mrt 20, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Ongezond voedsel tijdens zwangerschap veroorzaakt hartproblemen bij kind

De levenswijze van de ouders heeft invloed op hun toekomstige kinderen. Recent werd aan het licht gebracht na een studie door profs aan de universiteit van Amsterdam, dat zelfs het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol al nadelig kan zijn voor de toekomstige baby.

Ouders die een kind verwekken in tijden van voedselschaarste hebben een verhoogd risico op een probleemkind. Maar ook als ze zelf ongezond eten, is dat nadelig voor de toekomstige baby.

Door het drinken van wijn, bier, korte drank, alcoholische aperitieven kan het DNA van de eicellen worden beschadigd. Daaruit kunnen defecten bij de geboorte ontstaan en dat weet je niet altijd op voorhand. 

Ook tijdens de zwangerschap is dat niet altijd te achterhalen. Daardoor zijn al verkeerde beslissingen genomen met betrekking tot het beëindigen van het leven van een ongeboren kind. Je weet het niet, maar je kunt wel maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Eén daarvan is bijvoorbeeld geen alcohol drinken. En toxicologen raden aan zelfs helemaal af te zien van alcoholgebruik vier maanden voor de conceptie. Zowel de gezondheid van de vader als de moeder heeft invloed op de gezondheid van het kind, zelfs als het ongeboren is.

Liever geen risico nemen dus: gezond leven houdt niet enkel in geen alcohol gebruiken, ook niet roken en kiezen voor gezonde voeding.

Volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk blad “Heart”, vertonen kinderen verwekt tijdens hongersnood een toegenomen risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Volgens de resultaten van deze studie, veroorzaakt hongersnood in het begin van de zwangerschap een toegenomen risico op het krijgen van vaatziekten, terwijl dit resultaat niet werd opgetekend indien men aan hongersnood lijdt in het midden of op het einde van de zwangerschap.

Dit risico van vaatziekten wordt eveneens vergezeld van een lager gewicht bij de geboorte en van een kleinere schedelomtrek. Het was reeds geweten dat een lager geboortegewicht een toegenomen risico op het oplopen van hart- en vaatziekten als nevenresultaat had. Dankzij deze studie weten wij dat een slechte voeding bij de moeder, in het begin van de zwangerschap, een groter risico op hartlijden veroorzaakt bij haar kind.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer