apr 16, 2024 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Waarom hebben je sportspieren extra vitamines nodig?

Beroepssporters en mensen die echt willen scoren als amateur-sporter vinden het soms nodig dat ze extra “middelen” gebruiken.

Wat die middelen zijn, daar mag je naar raden. Voor sommigen zijn dat echt verboden middelen en die richten altijd schade aan, voor anderen zijn dat vitamines, of supplementen en voor weer anderen moet dat echt natuurlijk gebeuren door training en het juiste dieet.

Intensieve sportbeoefening is een bron van vrije radicalen. Daartegen helpen goede voeding, maar ook vitamines en rust.

Een sportarts vertelde dat een sporter die in het weekend goed wil presteren best de eerste helft van de week gezonde eiwitten kan gebruiken zoals vis en de tweede helft van de week en vooral de laatste dagen voor de wedstrijd best gezonde koolhydraten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en fruit kan eten. De prestaties zijn dan navenant.

Maar intensieve sport verbruikt ook wat en maakt ook vrije radicalen aan. Dus…Sporters die op zeer hoog niveau hun sport beoefenen, hebben in bepaalde situaties baat bij voedingssupplementen, omdat hun lichaam zwaar wordt belast. Bij een zeer zware lichamelijke inspanning produceert het lichaam inderdaad grote hoeveelheden vrije radicalen. Die kunnen spiercellen beschadigen wat resulteert in spierpijn en spierscheurtjes. Door hun dagelijkse trainingsarbeid bouwen topsporters daarentegen wel een behoorlijke bescherming op.

In principe krijgt het lichaam bij een veelzijdige en gevarieerde voeding voldoende micronutriënten (zoals vitaminen en mineralen) binnen. Maar in een aantal situaties kunnen supplementen of verrijkte voedingsmiddelen gewenst zijn. Omdat er geen tijd of gelegenheid is om goed te eten, omdat het lichaam overmatig transpireert of omdat het lichaam een zeer zware inspanning levert. Dit werd na onderzoek meegedeeld door Prof. dr. Han Kemper van de vrije Universiteit van Amsterdam.

Wat kun je doen tegen vrije radicalen? Vooral vitamine C is van belang. Dat vind je in fruit en verse groenten: kiwi, bessen, appelen, peren, bessen enz.

En het is verstandig tekorten aan te vullen.

Een tip: Vitamine Ester C van Fytobell.

Je vindt Vitamine Ester C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Maar je kunt Vitamine Ester C van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je spieren zullen nog nooit zo gelukkig geweest zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer