sep 15, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stekende insecten: opgepast voor de teek

Ben je ook een van de ongelukkigen die altijd gestoken wordt door muggen, bijen, wespen of zelfs teken? Pech, want dan bevind je je op de verkeerde plaats (bijvoorbeeld stilstaand water) in het bos, of in de nabijheid van bloemen. Ofwel heb je een sterk ruikend parfum op dat insecten aantrekt, ofwel loop je met blote benen en armen rond, terwijl dat niet aan te raden is. Vooral dat laatste is erg “aanstekelijk” voor bijvoorbeeld de teek, die als het insect besmet is met de borrelia burgdorferi, een bacterie, de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Niet alleen de mensen, maar ook dieren kunnen er het slachtoffer van zijn: koeien, honden, katten.

In dat geval: na een wandeling altijd jezelf, de kinderen en de huisdieren die mee op wandel waren controleren, want met de ziekte van Lyme moet je niet lichtzinnig omspringen.

Maar er zijn niet enkel de teken, ook muggen, wespen, hoornaarts, bijen, spinnen kunnen voor aardig wat ongemak en vooral ook serieuze reacties zorgen. Hoe ga je daar mee om?

Het hoeft niet altijd de ziekte van Lyme te zijn of de beet van een giftige slang of adder. In je eigen tuin kunnen horzels, bijen, mieren, muggen, je al aardig het leven zuur maken. Belangrijk is te weten wat je moet doen als je ergens last van krijgt.

Heel wat patiënten reageren allergisch op beten van insecten. Ze dienen zich op voorhand te informeren over de te nemen maatregelen. En tijdens een wandeling in de natuur: let op voor teken.

Nuttige insecten

Niet alle insecten zijn nadelig. Ze zorgen voor voedsel voor sommige vogelsoorten, maar een aantal verwijderen ook hinderlijke insecten. Denk aan wespen die muggen als een delicatesse beschouwen.  Nog andere zorgen voor de bestuiving van bloemen en zorgen dus voor vruchten en planten of andere zorgen er voor dat dode plantaardige elementen worden verwijderd, of ze maken nuttige producten zoals zijde, was, honing, verfstoffen, inktsoorten. Maar ze kunnen ons ook erg storen en dus vervelend zijn, maar soms ook gevaarlijk, zoals de spinachtigen en de pissebedden.

Citroenmelisse versus scheikunde

Insecten zijn dol op menselijk bloed. Het valt dus aan te raden ze zoveel mogelijk van ons lijf te houden. Dat kan door gebruik te maken van insecten werende middelen zoals DEET of muggenmelk op plantaardige basis. Ze zijn wel niet erg giftig maar ook niet echt gezond. Vooral met kinderen moet je voorzichtig zijn, want ze raken mond en ogen aan en komen op die manier gemakkelijker het lichaam binnen. Daarom kan je eerder proberen met citroenmelisse. Het is niet zo krachtig misschien, maar wel vriendelijker voor het lichaam en zeker voor kinderen. Let evenwel ook op mogelijke allergieën.

Zware chemische middelen

Als er een probleem is, of een vermoeden van een probleem, willen we daar zo snel mogelijk vanaf. Om het even welke prijs we daarvoor moeten betalen en die komt doorgaans pas jaren later.

Je schiet niet naar een mug met een groot kanon, en toch doen de meeste mensen dat: ze gebruiken serieuze scheikundige middelen om geen last meer te hebben van het gezoem of het steken van een mug, terwijl er toch ook andere methodes bestaan. De consumentenorganisaties hebben sommige daarvan onderzocht en niet alle scheikunde is zonder gevaar en niet alle chemische middelen die worden aangeprezen zijn doeltreffender dan onschuldige producten uit de natuur, denk aan dichloorvos en pyretrumderivaten.

In elk geval moet je deze producten ver van kinderen vandaan houden, ze zijn niet zo onschuldig.

 • Gebruik er zo weinig mogelijk van.
 • Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing.
 • Volg nauwgezet de aanbevolen voorzorgsmaatregelen. Als op het product bvb vermeld staat dat je tijdens het gebruik de huisdieren uit de buurt moet houden, niet mag eten, roken of drinken en de substantie niet mag aanwenden in ruimtes met open vuur of waar zich een open vlam bevindt, moet je daar beslist rekening mee houden. Meestal worden de CFK-drijfgassen vervangen door ontvlambare gassen zoals butaan en die zijn bijzonder ontvlambaar en dus gevaarlijk.

Wat kan je beter doen?

Je hoeft niet altijd naar giftige middelen te grijpen, vaak volstaat een aantal preventieve ingrepen.

 • Zorg voor een schoon en clean interieur, kortom een gezonde hygiëne.
 • Laat nooit voedsel zomaar open en bloot op het aanrecht of in de keuken staan maar dek het na gebruik zo snel mogelijk af en berg het op een koele plaats op.
 • Verlucht de woning geregeld en beperk het vochtgehalte.
 • Stilstaand water van plassen, emmers of vijvertjes rond de woning, water trekt beestjes aan. Dus water weg, of geregeld verversen zodat de eitjes geen kans krijgen.
 • Controleer de woning op reten of gaten in muren, kroonlijsten, onder het dak of op zolder waarin insecten hun nesten kunnen maken, zoals wespen.
 • Draag tijdens de zomermaanden geen parfum, aftershave of eau-de-toilette: dat trekt insecten aan.
 • Loop nooit blootsvoets door het gras maar draag schoenen of sokken. Geef de voorkeur aan een lange broek in de plaats van een kleed en liever hemden of shirts met mouwen.
 • Maak geen bruuske beweging en sla niet naar een insect. Vooral wespen worden dan agressief.
 • Als je buiten wil eten of barbecueën, lok dan de insecten weg met bijvoorbeeld een halfleeg colablikje of bierflesje. Drink er nadien zelf niet meer van natuurlijk!

Wat na een insectenbeet?

Eén op de vijf mensen in ons land reageert allergisch op insectenbeten of -steken. Ze doen er goed aan zich te voorzien van een antihistaminicum om de overdreven reactie van het lichaam te temperen. Dat mag ook een plantaardig middel zijn, bijvoorbeeld op basis van Salsaparilla.

Bij erg zware allergieën ga je voort op de raad van je arts, omdat als het slachtoffer in de mond of de keel gestoken wordt er door zwelling verstikkingsgevaar dreigt. Soms moet de patiënt meteen naar de spoed.

Als de angel nog in de huid zit, kan je die door middel van een pincet verwijderen. Nooit met de nagels pitsen, want het kan gebeuren dat je daardoor de angel nog dieper indrijft. Losweken in heet water kan ook helpen. Heb je pijn, dan kan een ijsblokje uitkomst brengen.

Ziekte van Lyme

Zowel in de Kempen als in onze Ardennen moet je ook uitkijken voor de teek, die de ziekte van Lyme kan overbrengen. Zowel in bossen, grasveld, weiden en parken kan de teek op de loer liggen. Hij wordt aangetrokken door lichaamswarmte. Blote armen en benen zijn een geliefkoosde landingsplaats. Na een wandeling is het goed de onbedekte lichaamsdelen grondig te controleren op de aanwezigheid van een teek.

Dit spinachtige insect bedient zich van zijn weerhaken in de onderlip om zich goed in de huid vast te hechten. Het voedt zich vooral in lente en herfst met het bloed van zijn slachtoffers. Als ze verzadigd zijn, laten ze zich op de grond vallen, in afwachting van de komst van een volgend slachtoffer.

Hoe merk je het? Enkele dagen, zelfs weken, nadat de teek heeft gebeten, zie je een rode, ronde ring rond de beetplek. Weer enkele weken later een witte kring daarin en later koorts, gewrichtsklachten, gezichtsstoornissen en neurologische problemen. Zelfs in deze fase kun je met antibiotica de ziekte tot staan brengen. Wacht je te lang dan worden de gevolgen erger. De kwaal wordt chronisch en berokkent schade aan hart, gewrichten, zenuwstelsel en ogen. Wees er snel bij, duw of trek niet aan de teek, want dan spuit hij de inhoud van zijn lijf in jouw lichaam leeg en dat kan de besmetting veroorzaken. Je vindt speciale teektangen in de apotheek. Met een sigaret of brandende lucifer? Ook niet. Zeker niet doen!

Ga je regelmatig wandelen in de natuur, dan is het verstandig altijd een tekentang bij te hebben, daarmee kan je de teek gemakkelijk verwijderen. En in geval van twijfel: meteen naar de dokter.

En ook verstandig is het om een natuurlijk antihistaminicum bij te hebben.

Een tip: Smilabell van Fytobell. Het bestaat in een handige mondspray voor onder de tong.

Je vindt Smilabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3270-030.

Of je kan Smilabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer