mrt 20, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Ongezond voedsel tijdens zwangerschap veroorzaakt hartproblemen bij kind

De levenswijze van de ouders heeft invloed op hun toekomstige kinderen. Recent werd aan het licht gebracht na een studie door profs aan de universiteit van Amsterdam, dat zelfs het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol al nadelig kan zijn voor de toekomstige baby.

Ouders die een kind verwekken in tijden van voedselschaarste hebben een verhoogd risico op een probleemkind. Maar ook als ze zelf ongezond eten, is dat nadelig voor de toekomstige baby.

Door het drinken van wijn, bier, korte drank, alcoholische aperitieven kan het DNA van de eicellen worden beschadigd. Daaruit kunnen defecten bij de geboorte ontstaan en dat weet je niet altijd op voorhand. 

Ook tijdens de zwangerschap is dat niet altijd te achterhalen. Daardoor zijn al verkeerde beslissingen genomen met betrekking tot het beëindigen van het leven van een ongeboren kind. Je weet het niet, maar je kunt wel maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Eén daarvan is bijvoorbeeld geen alcohol drinken. En toxicologen raden aan zelfs helemaal af te zien van alcoholgebruik vier maanden voor de conceptie. Zowel de gezondheid van de vader als de moeder heeft invloed op de gezondheid van het kind, zelfs als het ongeboren is.

Liever geen risico nemen dus: gezond leven houdt niet enkel in geen alcohol gebruiken, ook niet roken en kiezen voor gezonde voeding.

Volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk blad “Heart”, vertonen kinderen verwekt tijdens hongersnood een toegenomen risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Volgens de resultaten van deze studie, veroorzaakt hongersnood in het begin van de zwangerschap een toegenomen risico op het krijgen van vaatziekten, terwijl dit resultaat niet werd opgetekend indien men aan hongersnood lijdt in het midden of op het einde van de zwangerschap.

Dit risico van vaatziekten wordt eveneens vergezeld van een lager gewicht bij de geboorte en van een kleinere schedelomtrek. Het was reeds geweten dat een lager geboortegewicht een toegenomen risico op het oplopen van hart- en vaatziekten als nevenresultaat had. Dankzij deze studie weten wij dat een slechte voeding bij de moeder, in het begin van de zwangerschap, een groter risico op hartlijden veroorzaakt bij haar kind.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde