jul 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Lumbago: de natuurlijke aanpak

Naast maagklachten en slapeloosheid behoren rugklachten tot de meest voorkomende aandoeningen die zelfs jonge mensen kunnen treffen. Het kan toeslaan als een donderslag bij heldere hemel en door de meest uiteenlopende oorzaken ingeleid worden. Niezen, hoesten, verkeerd tillen van een zwaar voorwerp, maar even goed het oprapen van een blaadje papier, en struikelen, zich mistrappen bij het afdalen van een trap, het knuffelen van de baby, het spelen met de kat. Je hoeft er niet eens zwaar aan te tillen om er al last van te hebben. Meestal komen de klachten voor in de lage rugstreek tussen de vierde en de vijfde lendenwervel, maar soms is het sacrale gewricht er ook bij betrokken. In de meeste gevallen is de aandoening onschuldig en zullen rust en wat natuurlijke hulpmiddelen je snel van het probleem afhelpen. In een beperkt aantal gevallen kan het om een ernstiger aandoening van de tussenwervelschijf gaan en dan is hulp van een arts noodzakelijk. Hoe kan een dergelijk probleem zich voordoen en wat kan men eraan doen om het in de toekomst te voorkomen?

Een meesterwerk

Het vaste gedeelte van onze rug bestaat precies uit drieëndertig wervels. Daarvan kunnen er 24 bewegen tegenover elkaar. De harde wervellichamen worden afgeveerd door zachte kussentjes die uit kraakbeenweefsel bestaan. Daardoor is het mogelijk dat door middel van spieren, kruisbanden, en facetgewrichtjes, de rug kan plooien en buigen zonder dat schade aan de harde wervellichamen ontstaat. Deze kraakbeenkussentjes passen precies tussen de wervels. In het centrum ervan zit een harde kern, de nucleus. Voor- en achterkant worden door sterke elastische banden op hun plaats gehouden. Daarachter zit het ruggenmergkanaal met het ruggenmerg, beschermd door een dik en heel sterk ruggenmergvlies. Van hieruit vertrekken de zenuwbanen die hun informatie uit de hersenen krijgen, naar alle organen in het lichaam. Als je de rug buigt, of een niet kaarsrechte houding gaat aannemen, passen de tussenwervelschijven zich aan. Ze zijn daar trouwens ook voor gemaakt. Als deze houding te lang blijft duren, of als de spieren en gewrichtsbanden hun sterkte of „greep” verliezen, dan kan schade aan deze tussenwervelschijven ontstaan.

Rugklachten komen heel veel voor. De meesten hebben een zittend leven en hebben ongetrainde spieren, vandaar dat het gemakkelijk tot problemen komt. Dagelijks oefeningen doen om de rugspieren te versterken helpt mee om rugklachten te voorkomen.

De zenuwbanen die uit de wervelzuil komen, kunnen dan onder druk komen, wat heftige pijn tot gevolg kan hebben. Meestal zijn deze klachten maar tijdelijk. Een dag of twee, drie rust en de zaak is veel beter. Maar het kan ook gebeuren dat de klachten niet weggaan en zelfs verergeren. Dan moet een arts worden opgezocht om de oorzaak te bepalen. Misschien is de tussenwervelschijf niet enkel gezwollen, maar zelfs gescheurd, waarbij de harde kern van plaats veranderd is en permanent op de zenuwbanen drukt. In dat geval moet ingegrepen worden en soms is zelfs heelkundig ingrijpen nodig om de inklemming van de zenuwbaan te verhelpen. Als uitvalsverschijnselen optreden, mag niet gewacht worden, want bij te langdurig laten voortbestaan ervan, kan de zenuw onherroepelijk beschadigd worden.

Hou je rug gezond

Zoals met alles kan je ook hier stellen dat het veel beter is te voorkomen dan te genezen. Als je rug gezond is, kan die heus wel een en ander verdragen. Het probleem is echter dat de rug pas na jaren mishandeling pijnwaarschuwingen geeft. Zo kan je jarenlang je rug mishandelen, tot die niet meer verder wil op de wijze waarop je hem behandelt. In dat geval is het vaak te laat om snel van de pijn af te komen. In een aantal gevallen is de schade ook onherstelbaar. Vandaar dat je er alles moet op zetten om ernstige schade te voorkomen. Een goede werk- en zithouding kan al veel helpen. Probeer zoveel mogelijk activiteiten te doen met een rechte rug. Lopen, staan, zitten kan je even goed terwijl je een rechte rug aanneemt. Omdat de buikspieren antagonist zijn van de rugspieren, kan je ook veel ellende voorkomen door de buikspieren te versterken. Alle oefeningen die in ruglig worden uitgevoerd met opgetrokken knieën als uitgangspunt, versterken de buikspieren. Geforceerde oefeningen zijn uit den boze. Ook de zogenaamde rugspierversterking waarbij voeten onder een kast worden gezet en de patiënt vanuit lighouding in zithouding probeert te komen, is een ruïne voor de rug. Als deze oefening evenwel wordt uitgevoerd met opgetrokken knieën als uitgangshouding, versterkt ze wel de buikspieren, zonder de rugspieren aan te tasten of te belasten.

We bewegen te weinig

De moderne mens heeft door zijn activiteiten en de wijze waarop hij zijn ontspanning kiest vaak overlast gelegd op zijn wervelzuil. We zitten eigenlijk te veel, we trainen onze rug- en buikspieren nog amper, en plots… door een ongewone of niet gecontroleerde beweging, zelfs door niezen kan het toeslaan: lumbago of spit. De Duitsers hebben er een mooi woord voor: „Hexenschuss”. Spierpijnen en spierspanningen bij bepaalde houdingen zijn trouwens vaak een voorbode van ernstiger lijden. Als je spierpijn krijgt bij bepaalde activiteiten moet je die inspanningen meteen stoppen en een actief rust- en nadien trainingsprogramma volgen voor de rug. Warme baden of ijskoude fricties kunnen snel beterschap brengen en je in staat stellen om een trainingsprogramma op te starten, eventueel onder leiding van een ervaren kinesist. Ook een paar behandelingen bij een goed en erkend chiropractor kunnen wonderen verrichten.

Bij lumbago kan de pijn niet enkel beperkt blijven tot de rug, maar ook de lendenen, de billen en de dijen bij de pijn betrekken. Soms kan de pijn zich in het gehele been en tot in de voet uitstrekken. In dat geval is er wat mis met de tussenwervelschijf die de beenzenuw beknelt. Als de lendenmusculatuur verkrampt is, helpen een paar maatregelen die iedereen gemakkelijk thuis kan toepassen en waaruit meestal snel resultaat komt.

Om te beginnen moet je met lumbago rusten als je te veel pijn hebt, maar bewegen MOET van zodra je kan. Dat bespoedigt zeker de genezing. Probeer wel niet verder te tillen, te staan, te werken, het lichaam moet in een ontspannen houding gebracht worden, zodat de spieren kunnen ontspannen. Een warm bad is daar ook goed voor, maar ook een douche met een hete waterstraal op de pijnlijke plaatsen werkt vaak wonderlijk. Na een paar minuten voel je dat je de spieren weer gemakkelijker kan bewegen, de spanningen verdwijnen, de verkrampte spieren hebben weer mogelijkheid tot beweging. Nadien kan een hooibloemenzak op de pijnlijke plaats de gunstige werking van het warme water bestendigen.

Arnicazalf (b.v. Crème Arnica van EllenDee) zachtjes worden in gemasseerd en kan op die manier pijn helpen verminderen, terwijl ook de doorbloeding wordt gestimuleerd. Ook kompressen van warme aardappelpuree werken wonderlijk goed. Best is als de patiënt het hele lichaam in wollen dekens warm houdt en deze kompres een uurtje of twee ter plaatse laat. Er zijn patiënten die in zeer acute gevallen meer baat hebben bij een koude shock. Deze kunnen door een huisgenoot of door een kinesist worden toegepast. Hiervoor worden ijsfricties toegepast op de pijnlijke plaats. Het principe berust op een reflex van de vasomotoren (bloedvaten) ten opzichte van afkoeling. Op snelle en diepe afkoeling op een gedeelte van het lichaam volgt een verhoogde doorbloeding. Hierdoor kan een snellere genezing optreden en heeft ook een pijnstillend effect plaats. Heb je niemand om dit toe te passen, ga dan weer naar de douchecel en na eerst een grondige opwarming te hebben toegepast kan je de ijskoude waterstraal op de pijnlijke plaats richten. Gewoonlijk verbeteren de klachten na een minuutje of tien. Laat de pijn evenwel niet langer dan twee dagen aanslepen zonder er een arts bij te halen. Als de tussenwervelschijf gebroken is, kan het namelijk tot een defect aan de zenuwbanen komen en dat kan je beter voorkomen.

Rugspieren versterken

Rugklachten kan je inderdaad beter voorkomen en dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Om te beginnen moet je een andere slaapgewoonte aanleren. Slaap liever op een harde matras dan op een zacht pluimenbed. Leg desnoods een plank onder de matras dan op een zacht verende ondergrond te moeten slapen. In geval van ernstig rugletsel is het zelfs beter heel hard te slapen. Naar verluidt zouden rugklachten ook minder voorkomen bij mensen die op een waterbed slapen. Leg een kussen in de knieholte, zodat je met licht ingetrokken knieën kan slapen. Een te hoog hoofdkussen is ook niet zo best. Als je op je zij slaapt trek je best één been omhoog en strek je het andere been. In een luie stoel mag je nooit onderuit zakken. Zet je met je rug strak tegen de leuning en sla de benen niet over elkaar. Op een bureaustoel moet je ervoor zorgen dat de hoogte net dezelfde is als de lengte van de onderbenen. De rugleuning moet trouwens stevig steun verlenen. Als je voorovergebogen werk moet doen, zoals tandenpoetsen, dan trek je best één been lichtjes omhoog, zodat een bekkenkanteling optreedt. Langdurig rechtstaan is ook niet zo gunstig, probeer werk dat je zittend kan doen, ook zittend uit te voeren. Bij het tillen moet je niet je rugspieren belasten, maar wel door de knieën trekken. Als je lasten draagt, moet je ze ook zo dicht mogelijk tegen het lichaam houden. Kinderen moet je zware boekentassen liefst op de rug laten dragen, anders krijgen ze later last van scoliose en zijn het kandidaat rugpatiënten. Zware lasten moet je ook eerder duwen dan trekken. Probeer altijd de rug zo recht mogelijk te houden. Voor de rest moet je zoveel mogelijk beweging zoeken in de vrije tijd. Wandelen is uitstekend, maar ook joggen, op voorwaarde dat het op een zachte ondergrond is en bij voorkeur met zachte verende schoenen. Zwemmen en vooral rugzwemmen is de beste training voor rug- en buikspieren. Wie geregeld gaat zwemmen zal veel minder last van rugpijn hebben. Uiteraard zijn er typische rugspierversterkende oefeningen. Wie gevoelig is voor rugklachten moet die dagelijks doen, liever tweemaal per dag, al is het maar vijf minuutjes. Het zal beslist lonend zijn.

En een uitstekend middel tegen spierpijn is Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell. Je vindt Curcuma Forte in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Ook Crème Arnica van EllenDee kan je bestellen online.

Je rug zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer