Hoe kan je het levensgevaarlijke broodschimmel voorkomen?

Iedereen is wat spaarzamer dan vroeger, ook met voedsel. Dat betekent dat er veel minder weggegooid wordt dan vroeger, toen het niet op kon. De meeste mensen gingen dan ook elke morgen naar de bakker om vers brood te halen, of verse sandwiches of broodjes. ’s Anderendaags waren die wat harder geworden en werden ze als “niet meer geschikt voor consumptie” beschouwd. Die tijden zijn voorbij. Dus wordt er wat meer bespaard op eten, ook op brood.

Hier schuilt een gevaar in. Niet omdat het brood oudbakken zou zijn, wat wel meestal het geval is, zeker met het verarmde wittebrood dat snel hard wordt, maar ook en vooral doordat het risico op schimmelvorming toeneemt. Dat is gevaarlijk voedsel.

Broodschimmel bevat aflatoxines en die zijn echt gevaarlijk, want… kankerverwekkend.

Broodschimmel is erg gevaarlijk voor de gezondheid, omdat het aflatoxines bevat en die zijn kankerverwekkend. Beschimmeld brood moet je onmiddellijk in zijn geheel weggooien. Maar je kan dat voorkomen door het op de juiste wijze te bewaren.

Je moet dus nooit brood of graanproducten eten waarop schimmel te merken is. En als je toch sporen van schimmel merkt op brood dan volstaat het niet dat ene sneetje weg te gooien, je moet meteen het hele brood in de vuilnisbak doen.

Dus toch geen besparing? Dat hangt ervan af hoe je het brood bewaart, want dat zal ook de versheid en het risico bepalen.

Zowel toastbrood als beschuit hebben namelijk de neiging om snel te schimmelen als je het in de broodtrommel, of gewoon in een keukenkast bewaart. Vooral in de zomer als het warm en vochtig is, is dit het geval. Maar ook tijdens het winterseizoen kan je er mee te maken hebben vooral als de lucht in de keuken niet op tijd ververst wordt en kookdampen blijven hangen. Je haalt het brood dan tevoorschijn om te toasten en je mag het meteen weggooien. Doe dit dan ook, en wel integraal, want brood waar schimmel op zit is gevaarlijk, zelfs kankerverwekkend. Wat kan je dan doen om dit te voorkomen? Heel eenvoudig: Je kan dat voorkomen door toastbrood in de koelkast of liever nog in de diepvriezer te bewaren. Zo voorkom je schimmel. En aangezien het brood toch getoast en dus snel verwarmd wordt, maakt het niet uit dat het recht uit de koelkast of de vriezer komt. Op die manier heb je zowel je gezondheid een dienst bewezen als je portemonnee. En dus dubbel smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer