aug 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Paardenbloem houdt grote schoonmaak in je lichaam

Je vindt ze overal in de natuur en misschien is het een plant met bloem die het meest te vinden is in ons land: de paardenbloem. Sommigen vinden ze misschien wat ordinair, maar ze heeft veel kwaliteiten, ook voor de gezondheid. Bovendien biedt ze ook culinair verrassend veel mogelijkheden.

De paardenbloem regelt de spijsvertering, werkt urinedrijvend en wordt met succes aangewend bij leveraandoeningen. Heeft je lichaam behoefte aan een reinigende kuur? De paardenbloem brengt soelaas! Haal dus niet langer je neus op voor de „pissebloem” en meng de versnipperde paardenbloembladen royaal onder je slaatjes.

De paardenbloem of pissebloem heeft heel wat geneeskrachtige eigenschappen, vooral ook om het lichaam te ontgiften.

Taraxacum officinale luidt de officiële naam van de paardenbloem. Ook al wordt de paardenbloem beschouwd als een onkruid dat – tot ergernis van heel wat tuiniers – zich zelfs door straatstenen niet laat tegenhouden.

Zowel de bladeren als de wortel van de paardenbloem hebben wortels in de kruidengeneeskunde. De wortel van de paardenbloem bevat de bitterstof taraxine wat de medicinale werking verklaart. De stof heeft een licht laxerende werking. Wie last heeft van een slechte spijsvertering ondervindt baat bij het bittere tonicum van de paardenbloemwortel. Bovendien activeert de bitterstof je lever en de galblaas en daarom wordt paardenbloemwortel aangewend bij galstenen en geelzucht.

De medicinale werking van het paardenbloemblad moet zeker niet onderdoen voor die van de wortel. Het bevat bitterstof en daarnaast is het een rijke bron van kalium, ijzer, vitamine A, B, C en D. De bladeren hebben een urinedrijvende werking (vandaar dus de volksnaam pissebloem). De paardenbloem zuivert je lichaam van giftige stoffen en is heilzaam bij ontstoken gewrichten en huidproblemen. Voor nadelige nevenwerkingen hoef je bij dit kruid niet bang te zijn.

Wil je je organisme eens zuiveren? Neem dan  2 koffielepels fijngesnipperde paardenbloemblad en -wortel. Overgiet het kruid met een kopje kokend water en laat gedurende 10 minuten trekken. Filter. Drink een kopje van dit aftreksel ’s morgens en ’s avonds gedurende een hele maand.

Word je geplaagd door puistjes of wratten? Het melkachtige sap uit de stengel van de plant zal je er op een natuurlijke wijze van verlossen. Wrijf de pukkels ’s morgens en ’s avonds in met een in dit sap gedrenkt wattenstaafje! Je zal nooit meer neerbuigend doen over de “pissebloem”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer