jun 27, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoeveel alcohol is schadelijk?

We weten allemaal dat tabak slecht is voor de gezondheid, zeer slecht zelfs, maar we relateren het gebruik van alcohol zelden of nooit aan gezondheid, tenzij de verschijnselen niet meer te negeren vallen. Want alcohol is eveneens schadelijk, misschien zelfs schadelijker dan tabak, hoewel de nadelen ervan veelal onder de radar blijven. Ze worden pas laat opgemerkt en dan is het vaak al te laat.

Professor Tytgat, toxicoloog van de universiteit te Leuven formuleerde het zelfs onomwonden: ”mocht alcohol nu worden uitgevonden, dan zou het verboden zijn”.

Hier is natuurlijk niet de alcohol in beeld die gebruikt wordt voor ontsmetting zoals in handgels, wondverzorging, steriel maken van medische apparatuur, maar wel de alcohol voor consumptie. Afgezien van de kwaliteit ervan – want sommige onzorgvuldig gemaakte distillaten hebben al mensen gedood of blind gemaakt – is alcohol een drug, noch min noch meer.

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam en die wordt beschadigd door alcohol. Maar ook de hersenen, het zenuwstelsel, de maag, slokdarm, keel, prostaat, zelfs vrouwenborsten lopen gevaar door alcohol. Ook matige consumptie is nadelig.

Er verschijnen af en toe wel berichten over de heilzame effecten van matige alcoholconsumptie, over de resveratrol, de polyfenolen in sommige dranken zoals in rode wijn, maar die komen er niet in door de alcohol, wel vanwege het fruit. Wil je de voordelen van resveratrol of andere antioxidanten, dan zijn druiven en andere fruitsoorten zoals bessen een veel betere keuze. Aanmoedigen van het drinken van wijn of bier is een economisch principe en heeft eigenlijk niets vandoen met gezondheid of medische onderzoeken.

Want uit die onderzoeken komt wie eerlijk wil zijn, heel wat ander nieuws tevoorschijn. Het zou natuurlijk plezierig zijn mocht onderzoek aantonen dat alcoholconsumptie, met mate zoals de reclame ons wil doen geloven, heilzaam is voor de gezondheid. Dat is reclame, noch min noch meer en is eigenlijk totaal onjuist. Alcohol in welke hoeveelheid ook is schadelijk. ALTIJD. Je merkt die schade niet altijd op en het lichaam heeft een groot herstelvermogen, maar laat het ons duidelijk stellen: vanuit puur wetenschappelijk standpunt is elke hoeveelheid alcohol schadelijk, of het nu in wijn, bier, aperitieven of cocktails zit: alcohol brengt schade toe aan het lichaam.

De Nederlandse professor Dr. Kahn is daarover ook duidelijk: we horen het niet graag, want we zijn verknocht aan ons aperitiefje of wijntje en biertje, maar elke slok alcohol is slecht voor ons.

Wat is volgens de Nederlandse prof het gevolg van zelfs matig gebruik van alcohol, want van overdadig alcoholconsumptie zijn de gevolgen bekend en zichtbaar.

Ook bij kleine hoeveelheden vermindert de geheugencapaciteit, er zijn minder remmingen, principes gaan op het tweede plan, er is een (tijdelijk) geheugenstoornis, de conditie gaat meteen achteruit, er is meer agressief gedrag, meer kans op ongelukken op de weg of tijdens het knutselen, of koken, enz.… Dat zijn effecten op zeer korte termijn. Op langere termijn is er kans op permanente leverbeschadiging, omdat de lever te veel bezig is met het opruimen van toxische stoffen uit de alcoholische drank, worden andere toxische stoffen niet tijdig en voldoende opgeruimd, het lichaam krijgt daar klappen van. Leververvetting en cirrose zijn het gevolg. Ook op hart en bloedvaten heeft het een funeste uitwerking: meer aderverkalking bij drinkers.

Daarnaast stijgt de gevoeligheid voor kanker. Niet enkel leverkanker, ook mond- en tongkanker, keelkanker, slokdarmkanker, kanker aan de lever en de alvleesklier, darmkanker en zelfs borstkanker zijn alcohol-gerelateerd. Dit treedt al op bij personen die matige drinkers zijn. Epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat er geen veilige grens is voor alcohol in verband met het risico op kanker. Het is misschien even schrikken, maar de werkelijkheid is als volgt: met 1 glas verhoogt de kans op borstkanker bij de vrouw al met 10 percent. Na 2 glazen is dit al 20 percent enz. aldus prof. Dr. R. Kahn.

Daarnaast tast alcohol ook het hersenweefsel aan en wordt het zenuwstelsel beschadigd. Een van de redenen daarvan is dat alcohol een funeste uitwerking heeft op de kwaliteit van de slaap. Men slaapt weliswaar rapper in, maar de slaap is minder vast, gestoord en men wordt vroeger wakker. Ook de REM-fase, dat is de belangrijkste herstelfase van het zenuwstelsel, wordt geschonden. Ook de temperatuurregeling in het lichaam raakt in de war. Stevig drinken leidt tot hersenbeschadiging, maar licht tot matig drinken brengt de vorming van neuronen in de hersenen in het gedrang. Er kan black-out optreden en nadien geheugenverlies. Uiteindelijk krijg je onomkeerbare hersenbeschadiging. Ook de bloeddruk stijgt waardoor de kans op hart- en vaatziekten en trombose toeneemt. Uiteindelijk mondt het uit in meer drinken dan wordt de lever onherroepelijk aangetast. Ook het maagslijmvlies heeft te lijden onder de alcohol, het kan ontsteken en tenslotte kan het tot maagzweer leiden.

Wat is de oplossing: stop met alcohol of verminder drastisch je consumptie en bij voorkeur, begin er niet aan. Doorgaans kan je dat niet alleen, want het gaat echt om een verslaving. Alcohol is een drug, waarbij het lichaam steeds naar meer verlangt. Daarom is begeleiding door een gespecialiseerd arts of therapeut vaak noodzakelijk.

Je kan ook al beginnen met de lever te verzorgen en die in zijn herstelfunctie te ondersteunen. Dat doe je door gezonder te eten en door gebruik te maken van de geneeskracht van de natuur: artisjok en mariadistel zijn daar een mooi voorbeeld van.

Een tip: Cardubell van Fytobell is samengesteld uit natuurlijke extracten en planten die heilzaam zijn voor de lever zoals artisjok, mariadistel, Curcuma, Chelidonium, Mentha enz…

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer