jan 7, 2022 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

LINZEN: Van Bijbelse lekkernij tot superfood

Iedereen kent wel het Bijbelverhaal: Ezau verkocht er zijn eerstgeboorterecht voor en we kunnen hem goed begrijpen want als het met kundigheid is klaar gemaakt, bestaat er geen lekkerder gerecht dan linzen. Linzensoep… je zou er haast je ziel voor verkopen, want het is niet enkel lekker, het is voedzaam, maar ook echt gezond, want het bevat vezels en die hebben we absoluut te weinig in ons moderne voedingssysteem. Linzen bevatten ook gezonde eiwitten en de groene gedachte indachtig, is dat ook een voordeel.

Linzen zijn een van oud bekend Bijbels voedsel dat alom gewaardeerd werd in de oudheid, maar ook vandaag nog niets van hun kwaliteiten verloren hebben. Voor een gezond hart en een sterk immuunsysteem hebben linzen zeker betekenis!

Enorm veel vezels

Er bestaan talloze recepten met linzen en daarom worden ze ook bij ons gewaardeerd door fijnproevers omwille van hun fijn aroma. Met wat fantasie kan je er inderdaad iets overheerlijks van maken. Linzen bevatten zowel hoogwaardige eiwitten, ook vitamines, maar beslist ook de belangrijke vezels. Het staat bekend dat zilvervliesrijst en havervlokken rijk zijn aan voedingsvezels en die hebben we nodig voor gezonde darmflora en voor de opbouw van een sterke immuniteit, maar het gehalte aan vezels bij linzen is zelfs viermaal hoger. Dat geeft meteen een groot voordeel als je een gezond dieet wil nastreven. Je krijgt er bovendien ook vooral vitamines van de B-groep, met foliumzuur, maar ook magnesium (belangrijk voor het immuunsysteem tegen covid) en ook nog fosfor, zink, ijzer en kalium, mangaan, tryptofaan en koper. Allemaal belangrijke elementen die de weerstand supersterk maken. Linzen zijn bovendien uitstekend voor het hart. Wie regelmatig linzen eet, verkleint zijn risico op een hartziekte met niet minder dan 85 percent. Dat blijkt uit een studie die meer dan 25 jaar heeft geduurd in Nederland. Dat dankt het aan de vermindering van plaques in de bloedvaten. Maar ook tegen diabetes is het uitstekend. Ook dat wees een onderzoek in Nederland uit. Wie last heeft van diabetes zou dus best elke dag een peulvrucht op het menu zetten, of een linzensoepje maken en zal dat beslist merken aan de bloedsuikerspiegel. Je kan dus terecht spreken van gezond superfood.

Linzen worden vaak gemeden omwille van hun “winderigheid” oftewel flatulentie. Een beetje onterecht eigenlijk, want het is niet zomaar vergelijkbaar met bonen. Linzen veroorzaken minder flatulentie, maar je kan dat nog verminderen door goed te kauwen en in te speekselen. De enzymen in het speeksel maken dat de koolhydraten in de linzen gemakkelijker worden verteerd. Anders moeten de darmen daar voor zorgen. Ze doen dat wel, maar bij de afbraak van de koolhydraten komen gassen vrij en vandaar ontstaat flatulentie. Daar is eigenlijk niets mis mee. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere. Het is beslist geen reden om linzen te laten staan!

Meer eiwit dan in vlees

Linzen bevatten 23,6 % eiwitten, en dat is merkelijk meer dan vlees. Je kan ze dus best met mate gebruiken vooral als je een eiwitarm dieet moet volgen. Maar linzen bevatten ook hoogwaardige stoffen zoals glutathion en dat is gunstig om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Ze bevatten verder

  • 52,1 % koolhydraten
  • 1,3 % vetten
  • 2,4 % mineralen (veel ijzer, calcium, fosfor, magnesium, foliumzuur en natron)
  • Vitamine A, B1 (lecithine voor de hersenen, de lever en de zenuwen)
  • 346 calorieën per 100 g

Door het hoog gehalte aan eiwitten zijn linzen een voortreffelijke winterkost. Ze bevatten geen trypsine, een toxische stof waar de meesten wat last kunnen van krijgen en hebben dus niet de nadelen van sommige boonsoorten, die vaak felle winderigheid veroorzaken. Ondanks hun superieure voedingswaarde ligt de prijs toch merkelijk gunstiger.

Linzen lenen zich uitstekend tot zeer gevarieerde bereidingswijzen. Het is niet uitgesloten dat er tussen de linzen nog kleine steentjes zitten zelfs met dezelfde grootte van de linzen. Ze zijn bij het reinigen moeilijk te verwijderen. Trieer dus even de linzen vooraleer je ze wast om de mogelijke steentjes te verwijderen.

Omdat linzen één der fijnste en gemakkelijkst te verteren en de voedzaamste onder de peulvruchten zijn, is het een volledig voedsel. Als je ze klaar maakt met wat olijfolie bijvoorbeeld kan het gemakkelijk doorgaan als vleesvervanger. In India wordt het trouwens in de plaats van vlees gegeten. Linzen hebben ook het voordeel dat ze snel gaar zijn. Het is een sterke peulvrucht want ze is bestand tegen temperaturen tot min 60 graden. Ze groeit vooral gemakkelijk in een gematigd klimaat en heeft veel vocht nodig. Ze groeit zowel op zure als op alkalische grond en leent zich tot vele bereidingen. Als je er wat mee van plan bent, kan je best kiezen voor de kleine, groene linzen.

Een bijbels voedsel

In de Bijbel (Genesis, 26; 34) lezen we het verhaal van de broers Jacob en Ezau. Meteen vernemen we ook wat over hun voedingsgewoonten. Ezau die niet zo zwaar tilt aan zijn eerstgeboorterecht, komt op een dag doodvermoeid thuis van de jacht en verpatst dit voorrecht aan zijn broer voor een bord linzensoep met brood. Granen en peulvruchten staan dus al vanouds bekend als een voedzame combinatie.

Rond de Middellandse Zee worden linzen gebruikt als groenbemesting: de wortels geven stikstofzouten. Ze worden ook tot bloem gestampt, wat de peulvrucht licht verteerbaar maakt, de voedzaamheid verhoogt omdat ze toegankelijker wordt en bijzonder gezond is. Bij linzen passen lookteentjes best. Een smakelijk gerecht ziet er bijvoorbeeld uit als volgt: linzen plus bazielkruid, laurier of marjolein of tijm en citroenschil of rijst met gestoofde ui.

Op je gezondheid

Linzen hebben ook geneeskrachtige eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt bij anemie en zenuwstoornissen. Daartoe kunnen ze worden toegevoegd aan groentesoep.

Pap van linzenmeel kan worden gebruikt als kompres bij maag-, darm-, hart-, en longkwalen.

Linzensoep: goed verteerbaar en lekker

Linzen zijn goed verteerbare peulvruchten, lekker van smaak. Ze zijn ook vlug gaar. Om het kostbaar linzenvocht te verwerken maken we een voedzame en fijne linzensoep. Gesnipperde ui fruiten in wat olijfolie. Julienne van prei, selder, worteltjes, water, linzenvocht en boeket toevoegen. 25 g verse kervel en 25 g verse peterselie wassen en fijnhakken. Bij de soep voegen die dan niet meer mag koken. Op smaak brengen met tamari, zeezout, een blokje groentebouillon of een koffielepel groente concentraat.  Verrijken met een schepje gaargekookte linzen.

En wat denk je van een linzensla?

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 kop linzen, 3 koppen water, tijm, laurier, 1 soeplepel olijfolie, 1 soeplepel Tamari, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, sap van een halve citroen.

Bereiding: Kook de linzen. Laat ze na het koken, aflekken en afkoelen. Meng eronder: de olijfolie, citroen en Tamari, de fijngesnipperde knoflook en sjalot. Je kan er ook in stukjes gesneden tomaten, aardappelen of sla onder mengen. Smakelijk en… op je gezondheid!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer