okt 25, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Fel niezen? Hoe tem je het histamine?

Allergische reacties in de herfst? Ja het kan. Steeds meer en meer omdat onze levensstijl van langsomeer afwijkt van de oorsprong en natuurlijke elementen. Er zijn talloze factoren die een invloed kunnen hebben op de opstoot van histamine, naar aanleiding van allergische reflexen. Stoffen in de woning, in de omgeving, in de voeding en zelfs in medicijnen vormen een klassieke bedreiging die in elk seizoen kan optreden.

Gezonde darmen spelen een heel grote rol in de eerstelijnszorg van de allergiepatiënt. Aan de voeding worden steeds meer en steeds nieuwe middelen toegevoegd. Op de duur verliest het lichaam het noorden bij deze scheikundige cocktail. Wie gezond eet, loopt minder risico het slachtoffer te worden van voedingsallergie.

Oorzaak is de zelfverdediging van het lichaam dat vriendelijke stoffen als vijandig beschouwt en dus massaal histamine vrijmaakt. Een van de bekendste chemotransmitters is wel histamine. Normaal wordt histamine dat vrijkomt in de weefsels meteen afgebroken door het ferment histaminase, een enzym dat histamine onwerkzaam maakt. Het kan natuurlijk zijn dat deze afbraak niet voldoende gebeurt. Het gevolg is een kettingreactie van verschijnselen die de patiënt gemakshalve als allergie zal omschrijven.

-Het begint met een sterke daling van de bloeddruk. Als die zo sterk is dat de bloedsomloop niet meer kan in stand gehouden worden, gaat het om een anafylactische shock en kan de dood het gevolg worden als niet meteen deskundig wordt ingegrepen.

-Er ontstaat een kramptoestand in de luchtwegen met vernauwing van de bronchiolo. Er treedt ademnood op en deze krampachtige vernauwing van de luchtpijpjes staat bekend als bronchospasmus.

-De huid begint te zwellen en te jeuken en ziet rood. Men noemt deze combinatie de trias van Lewis. Deze afwijkingen manifesteren zich als netelroos of allergisch eczeem.

-Er kunnen ook krampen aan maag en darmen optreden. Er worden meer speeksel en maagsappen afgescheiden. Vandaar dat braken en diarree vaak begeleidende symptomen zijn van een allergische reactie.

Ook serotonine

Niet enkel histamine, maar ook serotonine zou betrokken zijn bij het ontstaan van allergische reacties. In heel wat dierlijke vergiften zoals slangenbeten, wespensteken, bijensteken is serotonine betrokken. Maar ook bij schaaldieren en weekdieren komt serotonine voor. Vandaar dat sommige mensen toch een heftige reactie kunnen krijgen na het genot van oesters, mosselen, weekdieren. Maar dit is wel een omstreden gebied, aangezien niet iedereen daar op dezelfde wijze over denkt. Ook kinine kan bij een aantal patiënten heftige reacties oproepen. Het gif van horzels en wespen is rijk aan kinine.

Kinine zou bij allergische reacties een belangrijke rol spelen bij het overbrengen van pijn. Er zijn natuurlijk nog andere chemotransmitters die zelfs nog allemaal niet bekend zijn en waarvoor diepgaand onderzoek heel nuttig zou zijn. Sommige van die chemotransmitters zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het ontstaan van astma.

En mestcellen

In principe zullen bij compleet gezonde patiënten geen mestcellen worden gevonden in het bloed. Maar zijn ze er wel, dan bevatten, ze een aantal grote korrelachtige lichamen. Daarin bevindt zich het histamine. Soms is er ook serotonine in aanwezig en zelfs SRS, of slow reacting substances die tot de groep van de chemotransmitters behoren. Als het antigeen met zijn specifieke antistof een reactie aangaat, dan komt er histamine vrij.

De vorm van de cellen verandert ook. Ook de basofiele leukocyten (witte bloedlichaampjes) bevatten een korreling die zich kleurt met basische kleurstoffen. Ze vormen slechts één percent van het totale aantal witte cellen in het bloed. Uit onderzoek blijkt dat deze cellen veel histamine bevatten. De rest van de witte bloedlichaampjes bevat nauwelijks of geen histamine.

Heftigheid

Het ligt dus voor de hand dat op het moment dat histamine vrijkomt dit meteen over heel het lichaam getransporteerd kan worden, wat sommige reacties zo heftig maakt en niet altijd beperkt tot een lokaal gebeuren. Afhankelijk van de oorzaak van de allergie, bepaald door het allergeen en de plaats waar de reactie optreedt, meestal de huid en de luchtwegen, zal de allergie ook zijn naam krijgen.

Heel complex

Maar het is een heel complexe zaak die het hele immuunstelsel van het lichaam aanbelangt en betreft.
In verband met allergieën is het niet voldoende te stellen dat de allergenen uit de weg moeten worden gegaan, het is beter de schuldige allergenen te bepalen en zo het immuunstelsel weer op de sporen te zetten, zonder dat de reactie na een contact toch ontstaat.

Niet natuurlijk meer

We zijn natuurlijk een heel eind verwijderd van de natuur. Weinig patiënten hebben nog heel gezonde darmen. In elk gezin komen mensen voor die allergisch zijn en dat aantal lijkt te groeien. Het is dus van het grootste belang dat door research kan worden uitgemaakt of er eerlang een nieuwe methode zal worden ontwikkeld om het lichaam minder gevoelig te maken voor de nieuwe allergenen die dagelijks in onze omgeving de kop opsteken. Hun aantal is niet meer bij te houden, de allergieën dus misschien ook niet meer. Tenzij… de wetenschap een handje helpt en wijzelf gaan beseffen dat de leefstijl die we aanhouden ook essentieel is. Aangezien het immuunsysteem wordt aangestuurd door de darmflora is het van het grootste belang te zorgen voor een gezond darmleven. Probiotica zijn daartoe erg nuttig, maar uiteraard ook een gezonde levensstijl met voldoende vruchten, groenten, vezels en het vermijden van geraffineerde producten waarbij suiker absoluut dient vermeden te worden. Het is nergens goed voor: het bevordert hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas, darmziekten, oogziekten en … allergie. Het is dus van belang gezonde darmflora na te streven, dat is de eerstelijnszorg.

Ook in de herfst

Omdat veel mensen denken dat allergische reacties vooral in de lente of in de zomer optreden, schenken ze geen aandacht meer aan de leefstijl, de voeding, en het feit dat er ook andere allergenen zijn dan enkel pollen, en grassen of bloemen en stuifmeel. Ook in eigen huis, in de auto, aan tafel, kunnen allergieën ontstaan. Ook door gebruik van medicijnen, kleding, parfums, schimmels kunnen verantwoordelijk zijn voor allergische reacties en histamine opstoten. Elk jaar verschijnen duizenden nieuwe producten op de markt, meestal in het labo ontwikkeld. Daarvan kan geen tien percent op veiligheid worden gecontroleerd. Wat wil je dat het lichaam daar mee doet?
Daarom is het van belang te letten op de levensstijl: wat je eet en drinkt, slikt en inademt en wat er met de hygiëne in het huis gebeurt. Die kan ook te fel en overdreven zijn.

Maar je kunt je ook laten helpen door een prima natuurlijk middel Digesbiose van Fytobell.
En op het histamine op een natuurlijke manier te tempteren is er Smilabell op basis van Smilax.
Je vindt zowel Digesbiose als Smilabell van Fytobell in de apotheek.
Digesbiose met CNK-bestelnummer: 1752-278.
Smilabell met CNK-bestelnummer: 2991-487.
Je kunt zowel Smilabell als Digesbiose ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer