aug 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Paardenbloem houdt grote schoonmaak in je lichaam

Je vindt ze overal in de natuur en misschien is het een plant met bloem die het meest te vinden is in ons land: de paardenbloem. Sommigen vinden ze misschien wat ordinair, maar ze heeft veel kwaliteiten, ook voor de gezondheid. Bovendien biedt ze ook culinair verrassend veel mogelijkheden.

De paardenbloem regelt de spijsvertering, werkt urinedrijvend en wordt met succes aangewend bij leveraandoeningen. Heeft je lichaam behoefte aan een reinigende kuur? De paardenbloem brengt soelaas! Haal dus niet langer je neus op voor de „pissebloem” en meng de versnipperde paardenbloembladen royaal onder je slaatjes.

De paardenbloem of pissebloem heeft heel wat geneeskrachtige eigenschappen, vooral ook om het lichaam te ontgiften.

Taraxacum officinale luidt de officiële naam van de paardenbloem. Ook al wordt de paardenbloem beschouwd als een onkruid dat – tot ergernis van heel wat tuiniers – zich zelfs door straatstenen niet laat tegenhouden.

Zowel de bladeren als de wortel van de paardenbloem hebben wortels in de kruidengeneeskunde. De wortel van de paardenbloem bevat de bitterstof taraxine wat de medicinale werking verklaart. De stof heeft een licht laxerende werking. Wie last heeft van een slechte spijsvertering ondervindt baat bij het bittere tonicum van de paardenbloemwortel. Bovendien activeert de bitterstof je lever en de galblaas en daarom wordt paardenbloemwortel aangewend bij galstenen en geelzucht.

De medicinale werking van het paardenbloemblad moet zeker niet onderdoen voor die van de wortel. Het bevat bitterstof en daarnaast is het een rijke bron van kalium, ijzer, vitamine A, B, C en D. De bladeren hebben een urinedrijvende werking (vandaar dus de volksnaam pissebloem). De paardenbloem zuivert je lichaam van giftige stoffen en is heilzaam bij ontstoken gewrichten en huidproblemen. Voor nadelige nevenwerkingen hoef je bij dit kruid niet bang te zijn.

Wil je je organisme eens zuiveren? Neem dan  2 koffielepels fijngesnipperde paardenbloemblad en -wortel. Overgiet het kruid met een kopje kokend water en laat gedurende 10 minuten trekken. Filter. Drink een kopje van dit aftreksel ’s morgens en ’s avonds gedurende een hele maand.

Word je geplaagd door puistjes of wratten? Het melkachtige sap uit de stengel van de plant zal je er op een natuurlijke wijze van verlossen. Wrijf de pukkels ’s morgens en ’s avonds in met een in dit sap gedrenkt wattenstaafje! Je zal nooit meer neerbuigend doen over de “pissebloem”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer