Iedereen is wat spaarzamer dan vroeger, ook met voedsel. Dat betekent dat er veel minder weggegooid wordt dan vroeger, toen het niet op kon. De meeste mensen gingen dan ook elke morgen naar de bakker om vers brood te halen, of verse sandwiches of broodjes. ’s Anderendaags waren die wat harder geworden en werden ze als “niet meer geschikt voor consumptie” beschouwd. Die tijden zijn voorbij. Dus wordt er wat meer bespaard op eten, ook op brood.

Hier schuilt een gevaar in. Niet omdat het brood oudbakken zou zijn, wat wel meestal het geval is, zeker met het verarmde wittebrood dat snel hard wordt, maar ook en vooral doordat het risico op schimmelvorming toeneemt. Dat is gevaarlijk voedsel.

Broodschimmel bevat aflatoxines en die zijn echt gevaarlijk, want… kankerverwekkend.

Broodschimmel is erg gevaarlijk voor de gezondheid, omdat het aflatoxines bevat en die zijn kankerverwekkend. Beschimmeld brood moet je onmiddellijk in zijn geheel weggooien. Maar je kan dat voorkomen door het op de juiste wijze te bewaren.

Je moet dus nooit brood of graanproducten eten waarop schimmel te merken is. En als je toch sporen van schimmel merkt op brood dan volstaat het niet dat ene sneetje weg te gooien, je moet meteen het hele brood in de vuilnisbak doen.

Dus toch geen besparing? Dat hangt ervan af hoe je het brood bewaart, want dat zal ook de versheid en het risico bepalen.

Zowel toastbrood als beschuit hebben namelijk de neiging om snel te schimmelen als je het in de broodtrommel, of gewoon in een keukenkast bewaart. Vooral in de zomer als het warm en vochtig is, is dit het geval. Maar ook tijdens het winterseizoen kan je er mee te maken hebben vooral als de lucht in de keuken niet op tijd ververst wordt en kookdampen blijven hangen. Je haalt het brood dan tevoorschijn om te toasten en je mag het meteen weggooien. Doe dit dan ook, en wel integraal, want brood waar schimmel op zit is gevaarlijk, zelfs kankerverwekkend. Wat kan je dan doen om dit te voorkomen? Heel eenvoudig: Je kan dat voorkomen door toastbrood in de koelkast of liever nog in de diepvriezer te bewaren. Zo voorkom je schimmel. En aangezien het brood toch getoast en dus snel verwarmd wordt, maakt het niet uit dat het recht uit de koelkast of de vriezer komt. Op die manier heb je zowel je gezondheid een dienst bewezen als je portemonnee. En dus dubbel smakelijk!