okt 12, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Zweet bevat antibiotische stoffen die huid beschermen na verwonding

Wetenschappers van de universiteit van Tübingen in Duitsland hebben ontdekt dat het zweet erg belangrijk is en bacteriedodende eigenschappen heeft.

In zweet zitten antibiotische stoffen die het lichaam aanmaakt, meteen nadat een verwonding is opgetreden.

Als iemand zich verwondt, gaat de huid meteen een beschermende stof afscheiden: dermicidine, een eiwit met een antibiotische capaciteit. Noch de Escherichia coli, noch de Staphylococcus aureus, twee bacteriën leken tegen het huideigen antibioticum bestand.

Daarmee is aangetoond dat het lichaamseigen inwendige immuunsysteem onmiddellijk na een trauma aan de slag gaat. De hogere afweersystemen zoals de leukocyten of witte bloedlichaampjes, plus de antilichamen in het bloed komen pas in actie als de eerste drempel is overschreden.

Er is wel een verschil in lading tussen het huideigen antibioticum en de klassieke antibiotica die we kennen. Dat wijst erop dat het lichaam en de huid hun eigen werkzame systemen hebben waar nog heel wat van te leren valt, aldus de Duitse onderzoekers. De schepping zit dus wel erg ingenieus in elkaar.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer