okt 12, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Zweet bevat antibiotische stoffen die huid beschermen na verwonding

Wetenschappers van de universiteit van Tübingen in Duitsland hebben ontdekt dat het zweet erg belangrijk is en bacteriedodende eigenschappen heeft.

In zweet zitten antibiotische stoffen die het lichaam aanmaakt, meteen nadat een verwonding is opgetreden.

Als iemand zich verwondt, gaat de huid meteen een beschermende stof afscheiden: dermicidine, een eiwit met een antibiotische capaciteit. Noch de Escherichia coli, noch de Staphylococcus aureus, twee bacteriën leken tegen het huideigen antibioticum bestand.

Daarmee is aangetoond dat het lichaamseigen inwendige immuunsysteem onmiddellijk na een trauma aan de slag gaat. De hogere afweersystemen zoals de leukocyten of witte bloedlichaampjes, plus de antilichamen in het bloed komen pas in actie als de eerste drempel is overschreden.

Er is wel een verschil in lading tussen het huideigen antibioticum en de klassieke antibiotica die we kennen. Dat wijst erop dat het lichaam en de huid hun eigen werkzame systemen hebben waar nog heel wat van te leren valt, aldus de Duitse onderzoekers. De schepping zit dus wel erg ingenieus in elkaar.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer