onze ouders, een sterk gestel te maken als met een goede en verstandige preventie. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van Covid. Enkel is Covid nog wat besmettelijker. Maar wat je ervaart, kun je vergelijken:

  • koude rillingen
  • koorts
  • dodelijke vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • keelpijn
  • niet productieve prikkelhoest.

Ondanks het feit dat de kou je geen griep of covid kan bezorgen, maar enkel het virus, schept de wintertijd doorgaans wel de ideale conditie voor het virus: droog en koud. Op een druilerige regendag in de winter is er minder kans dat je een besmetting oploopt, maar wel eerder op een droge ,koude en zonnige dag. De luchtvochtigheid heeft ermee te maken, waardoor het virus dat via aerosolen wordt overgebracht, zich gemakkelijker kan voortbewegen dan in een vochtige omgeving.

Dus is het verstandig om bij droge vriesdagen grote mensenmassa’s of misschien zelfs familiebijeenkomsten te mijden.

Want het is schering en inslag telkens de winter een eind gevorderd is en iedereen hunkert naar het voorjaar: het is haast een mode geworden: gesnotter, hoesten, rauwe keel, stem voor de helft kwijt en een doodmoe gevoel, als had je lood in de benen: de griep slaat toe.

Versterk je weerstand

Geen ongewoon verschijnsel in deze periode van het jaar. Het lichaam heeft wat minder weerstand, er is het gebrek aan beweging in de winter, meer bedorven lucht in de longen, wat te veel, te vet, te zoet gegeten en wat te weinig fruit en groenten, dus te weinig vitamines en mineralen. Men voelt zich moe en afgemat, heeft moeite zich te concentreren, voelt de lichaamstemperatuur verhogen, kortom een algemene malaise die een weekje kan aanslepen. De typische griepinvasie met virussen die in de winter het verzwakte organisme aantast.

En die weerstand wordt in belangrijke mate opgebouwd in het darmmilieu. Heb je gezonde darmflora, prijs je gelukkig, want het microbioom bepaalt hoe sterk je immuniteit is, hoeveel scherpschutters het op de virussen kunnen aanleggen en hoe je uit de strijd tevoorschijn kunt komen. Sommige mensen voelen zich wat slapjes, wat lichte verkoudheidssymptomen, maar anderen voelen zich echt mottig, ja doodziek en dat hangt nauw samen met de sterkte van de immuniteit en daar kun je natuurlijk wat aan doen.

Besmettelijk

Griep is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door virussen. Vroeger trad de ziekte in vlagen op en kon grote groepen van de bevolking aantasten, zelfs op wereldschaal verwoestingen aanrichten. Velen herinneren zich nog wel het drama van de Spaanse griep op het einde van de eerste wereldoorlog. Miljoenen mensen zijn toen in heel de wereld gestorven als gevolg van deze griep. Slecht en ontoereikend voedsel, stress en vooral de ontberingen van de oorlog hadden grote lagen van de wereldbevolking ondermijnd, zodat door het gebrek aan weerstand miljoenen mensen stierven, zelfs meer dan door de oorlog zelf om het leven werden gebracht. Zo’n wereldomvattende besmetting wordt pandemie genoemd. Dat zegt dus alles over de situatie waarin een virus tot ontwikkeling kan komen en grote bevolkingsgroepen kan treffen.

Niet bagatelliseren

Velen hebben de neiging griep te bagatelliseren. Soms is dat terecht, maar het kan ook ongemeen toeslaan. En dus is het onverstandig er van uit te gaan dat griep totaal ongevaarlijk is, want griep kan een organisme danig ondermijnen, dat de patiënt overlijdt aan een surinfectie, gewoonlijk de luchtwegen, of het hart.

Mensen met hart- en longproblemen, maar ook personen die ouder zijn, zwangere vrouwen of mensen die last hebben van stofwisselingsstoornissen moeten voorzichtig zijn. Preventie is van groot belang, want het lichaam moet de nodige tijd hebben zich te wapenen door antistoffen aan te maken.

Griep is dus nu nog altijd gevaarlijk, want begin de jaren 90 eiste griep in Nederland meer dan 4.000 doden. Trouwens volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) wordt griep nog altijd als een van de gevaarlijkste infectieziekten beschouwd.

Je herkent de ziekte gemakkelijk: een slap gevoel, hoofdpijn, neusverkoudheid, spierpijn, pijn in de lendenen. Nadien treedt er koorts op. Zolang de koorts aanhoudt, kan je beter geen vast voedsel gebruiken, zeker geen eiwitrijk voedsel, maar wel voldoende drinken, uiteraard geen alcohol, wel lindethee, tijmthee, maar zeker voor voldoende vocht zorgen.

Als de patiënt zich beter voelt, kan versgeperst vruchtensap en groentesap worden gebruikt. Van belang is wel dat er veel gedronken wordt, waardoor via huid en nieren de zieke zijn toxines kan elimineren. Extra vitamine C helpt ook surinfectie voorkomen.

Voor de rest is het belangrijkste: bedrust. Vergroot de weerstand op voorhand door af en toe een dagje te vasten, maar wel te drinken. Rook niet, drink geen koffie en geen alcohol. Gebruik enkel volwaardige natuurkost. Veel fruit en groenten, weinig dierlijke harde vetten en vooral ook geen suiker, want dat is een ontstekingstrigger en ondermijnt je gestel.

Onderzoek aan de universiteit van Antwerpen heeft ook aangetoond dat Echinacea een beschermende rol kan spelen, zowel preventief als curatief. Dat betekent dat je er goed aan doet het in tijdens van hoge besmettelijkheid als preventie te nemen, maar als je al getroffen bent om er sneller door te geraken. Zowel bij verkoudheid als griep aan te bevelen dus.

Echinacea is dus een natuurlijke weerstandsverhoger. Het kan worden aanbevolen als hèt middel om griep en verkoudheid te behandelen en te voorkomen.

En had je toch pech blijf rustig want na een weekje zijn de klachten voorbij. Het is wel onverstandig om met griep op de been te blijven of te gaan werken, het lichaam wordt te zwaar belast en het risico op complicaties is niet denkbeeldig.

En een tip: Echinabell van Fytobell zowel preventief als om de griep te verkorten.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Of je kunt Echinabell ook online bestellen via wwww.fytobell.be of via www.boverte.com.

Het virus zal  niet tevreden zijn, maar jij wel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer