aug 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mooier en gezonder met minder zeep

Hygiëne heb je nodig wil je gezond blijven. In de loop der geschiedenis zijn miljoenen mensen gestorven bij gebrek aan hygiëne. Kraambedkoorts was er verantwoordelijk voor dat zelfs in de vorige eeuw nog honderdduizenden vrouwen stierven na de bevalling. Nu nog sterven talloze mensen in de ontwikkelingslanden aan gebrekkige kennis van het nut van hygiëne.

In het hooggeïndustrialiseerde westen daarentegen wordt tegenwoordig meer de omgekeerde fout gemaakt. Hier worden patiënten ziek door overdreven hygiëne. Ze gebruiken zo vaak, zo’n sterke reinigende producten voor de huid, dat de natuurlijke beschermende bacteriën het op de huid laten afweten en verantwoordelijk zijn voor talrijke huidaandoeningen, waarvan sommige niet zo gemakkelijk te behandelen zijn. Hardnekkige ziekten zijn tegenwoordig het gevolg van te veel zeep, te vaak wassen, te warm water bij het zwemmen en te vochtige kleedruimten. Denk maar aan de voet- en andere schimmels die zoveel patiënten ongelukkig maken.

Ook je eigen badkamer kan een broeinest van bacteriën zijn. Als je je gewassen hebt: dan moet je je heel goed afdrogen. Ook in zwembaden en sauna’s, waar vochtigheid heerst, kan je gemakkelijk een besmetting oplopen. Een jonge ongerimpelde huid is het resultaat van een gezonde leefwijze en … voldoende drinken.

Tekens

De huid is het grootste orgaan van de mens. Die staat dan ook bloot aan heel veel agressie, zowel van buitenaf als van binnenuit. Jeuk is al een teken dat er wat hapert, verkleuring, schilfering, verhoorning, of kloven zijn andere elementen die erop wijzen dat er wat aan de hand is. Vaak wijzen huidaandoeningen op inwendige problemen: denk aan de gele verkleuring van de huid en de lippen bij leverontsteking, de zogenaamde geelzucht. Denk aan de vuurrode tenen bij jicht en denk tenslotte ook aan de schilferende huid bij psoriasis. Al deze huidproblemen zijn maar een vertaling van een dieperliggende storing van de inwendige functies.

Inwendige oorzaak aanpakken

Om deze huidproblemen op te lossen, moet je dus geen zalfjes of lotions op de huid gaan smeren, maar integendeel de oplossing zoeken bij de oorzaak van de storing: inwendig. Als je tong wit beslagen is door een maagprobleem, dan smeer je toch ook geen product aan je tong, maar doe je wel iets aan de maag. Waarom maken wij dan zoveel misbruik van producten die op de huid worden gesmeerd? Daar wordt natuurlijk handig op ingespeeld door allerlei middeltjes aan te bevelen voor problemen met de huid: van vocht inbrengende crèmes, tot zuiverende lotions. Door wie zelf wat alerter is voor wat hij of zij eet en drinkt, hoeven dergelijke dure producten niet te worden gebruikt, die trouwens op hun beurt vaak nieuwe problemen oproepen, tenzij je echt goede producten kiest die huidvriendelijk zijn en vooral geen schade berokkenen.

Drink voldoende

Een van de voorzorgen die je daarom kan nemen is ervoor te zorgen dat je voldoende drinkt. Op die manier kan je ook voldoende vocht in de huid opnemen. Je merkt het trouwens zelf wel als je eens last hebt gehad van een flinke diarree: de huid verslapt en rimpels blijven er gemakkelijk in achter. Een strakke, spannende, jonge huid moet je proberen te bewaren door voldoende te drinken: zeker anderhalve tot twee liter WATER per dag. Beslist geen alcohol, want alcohol zorgt er voor dat water wordt uitgescheiden. Alcohol veroudert de huid bovendien vroegtijdig. Daarnaast zijn voldoende vitamines van belang: vooral de vitamine A is een voortreffelijke verjonger van de huid. Dat moet niet op de huid worden gesmeerd, maar inwendig worden toegepast: wortelen, pepers, rode biet, tomaat enz… moeten zo veel mogelijk op het menu komen. Roken veroudert de huid eveneens immens. Je moet eens letten op de omtrek van de ogen bij rokers. Vrouwen zijn er bovendien nog gevoeliger voor dan mannen. Ook in de omgeving van de mondhoeken, krijgen rooksters gemene rimpeltjes die met geen crèmes nog weg te krijgen zijn. Enkel stoppen met roken is hier de boodschap.

Hou je hygiëne in toom

Het is prettig zich netjes te voelen, het besef te hebben dat men een zuivere huid heeft. Water is een prima reinigingsmiddel. Af en toe kan je zeep gebruiken, vooral voor handen die echt smerig zijn. Maar overdrijf niet met zeep en wrijf je niet dagelijks of, zoals sommigen, meerdere keren per dag van kop tot teen met zeep in. Blijf ook niet urenlang liggen weken in een ligbad met sterke detergenten, badschuimen en geurende waters. Het resultaat zou wel erg bedroevend kunnen zijn. De huid heeft geen voordeel van dergelijke producten, integendeel. De zure beschermmantel wordt aangetast, de bacteriën die je nochtans nodig hebt op de huid laten het afweten en je krijgt irritatie, of schimmel. Hoeveel dames komen niet bij de gynaecoloog terecht met enorme jeuk in de intieme zone, witverlies, opgezwollen genitaliën: zeep is vaak de schuldige of gebruik van een besmette handdoek, of overbrengen van schimmels via kleding, handdoeken, neerzitten op houten bankjes in kleedhokjes van turnzalen of zwembaden.

Bacteriën

Er zijn trouwens niet alleen de schimmels, maar een groot aantal bacteriën die huidaandoeningen kunnen veroorzaken: lichtbruine verkleuring, roodheid en jeuk zijn aanduidingen dat er wat hapert. De arts kan een controle uitvoeren met een UV-lamp. Kleurt de huid vurig rood, dan zijn bacteriën verantwoordelijk voor het probleem. Vergeet ook niet dat dergelijke aandoeningen heel besmettelijk zijn. Via handdoek, washandje, zelfs via de vloer in de badkamer kunnen ze van de ene op de andere persoon overgaan. Een van de meest voorkomende aandoeningen terzake is niet alleen de schimmelaandoening in de intieme zone, maar ook voetschimmel, waarbij een open verwonding ontstaat tussen de tenen. Goed schoonmaken en smeren van zalfjes helpen nooit. Je kan proberen via goedaardige bacteriën de zaak te herstellen: Zure melkwei of citroensap aanbrengen tussen de tenen om de zure beschermmantel op de huid te restaureren.

Goed droog houden

Als je gaan zwemmen bent, een bezoek hebt gebracht aan de sauna, in je eigen badkamer hebt rond geklunsd, dan moet je ervoor zorgen dat je je niet alleen goed afdroogt, maar dat je pas kleren aantrekt als de huid echt helemaal droog is. Ook onder de oksels, de navel en de buik, de genitaliën en tussen de tenen moet je je werkelijk bijzonder goed afdrogen. Gebruik liever een handdoek te veel dan een te weinig en gebruik telkens ook een verse nog niet gebruikte handdoek. Leen ook nooit handdoeken of washandjes uit. Gebruik desnoods de haardroger om oksel- of schaamhaar te drogen, zodat je pas als alles goed droog is, verse kleren aantrekt. Bacteriën houden toch zo van vochtigheid. Geef ze geen kans, dan blijft je veel ellende bespaard.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer