apr 22, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

BUIKPIJN: hoe diverticulitis voorkomen?

Steeds meer mensen hebben last van spijsverteringsproblemen. Dat is vooral het geval in de geïndustrialiseerde wereld. Het woord zegt het zelf: er is beslist een relatie met “de spijzen”. In ontwikkelingslanden is er wel honger, maar er zijn geen problemen zoals in rijke landen. Bij ons stijgt het aantal gevallen van darmkanker, maar ook van divertikelziekte, ook wel diverticulitis en diverticulose genoemd. Deze vervelende buikpijn wordt ook wel verward met maagkrampen, met appendicitis, met blaasontsteking. Aan diverticulitis is nochtans eenvoudig te verhelpen, maar je moet wel consequent het roer omgooien. Vegetariërs hebben zelden diverticulitis. Vleeseters en vooral liefhebbers van rood vlees des te meer.

Nooit tevoren zijn zoveel klachten van buikpijn, ontstekingen van de spijsverteringsorganen en moeilijkheden met de vertering gesignaleerd als nu. Ons milieu en onze leefgewoonte hebben er alles mee te maken.

Ook besmettingen

Voedselbesmettingen komen veel voor, omdat steeds meer mensen kant en klaar maaltijden verkiezen in de plaats van verse producten te gebruiken. Het voedsel wordt bovendien vetter, zoeter en geraffineerder, een situatie die besmetting van het voedsel gemakkelijker maakt. Vandaar dat nooit tevoren zoveel klachten over buikpijn, ontstekingen van de spijsverteringsorganen en moeilijkheden met de vertering voorkwamen. Ook divertikels en diverticulose zijn daarop terug te brengen.

Voedselvergiftigingen kunnen gelijkaardige pijn veroorzaken. De manier van bewaren speelt een rol, maar ook de manier van klaar maken en de tijd die verloopt tussen de aankoop, het bereiden van het voedsel en de consumptie. Hoe kleiner de tussentijd, hoe minder kans op besmetting. Hoe verser het voedsel des te groter de zekerheid voor de gezondheid.

Diverticulose en diverticulitis vermijden: Eet meer ballaststoffen. Vooral fruit en groenten zijn belangrijk. Drink ook voldoende, dat is van belang voor een goede spontane evacuatie en denk aan goede probiotica om de darmflora gezond te houden.

Een eenvoudige ongesteldheid in de darmen is trouwens ook meestal het gevolg van een kleine besmetting. Buikpijn kan je al meemaken als je op een zonnige warme dag wat te veel ijsjes hebt gegeten, als je in de herfst te veel rauw fruit hebt gesmuld, te veel pruimen hebt gegeten, te koud bier hebt gedronken. Ook als je in de winter naar een zonnig oord op vakantie trekt en daar weer anders gaat eten dan je gestel gewoon was. Het is nu niet het moment met de pandemie, maar exotische restaurantjes zijn altijd wat gevaarlijker dan onze klassieke keuken, en vooral in het buitenland wordt niet altijd even zorgvuldig met de hygiëne omgesprongen. Maar ook bij ons kan de spijsvertering in zogenaamd typische restaurantjes al flink op de proef worden gesteld. Dergelijke problemen duren gewoonlijk niet lang, ze lossen zichzelf op als de patiënt de nodige rust wil gunnen aan zijn spijsverteringsorganisme. Dat zijn dagelijkse zonden dus, die zoals het woord het zegt, dagelijks voorkomen en in bepaalde jaargetijden meer, afhankelijk van de voeding en de heersende temperaturen, maar ook het gevolg kunnen zijn van slechte behandeling van het voedsel, van bewerken of bewaren.

Buikpijnen die daarentegen bijzonder heftig zijn, plots opkomen en met misselijkheid gepaard gaan of met koorts, moeten wel ernstig worden genomen. Ook pijnen die niet erg zijn, maar die treiterend blijven aanhouden, moeten zeker worden geobserveerd. Wat kan er aan de hand zijn?

Opgepast voor heftige buikpijn

Iedereen heeft al eens buikpijn. Meestal van voorbijgaande aard. Een half of een heel dagje vasten en wat pepermuntthee drinken, wat probiotica nemen (Digesbiose) of gewoon yoghurt en de zaak is vergeten. Maar als de buikpijn plots heftiger wordt, met koorts of misselijkheid gepaard gaat, kan er een ernstige en in sommige situaties een levensbedreigende toestand zijn. Een acute blindedarmontsteking vereist snel medisch ingrijpen.

Problemen met galwegen of blaas

Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking van de galblaas, een galsteen of nierstenen. Een blaasontsteking kan bijzonder pijnlijk zijn. Blaasontstekingen komen vaak bij vrouwen voor, zelfs bij jonge vrouwen. Ook bij pasgehuwde koppels is het een bekend fenomeen. Tijdens de huwelijksreis is dit een veel voorkomend probleem omdat door frequent geslachtsverkeer de bacteriën gemakkelijker via de ureter naar de blaas migreren. De ureter is bij de vrouw namelijk veel korter dan bij de man. Als niet voldoende water wordt gedronken, wordt de blaas niet voldoende schoongespoeld, krijgen kiemen de kans zich te ontwikkelen en komt het tot een ontsteking die heel lang kan aanslepen. Cranberry is daarvoor een ideaal middel, naast voldoende water drinken, of kamillethee. Prikkelende spijzen moeten worden vermeden. Vermijd koude voeten en draag daarom schoenen met dikkere zolen. Ook de nieren moeten warm worden ingepakt: geen pulls of polo’s waarbij de rug telkens bloot komt bij de minste beweging. Geen koude dranken ook, maar wel warme of lauwwarme drankjes, over de dag verdeeld zeker twee liter “vocht” en als het zeer heet is nog meer.

Een blaasontsteking brengt sommige patiënten en zelfs sommige artsen nog in verwarring omdat de tekenen vaak lijken op die van darmontsteking en appendicitis.

Diverticulitis

Tenslotte is er een heel vervelende kwaal die langduriger behandeling noodzakelijk maakt: diverticulitis. Een aandoening waarbij de divertikels of lobvormige elementen van de dikke darm ontsteken, meestal als gevolg van voedsel dat ter plekke blijft. De darm wordt niet op tijd en voldoende geëvacueerd.

Normaal gebeurt dat automatisch door de darmperistaltiek, de spontane, natuurlijke voortbeweging van de darmen, zodat ze zich automatisch kunnen ontledigen. Die spontane beweging wordt gemakkelijker door voldoende vezels in de voeding en voldoende vocht.

Is dat niet het geval dan ontstaan divertikels, kleine lobvormige uitstulpingen in de darmwand, precies op de plaats waar die verzwakt is als gevolg van de aanwezigheid van de bloedvaten. Als de vinnigheid van de darmwand oftewel de peristaltiek verzwakt, stijgt het risico op diverticulose, dat is het feit dat er divertikels aanwezig zijn. Daaruit kan ook diverticulitis ontstaan of ontsteking van de divertikels. Ouderdom speelt een rol, want bijna de helft van de 70-plussers heeft er last van, maar vooral ook de levenswijze heeft er mee te maken.

Hoe merk je het? Meestal begint het met een zeurende pijn, nadien zeer heftige pijn gewoonlijk aan de linkerzijde van de buik. Het probleem moet medisch opgevolgd worden, want de ontsteking van de divertikels kan ook overgaan op het buikvlies en dat kan levensbedreigend zijn.

Eet anders!

Voorkomen is hier ook beter dan genezen. Daarom zorg je best voor een dagelijkse vlotte stoelgang. Absoluut voldoende drinken, zodat het voedsel en de darm over voldoende vocht kunnen beschikken om normaal te worden geëvacueerd nadat de spijsvertering voltooid is.

Het is van het grootste belang voldoende vezelrijke voedingsstoffen eten. Dat betekent dagelijks rauwe groenten of vruchten. Elke maaltijd zou moeten beginnen met iets rauw. ’s Morgens kan dat bijvoorbeeld fruit met muesli zijn, ’s middags een slaatje, en ’s avonds eerst wat groenten plus zuurkool. Op die manier wordt de peristaltiek voldoende geprikkeld om zich samen te trekken en de inhoud te evacueren.

Vegetariërs hebben heel wat minder last van divertikels en diverticulitis. In Engeland werden gedurende meer dan 10 jaar ongeveer 50.000 mensen gevolgd. Hun voedingswijze werd na verloop van tijd vergeleken met hun ziektebeelden. Ziekte van de divertikels kwam bij mensen die vegetariër waren de helft minder voor en bij mensen die voldoende vezelrijke producten aten (fruit, groenten en peulvruchten) een derde minder voor. Bij liefhebbers van veel en vooral ook rood vlees kwam diverticulitis meer dan het dubbele voor. Er werd niet opgeroepen om het vlees te laten, wel om het te verminderen, liever vis dan vlees te eten, maar vooral meer fruit en groenten te consumeren.

En… probiotica zijn ook hier van belang om de darmflora gezond te houden.

Een tip: Digesbiose van Fytobell en je zal heel wat ongemakken kunnen voorkomen.

Je kan Digesbiose van Fytobell vinden in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Op die manier heb je dankzij goede voeding, voldoende drinken en de juiste probiotica, de meeste garantie om je darmen gezond te houden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde