apr 20, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe herken je STRESS-signalen

Hoeveel mensen zijn er tegenwoordig niet snel op de tenen getrapt? Hoeveel van hen slapen goed? Hoeveel onder ons zien het nog zitten? De tijden zijn niet alleen vreemd, ze zijn zelfs beangstigend en dat ervaren de meesten onder ons. Een steeds terugkeren adagio is “er is toch iets aan de hand met de wereld”. En Sciensano berichtte deze week dat nog steeds een groot aantal landgenoten lijdt aan depressie en depressieve gevoelens. 

Heel veel mensen lijden tegenwoordig onder stress. Dat kan de gezondheid schaden en dus moet je stress het hoofd kunnen bieden en ombuigen tot positieve prikkels.

Overstuur

Niemand snapt het nog wat er aan het gebeuren is. Een heel aparte toestand, die eigenlijk begonnen is met de pandemie en allerhande rare verhalen die er het gevolg van waren. Niemand ontsnapt aan de spanning van het dagelijkse leven. Vrienden of collega’s die je op het eerste gezicht totaal immuun voor stress zou wanen, zijn dat nochtans niet. Hun gevoeligheid kan misschien verschillen van die van jou, ze kunnen misschien door andere dingen overstuur geraken, ofwel ligt hun gevoeligheidsdrempel hoger, maar in elk geval ontsnapt niemand aan het fenomeen stress.

Hoe je beschermen?

Niet iedereen heeft daarom dezelfde buffer om zich te beschermen tegen de agressie van het dagelijkse leven. De erfelijke eigenschappen spreken een woordje mee, er zijn de levensomstandigheden die verschillen, er is de hoeveelheid tegenslagen die een rol speelt, de cumul met vroegere ervaringen, wat negatief of positief kan inwerken op het verwerken van nieuwe emoties. Maar hoe dan ook niemand ontsnapt eraan. Als dan toch de stoppen dreigen door te slaan, wat moet je dan doen om je te beschermen en zo weinig mogelijk hinder of schade van stress te ondervinden?

Niemand ontsnapt eraan

Onze omgeving heeft een grote invloed op ons organisme: ons werk, ons gezin, ons denken en ons handelen. Sommigen leven haast in een permanente stresstoestand, terwijl anderen blijkbaar onverstoorbaar door het leven glijden of vlinderen, ze lijken haast immuun te zijn voor de druk die op de rest van de wereld rust. Toch staan die onverstoorbare koele kikkers ook onder stress. Niemand blijft gespaard van de wisselwerking, de invloed van het milieu op het organisme. Hoewel de levensomstandigheden voor iedereen verschillen, hoewel de persoonlijke gevoeligheden anders zijn, toch zijn er algemene factoren die van invloed zijn op het functioneren van het individu in periodes van grote emotionele druk of stress. Stress veroorzaakt trouwens een aantal biochemische processen in het organisme, waar niemand zelf vat op heeft, tenzij hij of zij een aantal richtlijnen in acht neemt.

Hoe ziet stress eruit?

We hebben allemaal een haastige manier van leven. De meesten onder ons krijgen daardoor last van nerveuze spanningen. We hollen van huis naar het kantoor of de werkplaats, we hollen naar de snack, haastig schrokken we wat eten binnen, we hollen weer naar huis, steeds maar haastig zijn tot we onszelf voorbijlopen.

Dat moment is gevaarlijk: dan komt de stress ons lichaam beschadigen. Voor vrouwen is het trouwens meestal nog erger, omdat ze naast het werk buitenshuis veelal nog een belangrijke huishoudelijke functie hebben en in de meeste gevallen de opvoeding van de kinderen ook rechtstreeks van hen afhangt. Vrouwen zijn echt niet te benijden. Gelukkig zijn ze sterker dan mannen wat stressbestendigheid betreft.

Niet nieuw

De man die de invloed van stress op de mens langdurig onderzocht heeft, is de Oostenrijkse fysioloog Dr. H. Seleye. Hij woonde sedert de tweede wereldoorlog in Montreal in Canada en kreeg er ruim de gelegenheid het fenomeen stress klinisch te onderzoeken.

Hij bewees dat invloeden van buitenaf een rol kunnen spelen:

  • Geweldig en ondraaglijk lawaai
  • Oververmoeidheid
  • Groot verdriet
  • Röntgenstralen
  • Onevenwichtige voeding
  • Gebrek aan vitaminen en mineralen

Deze elementen kunnen zware schade toebrengen aan het organisme en kunnen je zowel psychisch als fysiek ondermijnen.

Stress is dus eigenlijk niet nieuw. Het is geen uitvinding van deze eeuw, het is van alle tijden. Alleen de psychische druk en het aantal stressfactoren zijn de jongste decennia enorm toegenomen. Volgens de bovenvermelde arts Dr. Seleye bestaat stress uit alle elementen die ons organisme via slijtage beschadigen.

Hoe uit stress zich?

Je krijgt niet van vandaag op morgen een zenuwtoeval, een depressie, een shock, daar gaat een hele voorbereidende fase aan vooraf. Het komt erop aan die introductiefase zo spoedig mogelijk te herkennen en er gepast op in te spelen, zodat het niet tot een catastrofe komt. Als je merkt dat het zogenaamde „aanpassingssyndroom” zich aan het installeren is, ben je gealarmeerd.

Dat merk je aan vermoeidheid, gebrek aan eetlust en fysieke kracht, lusteloosheid, moeilijk inslapen of vroegtijdig wakker worden, overprikkeling van de zenuwen zodat je bij de minste oorzaak opschrikt of in een woede- of neerslachtige bui valt of uitbarst.

Verschillende oorzaken kunnen daar een rol in spelen: de dood van een geliefd persoon, scheiding, werkloosheid, verandering van werk, loonverlies, ziekte van een geliefd wezen, operatie, besmettelijke ziekte zelfs zoals griep. Er zijn dan nog weinig aanvullende emoties nodig om tot een uitbarsting te komen. Het is voldoende dat het weer omslaat in zeer grote koude of warmte, opdat er al een emotionele overlast kan volgen. In normale omstandigheden is het organisme daartegen belast, maar bij sommigen wordt hiermee een punt bereikt waarop de druk te hevig is.

Drie stadia

Daarop volgen drie stadia:

  • Een alarmreactie, waarin het organisme weerstand opbouwt tegen de stress
  • Vervolgens een stadium waarin het lichaam zijn weerstand heeft opgebouwd en maatregelen heeft genomen zodat het zich heeft aangepast aan de situatie, mits bepaalde inleveringen.
  • Tenslotte een stadium waarbij de grenzen worden overschreden en de stoppen doorslaan, waarop als de stress niet ophoudt maar het uitputtingsstadium wordt voortgezet, de dood kan volgen.

Goede stress

Niet alle stress is onaangenaam en heeft negatieve gevolgen. Er is ook de zogenaamde eu-stress, of de aangename gebeurtenissen die ook prikkels in het lichaam brengen, maar die geen negatieve invloed hebben. Eigenlijk is niet alle stress nadelig en ongezond, soms is stress zelfs nuttig. Het is een soort oerinstinct dat ons beveiligt in gevaarlijke omstandigheden zoals het verkeer, op het werk, bij catastrofes. Een luide knal, een opdoemende vrachtwagen, een omvallend gevaarte: daardoor ontstaan levensreddende reacties.

Maar er zijn ook prikkels die als aangenaam worden ervaren: verliefdheid, een gunstig bericht over financiële voordelen, een nakende vakantie, een sportprestatie van een favoriet… het zijn allemaal prikkels die voor leuke ervaringen zorgen en ook gezondheidsvoordelen hebben. Daardoor gaat de bloeddruk naar beneden, komt het hartritme op een normaal niveau en het brengt uiteindelijk rust in de ziel waardoor je beter gaat slapen en functioneren. Het is dus niet allemaal slecht als stress ons leven bepaalt.

Maar als je nadeel ondervindt, kun je ook hulp verwachten van de natuur.

Passibell is een krachtig natuurlijk middel van Fytobell dat je zal helpen in stressvolle situaties.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je wordt weer de kalmte en de rust zelf…

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer