Je hoort het vaak zeggen: het hoort bij het leven, maar het is niet de prettigste kant ervan, n.l. klachten als gevolg van de menopauze. Ongeveer een derde van alle vrouwen krijgt te maken met problemen of ongemakken waarvan ze soms schrikken en niet weten wat hen overkomt: depressieve gevoelens, totaal gebrek aan fut en punch, opvliegers, rood gelaat en nachtelijk zweten, slecht slapen, soms willekeurig kleine hoeveelheden urineverlies doordat de contractiespieren van de blaas minder kracht hebben, pijn in de gewrichten, dunner wordende haren, brokkelige nagels, vermoeidheid, wisselende stemming en angst, soms woede, toenemend gewicht, vaginale droogte en verlies van libido, pijn bij het vrijen, hartkloppingen, duizelingen en tintelingen, concentratie- en geheugenprobleempjes, kortom het is een hele omwenteling in het leven van de vrouw bij wie de leeftijd opschuift.
Hoe merk je het ook: de maandstonden worden onregelmatig, soms minder, soms heftiger. Je moet er dus op voorbereid zijn.
De gemiddelde leeftijd waarop de eerste klachten zich manifesteren is ongeveer vijftig, soms iets vroeger, (45) soms wat later (55), maar elke vrouw krijgt er mee te maken. Dat is het gevolg van het veranderen van de oestrogeenspiegel, de eisprong die wegblijft en de maandstonden die eerst onregelmatig worden en nadien geheel verdwijnen. In principe wordt aangenomen dat als de maandstonden een jaar zijn weggebleven, de vrouw in de menopauze terecht is gekomen. Men noemt die periode ook de overgang. Het is niet te voorspellen hoe lang die periode duurt: bij sommige vrouwen van een paar jaar tot gemiddeld vijf jaar, maar het is geen uitzondering als dit het dubbele wordt, n.l. tien jaar. Nadien bereikt het lichaam een nieuw evenwicht.
De menopauze is niet de gemakkelijkste periode in het leven van de vrouw. Toch krijgt iedereen ermee te maken. De ongemakken kunnen best op een natuurlijke wijze worden verminderd en dat is beslist mogelijk. Daardoor minder opvliegers, minder stress, minder gewichtstoename, minder depressieve gedachten, minder gestoorde slaap, minder geheugenverlies. Allemaal voordelen waarbij de natuur een belangrijke hulp kan verschaffen.
Het is een hele omwenteling voor de vrouw vooral omdat het meestal samenvalt met andere gebeurtenissen in haar leven en omgeving: de kinderen zijn groot en verlaten het gezin om een eigen stek te stichten, soms zijn er problemen op het werk, de eigen ouders worden ziek of overlijden, en veel vrouwen ervaren dit lege nestsyndroom als erg belastend, voelen zich nutteloos, mislukt en zien er geen eind aan komen. En dan komt er nog een coronacrisis bij en ze weten niet meer hoe ze hun leven weer op de rails krijgen.
Eén zaak is zeker: je bent niet alleen, want alle vrouwen maken dat mee. De ongemakken zijn bij de ene wat heftiger dan bij de andere, maar iedereen heeft dezelfde ervaringen. Erover praten helpt je dus al een heel eind vooruit en kan je geruststellen: lucht daarom je hart bij de partner, praat met leeftijdsgenoten, met collega’s voor wie het in dezelfde omstandigheden even oncomfortabel is. Dat lucht op en heelt je ziel.
Een van de vervelendste ervaringen voor de vrouw is dat haar weegschaal “onvriendelijker” wordt: ze verzwaart. Dat manifesteert zich bij ruim 60 percent van de vrouwen in de menopauze. Dat is o.m. het geval vanwege medicijnen die ongemakken moeten verhinderen zoals antidepressiva, middelen tegen hoge bloeddruk en te hoge cholesterol, insuline in geval van diabetes, oestrogene hormonen en bètablokkers. Onderzoekers van het Massachusetts Hospital pleiten er daarom voor dat artsen een meer secuur en overwogen voorschriftgedrag zouden aannemen. Er moet volgens de onderzoekers grondiger worden overwogen of antidepressiva, bètablokkers, insuline of corticosteroïden wel nodig zijn en het probleem niet nog erger kunnen maken, want hoe dan ook, het gaat meestal wel over. Het zijn maar symptomen van een lastige periode in het leven van elke vrouw. Dat werd trouwens ook bevestigd door onderzoekers van de universiteit van Virginia in Charlottesville. Vrouwen moeten in de plaats van zoveel medicijnen liever raadgevingen krijgen om hun levenswijze te veranderen: meer bewegen, anders gaan eten, stress vermijden en niet piekeren, op tijd naar bed en minstens 7 à 8 uur slapen. Dat zal al een heel verschil maken en het organisme niet nog meer belasten met medicijnen die kunnen vermeden worden. Want doorgaans gaan al die middelen de postmenopauzale gewichtstoename nog vergroten. Steeds meer artsen pleiten er daarom voor om ze te vervangen door gesprekstherapie, nieuwe hobby’s, sport en beweging, aanpassingen van de levensstijl, gezond voedsel en natuurlijke middelen, dat concluderen ook specialisten in het UZ Leuven.
In heel wat gevallen zullen de klachten verminderen, als de vrouw een beter inzicht heeft in de oorzaak en het verloop ervan. Menopauze gaan medicaliseren is minder goed voor de vrouw dan voor de farmaindustrie.
Naast gewichtstoename is concentratieverlies en vergeetachtigheid een veel voorkomende klacht bij de menopauze. Aan de Universiteit van Illinois, Chicago werden daarom metingen gedaan op de cognitieve vermogens, die deze verschijnselen bevestigden. Oorzaak: oestrogene veranderingen. Ook gestoorde slaap, nachtelijk zweten, warmteopwellingen oftewel vapeurs, en wijzigingen in de hersenfunctie zijn allemaal gerelateerd aan een gewijzigd oestrogeenpatroon bij de vrouw.
Oorzaak van cognitieve veranderingen zoals concentratie- en geheugenverlies zijn ook het gevolg van veranderingen in de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. Deze zetten suiker om in energie, maar zijn daarvoor aangewezen op oestrogenen. Minder oestrogeen is verminderde activiteit van de mitochondriën en dus ook minder energie. Vandaar de vermoeidheid en de depressieve gedachten.
Moeten deze vrouwen dat zomaar aanvaarden en bij de pakken blijven zitten? Zeker niet, wel integendeel. Onderzoek heeft ook aangetoond dat fysieke activiteit en het vermijden van stress, de oestrogeenproductie weer verhoogt, en dus het omgekeerde mechanisme in gang zet. Zoals gespecialiseerde artsen suggereren, kunnen natuurlijke middelen daar ook toe bijdragen. Stress afbouwen kan door middel van een aantal planten zoals Avena, en Passiflora. Het geheugen verbeteren kan door middel van Ginkgo Biloba en het oestrogeenniveau op een natuurlijke wijze opkrikken kan door voeding en extracten van Humulus lupulus en Cimicifuga.
Die middelen berokkenen geen schade en helpen de vrouw zachter door de overgang. Zodoende kan de vrouw de situatie gemakkelijker aanvaarden, maar de ongemakken ook verminderen en haar toestand merkelijk verbeteren: minder gewichtstoename, meer energie, een beter geheugen, gezondere slaap, minder opvliegers, minder stress en weer kunnen genieten van seks met de partner. Dat zijn allemaal niet te onderschatten voordelen.
Een paar tips?
De belangrijkste is Menobell van Fytobell, op basis van Humulus lupulus en Cimicifuga met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 2223-188. Helpt echt bij problemen in de overgang.
Ginkgosan, voor een beter geheugen dankzij een goede doorbloeding van de hersenen dankzij Ginkgo Biloba. CNK-bestelnummer: 3002-458.
Passibell tegen de stress met Passiflora en Valeriana: met CNK-nummer 2899-953.
Je kan natuurlijk al deze middelen ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.