mei 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Eenzaamheid maakt depressief en is dodelijk

De isolatie tijdens de covid-pandemie oftewel corona heeft veel mensen weemoedig, zelfs depressief gemaakt. Dat kan om vele redenen zijn. Bij jongeren is dat omdat ze niet meer uit de bol kunnen gaan en hun festivals moeten uitstellen, bij ouderen omdat ze contact missen met familie en vrienden, met kleinkinderen vooral.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig middelen zoals zoom, skype, videobellen enz., iets wat vroeger ondenkbaar was. Het verguldt de pil wat, maar het is natuurlijk maar een hulpmiddel en niet hetzelfde als een echt contact.

Toch is het niet wijs om je helemaal te laten inpalmen door de situatie. Die verandert toch. En hopelijk is de tijd nabij dat we weer volop kunnen genieten van elkaars nabijheid. En wat doe je intussen? Je zeker niet gaan opsluiten, je huis tot een bunker van eenzaamheid verklaren, dat is totaal verkeerd. Heel wat mensen worden depressief doordat ze zich opsluiten en zich afsluiten.

Niet zeuren

In elk geval is het verkeerd om de eenzaamheid op te zoeken en ze te koesteren. Men vereenzaamt dan ook, men verliest zijn interesses, men wordt een kniezer, waardoor anderen je nog meer zullen mijden en de eenzaamheid enkel maar groter wordt. Vermijd te zeuren en te zagen. Probeer een positieve ingesteldheid te ontwikkelen, zodat de mensen in de plaats van je omgang te mijden, je aanwezigheid zullen waarderen, ze zelfs zullen opzoeken. Wie goed doet, goed ontmoet, zegt het spreekwoord. Probeer het goede in de anderen te zien en aan te moedigen, en creëer een aangename sfeer rondom u. Ontwikkel een positieve levensingesteldheid. De tijd dat je gebukt gaat onder onrechtvaardigheid moet kunnen eindigen. De natuur blijft ook niet treuren onder een winters landschap, op een gegeven moment wordt het onvermijdelijk lente. Als je eens een depressieve bui hebt, of een sombere stemming, probeer daar actief iets aan te doen, door een werkje op je programma te zetten. Dat werkje mag niet zijn dat je in je zetel blijft zitten of een halve voormiddag in bed blijft liggen. En heb je helemaal geen bezigheid, heb je het tijdens je actief beroepsleven zo vreselijk druk gehad dat je geen tijd had voor hobby’s, trek dan naar de bibliotheek en zoek naar werken die je echt interesseren. Daarover kan je gemakkelijk een hobby aankweken.

Creatief bezig blijven en zich nuttig voelen, kan jaren en vooral kwaliteit aan je leven toevoegen. Je lichaam kan dan wel wat ouder worden, maar je geest kan je jong houden. Het is nooit te laat om met interessante dingen bezig te zijn. In de natuur vertoeven opent ongekende bronnen van vreugde.

Gezondheid primeert

Wie boven de veertig is, mag zich eigenlijk niet meer permitteren wat iemand van twintig doet. Maar wie boven de vijftig is, moet er rekening mee houden dat de levensprocessen allemaal wat langzamer en delicater verlopen. Voldoende rust is wel belangrijk, maar het gebeurt ook wel dat de slaapbehoefte afneemt met het ouder worden. Dus geen paniek als je eens een nachtje minder gemakkelijk slaapt, of eerder wakker wordt. Je kan die vroege ochtenduren heel goed gebruiken om creatief werk te doen. Dan is de geest nog fris. Maar ook kan je dan een fikse wandeling maken, een rondje gaan fietsen, in het gras wandelen, of wat in de natuur bezig zijn. Lezen, schrijven, administratie, het zijn allemaal mogelijkheden.

De ochtend is prachtig. De dag zien geboren worden is telkens weer een wonder. De evolutie van de kleuren, van donkerblauw naar violet en vurig rood, naar goudoranje en heldergeel, tot de nieuwe dag volwassen aan de hemel staat, de hele natuur herademt en in actie tuimelt. Het orgelconcert van de vogels, de levende schilderijen van bloemen en planten in de bontste kleuren, de hemelse geuren van verse opdrogende dauw, de klanken en kleuren van de nieuwe dag. Je bent toch een koning als je daar van genieten kunt. Blootsvoets in het bedauwde gras trappelen, zoals Kneipp leerde en nadien heerlijk douchen en dan verse vruchten eten, of een volkorenboterham met honing. Zoiets doet Pallieter het water in de mond komen. Leren genieten van kleine, pure dingen, de essentie van het leven proeven en graag leren leven. En naar de andere mensen lachen en vreugde brengen. Het verkwikt het eigen hart.

Niets zo leuk als een vriendelijk wederwoord dat je krijgt als je zelf vriendelijk bent geweest.

Gezond eten en drinken

Op latere leeftijd is het vooral belangrijk dat je wat voorzichtiger eet en drinkt. Met het ouder worden vermindert vaak het vochtgehalte in de cellen. Voldoende reden dus om wat meer te drinken, vooral zuiver water zoals Spa Reine, een water met zo weinig mogelijk mineralen, zodat nieren en dus ook bloedsomloop niet worden belast. Maar water moet je drinken, zodat toxines uit het lichaam kunnen worden gespoeld en de lichaamsvochten zoals bloed, voldoende kunnen worden verdund, anders stijgt je bloeddruk te veel. Dat kan bijvoorbeeld ook het geval zijn als je te veel cafeïne gebruikt: koffie en thee zijn lekker, ook voor oudere mensen vanwege de antioxidanten, maar je moet jezelf kennen en weten wanneer je er te zenuwachtig van wordt of een gestoorde slaap krijgt van te veel cafeïne.

Als je koffie drinkt, drink dan ook meer water, want koffie verdrijft water uit de cellen. Ook alcohol doet dat. Vandaar dat je na een avondje of nachtje doorzakken gemakkelijk pijn aan het haar hebt, een kater is niets anders dan een te gering vochtgehalte in het lichaam. Het probleem verdwijnt dan ook sneller als je voldoende water drinkt.

Vitamines en mineralen

Zorgen voor voldoende vitamines en mineralen, is erg belangrijk. Vruchten zijn het allerbelangrijkste voor iedereen die gezond wil blijven. Als ontbijt enkel verse vruchten eten, is een prima idee. Combineer geen brood of groenten met vruchten, dan kan je gisting krijgen. Maar vruchten zijn langzame energieleveranciers, die de pancreas niet overbelasten. Je kan er een flink stuk van de voormiddag mee door. En heb je plots een stimulans nodig, neem dan nog wat fruit. In het begin kan dit een vreemde methode zijn, maar van zodra je dit systeem een tijdje toepast zal je ervaren dat je gezondheid er flink op vooruit gaat. Ouder wordende mensen hebben niet zoveel eiwitten meer nodig. Ze moeten dan ook voorzichtig zijn met kaas, vlees, vis. Overdaad is schadelijk. De vatbaarheid voor infarct en zelfs voor kanker neemt toe als er te veel eiwitten in het voedselpakket zitten.

Meer vitamines is wel een must om gezond ouder te worden. Groenten passen bij voorkeur ’s avonds in het menu. De slaapbereidheid wordt er door bevorderd. Uiteraard moet je al deze dingen zo vers mogelijk nemen. Geconserveerde kost die je snel met de microgolfoven opwarmt, moet meer uitzondering dan regel zijn. We hebben het over voedsel, niet over het stillen van de honger en het strelen van de smaakpapillen. Sommige eetwaren kunnen niet als voedsel worden beschouwd, hoogstens als fantasiekost. Geraffineerde producten zijn helemaal te mijden. Witte suiker, witte meelspijzen, witte spaghetti: zet ze niet op je tafel. Er bestaan voldoende lekkere alternatieven, de keuze aan volkorenproducten groeit nog met de dag.

Even rusten na het eten kan aangenaam zijn en vergroot nadien de energie om er weer tegenaan te gaan. Eet ’s avonds niet na 19 uur, dat belast de spijsvertering te veel en vergt te veel energie van het lichaam. Als je een dagje ouder wordt, moet je meer met regelmaat alles gaan toepassen, bijna klokvast gaan leven. Zorg er voor dat je dagelijks een flinke tijd in de natuur vertoeft. Wie binnenblijft ademt voortdurend dezelfde verdorven en ziekmakende lucht in. Je mag niet vergeten dat alle producten in je woning vluchtige stoffen afgeven: solvents van verven, lijmmiddelen van houten meubelen, tapijten door de kleurstoffen, enz… ze maken op de duur een giftige cocktail van je lucht. Dus zelfs in putje winter ramen af en toe open, de deur uit, stappen, ademen, bewegen.

Een heel programma

Misschien kan de gedwongen isolatie door corona, een vervroegde pensionering, de tijdelijke werkloosheid, het „moeten genieten” van pensioen of uitkering op het eerste gezicht een gesel zijn en een ware beproeving. Dat is het beslist en hoewel het de gezaghebbers niet van hun verschrikkelijke verantwoordelijkheid ontslaat, kan het ook een zegen worden. Je kan weer tot jezelf komen, los komen van de dwingelandij van anderen, waar je al heel je leven in een tredmolen zat. Het kan een nieuw venster openen naar de toekomst en je ongekende talenten tot ontwikkeling laten komen. Misschien zit er hier of daar zelfs een nieuwe verborgen job te wachten, maar in elk geval kan het de start van een nieuw leven zijn, vreugde brengen en rust verschaffen en dat hebben we allemaal in deze dagen in deze beroerde dolgedraaide wereld broodnodig.

En heb je nood aan een steuntje van de natuur om je weemoedige stemming te doorbreken? Dan mag je absoluut steun verwachten van Sint-Janskruid oftewel Hypericum.

Een tip: Hyperibell van Fytobell helpt je zo uit de put.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan Hyperibell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer