feb 2, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waar verdik je meest van: koolhydraten of vetten?

Wie wil er niet vermageren? Of liever, wie wil er slank, jong en aantrekkelijk uitzien? Want er zijn mensen die obsessief willen vermageren, hoewel ze al graatmager zijn. Anorexiapatiënten brengen hun leven in gevaar en drijven hun omgeving vaak tot wanhoop. Maar daarover gaat het niet, wel over het feit dat miljoenen landgenoten kampen met overgewicht, ze graag wat minder zouden willen wegen, niet altijd weten of begrijpen hoe ze dat moeten doen en vooral daardoor vaak verkeerde beslissingen nemen en op een verkeerde manier aan weight watching doen.

Slanker worden kan iedereen, je moet enkel weten hoe je dat doet en vooral… hoe je dat op een veilige manier kan doen zonder de gezondheid in gevaar te brengen, toch vitaal en energiek te blijven en goed gehumeurd toch over alle mogelijkheden te beschikken om zijn dagelijkse bezigheden zonder problemen te kunnen afwerken. Vermageren, ja… maar op een gezonde en verstandige manier.

Vermageren is eigenlijk niet zo moeilijk. Hou rekening met de glycemische index van de voedingsmiddelen en bereken de glycemische lading.

Glycemische index en glycemische lading

Het komt niet enkel op calorieën aan, maar ook op koolhydraten die een directe appèl op insuline doen. Op die manier doet bier veel meer verdikken dan bijvoorbeeld een gebakje met slagroom. Een glas vruchtensap uit de winkel meer dan een gebakken ei met friet. Het komt erop aan de energiestofwisseling zo goed mogelijk te sturen. Niet de calorieën, maar de glycemie-index is daar een belangrijke aanduiding voor. Er is trouwens niet enkel de glycemische index, er is ook de glycemische lading en het is vooral deze laatste waar je rekening moet mee houden: de totaliteit van glycemische waarden die over een langere periode het lichaam en vooral de pancreas belasten. Die lading is afhankelijk van het volume van de glycemische index in één portie van het kwestieuze voedingsmiddel. Het komt neer op de hoeveelheid pure koolhydraten die het organisme zullen belasten.

Denk aan je hart

Het is die glycemische lading die zal bepalen hoe groot de last is op het bloedsuikergehalte. Die lading wordt bepaald door de snelheid waarmee het bloedsuikergehalte in de circulatie oploopt of daalt. Insuline speelt daarbij een rol.

Zo hebben bijvoorbeeld vruchten met een hoge glycemische waarde, maar bij een langzame afgifte van suikers in het bloed een lage glycemische waarde. Dat is bijvoorbeeld het geval met vruchten. De lage lading wordt bepaald door de vezels en de co-factoren die maken dat de suikers slechts langzaam in het bloed afgegeven worden. Dat is niet enkel beter voor de gezondheid van hart en bloedvaten, maar ook van de pancreas en zeker van de opstapeling onder de vorm van vetkussentjes op heupen en buik. Bij vrouwen zal dat vooral op de heupen zijn, bij mannen op de buik. Hoe lager de lading, hoe meer kans je hebt op slank blijven of worden.

Tel de glycemische waarden op

Insuline wordt door sommige Amerikaanse voedingsdeskundigen het dikmakers hormoon genoemd. Het hangt er volgens hen vanaf hoeveel bloedsuiker in de bloedsomloop in omloop komt om te weten hoe groot je kansen zijn op afslanken of dikker worden.

Zo zijn de dikmakers precies die producten die een hoge glycemische index hebben. Het hoogst is bijvoorbeeld bier (ook alcoholvrij bier), maar ook cola, limonades, vruchtensappen en alles wat uit aardappelen gemaakt is en gebakken werd: chips, friet.

Zo authentiek en natuurlijk mogelijk

Ook wittemeelspijzen hebben een hogere glycemische index dan volkorenproducten: wittebrood, witte rijst, instant rijst, zijn dikmakers, maar ook cornflakes, popcorn, rijstkoeken, croissants. Uiteraard is suiker, ook vruchtensuiker en druivensuiker, een dikmaker.

Glucose of druivensuiker heeft bijvoorbeeld een glycemische index van 100, terwijl honing nog maar 75 heeft en volle melkchocolade 70.

Daarentegen hebben verse groenten slechts een glycemische index van 15 en grapefruit van 25 en versgeperst vruchtensap slechts 40 in vergelijking met sap uit flessen: 100.

Volkorenbrood slechts 40 en wittebrood 95. Donkere zwarte chocolade slechts 20 tegenover melkchocolade 70.

Opgelet voor het bierbuikje

Koolhydraten alleen vermoeien het lichaam vooral ook als ze een hoge glycemische index hebben. Ze putten de pancreas uit en zijn een gevaar voor de coronaire bloedvaten en het hart. Ze doen ook erg verdikken, maar precies op die plaatsen waar men dat het liefst niet ziet: op de heupen en op de buik. Vandaar dat mannen die veel bier drinken de typisch dikke bierbuik krijgen, te wijten aan de hoge glycemische index.

Superkick

Bovendien bestaat het gevaar van de superkick als men koolhydraten combineert met vet. Aardappelen met mayonaise is wat dat betreft een schoolvoorbeeld van dikmakerij. Ook is deze combinatie voorhanden in kant- en-klaar recepten of producten: chocolade, chips, roomijs, pizza’s, toastjes met vette kaas, kaas met druiven enz… Ook junkfood is daar een typisch voorbeeld van: de vette hamburger met een zoet broodje vol suiker en witte meel en daarop een gigantische klad mayonaise.

Vermageren is dus eigenlijk niet zo moeilijk. Kies producten met een lage glycemiewaarde: groenten, vruchten en volkorenproducten. Het klinkt cliché, maar nu weet je ook waarom.

Vet verbranden

In feite is het gemakkelijk te begrijpen: als je wilt vermageren, moet je vet verbranden. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar in feite is het toch niet zo moeilijk: eet minder calorieën dan je verbruikt. Dit negatief saldo zal je belonen met een vriendelijker cijfer op de weegschaal. Hoe doe je dat?

  • Eet zo natuurlijk mogelijk en dus geen geraffineerde producten zoals witbrood, witte pasta’s.
  • Voeg nergens suiker aan toe en koop geen producten die suiker bevatten.
  • Combineer nooit suikerhoudende producten met vetten, maar eet ze liefst apart.
  • Eet meer gezonde vetten en minder koolhydraten.
  • Je moet wel koolhydraten blijven eten om verzuring tegen te gaan, maar doe dit liefst onder vorm van vruchten en volkoren.
  • Mijd alcohol. Dus: geen druppel.
  • Ook geen alcoholvrije dranken: het zijn dikmakers. Drink liever ongezoete thee of koffie.
  • Snoep niet en snack niet tussen de maaltijden.
  • Heb je toch te veel trek: snoep dan wat noten en… drink water, dat stilt de honger!
  • Beweeg elke dag: een wandeling van minstens een half uur is belangrijk.

En heb je toch trek in iets zoets, gebruik dan liever een product op basis van steviolglycosiden uit de steviaplant: nul calorieën, maar mierenzoet.

Een tip: Stevabell van Fytobell.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com. Zoet en toch slank, het kan!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer