aug 18, 2020 | Alle tips, Dieren, Planten | 0 Reacties

Hoe kan je bladluizen en mieren milieuvriendelijk bestrijden?

Twee vliegen in één klap bestrijden? Ja het kan, want bladluizen en mieren zijn goede vrienden van elkaar. Dat komt omdat bladluizen een soort nectar produceren, genaamd honingdauw. Dat is voedsel voor henzelf, maar ze gebruiken dat niet helemaal op en daar zijn de mieren verzot op.

Dus zullen de mieren er alles aan doen om de bladluizen te beschermen. Als je in je tuin bladluizen ziet opduiken op planten en bomen, dan mag je ervan uitgaan dat er in de buurt ook mieren zijn, de politieagenten van het woud, maar ook de beschermers van de bladluis.

Eigenlijk moet je ze dus allebei tegelijk liquideren, want anders blijf je van één van beide last hebben en de één trekt de andere aan.

Bladluizen en mieren kunnen je tuin, je bloemen en planten bedreigen. Met enkele eenvoudige, veilige en natuurlijke middelen word je die zeker de baas.

Bladluizen zijn heel kleine zwarte beestjes, van amper een halve millimeter groot. Je ziet ze vaak in lange kettingen op stengels van bladeren en aan de onderkant van een blad hangen. Ze zijn dol op verse scheuten en de basis van bloemknoppen en zuigen zich daar vol nectar. Het gevolg is dat het blad geel wordt en verdort en ook vruchten en bloemen verwelken of vallen af.

Wat kan je daartegen doen? Door om te beginnen de natuurlijke vijand van de bladluizen te lokken en er zorg voor te dragen. Het lieveheersbeestje is de natuurlijke vijand en die kan wel tot 100 bladluizen per dag verorberen. Hun larven nog meer: zelfs meer dan 500 bladluizen staan op hun menu. Als je lieveheersbeestjes lokt, dan kan je dat met bloemen te planten of te zaaien in de tuin en zal je minder last hebben van bladluizen. Je kan ook in de plantenhandel huisjes kopen met lokmiddelen voor lieveheerbeestjes.

Op die manier laat je de natuur voor jezelf werken zonder veel poespas of vergif.

Je kan ook biologische verdelgingsmiddelen inzetten en die kan je makkelijk zelf maken.

  • Maak een brouwsel van een derde spiritus, een derde natuurlijke groene zeep en een derde water en spuit dit op de plant. Bladluizen haten dat en zullen loslaten.
  • Nog een tip: schil ajuinen en snij ze in ringen. Leg dat een tweetal dagen in lauwwarm water te trekken. Doe dit goedje in een bloemenspuit en bespuit daarmee de planten. Zowel bladluizen als mieren hebben de pest aan die ajuinluchtjes en slaan op de vlucht.
  • Nog een mogelijkheid: laat wat tabak weken in water en spuit dit op de plant.
  • Of een natuurlijk detergent dat afbreekbaar is en de plant niet schaadt, is ook een mogelijkheid: groene zeep bijvoorbeeld of een aftreksel van panamahout.
  • En thee heeft ook een geheime kracht tegen bladluizen. Zowel zwarte thee als muntthee kun je daarvoor gebruiken. Maak een sterke pepermuntthee. Laat het brouwsel afkoelen en doe dit in een plantenspuit. Vernevel die pepermuntthee nu over de bladeren en je zal zien dat de mieren en de bladluizen liever naar de buren trekken. Goedkoop, doeltreffend, milieuvriendelijk en vooral veilig.
  • Nog eentje: leg bananenschillen rondom de stam van de bomen en planten. Bladluizen lusten geen bananen.
  • En tenslotte als je je tuin vrij van slakken wil houden: strooi koffiegruis op de bodem.

Veel succes in je tuin en bloembakken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer