jan 1, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Houten kop na de feesten: de kater

De feestweken zien er anders uit dan de vorige jaren, wat heel begrijpelijk is. Het land zit weer voor de helft op slot, bijeenkomsten worden ontmoedigd, de besmettingen stijgen weer, terwijl sommigen daar helemaal geen oor naar hebben. Nu ja, wat voorzichtigheid is toch nooit onredelijk en kan enkel maar bijdragen tot onze gezondheid en welbevinden.

Vanwege alle beperkingen willen sommigen er toch uithalen wat erin zit. In de plaats van de bekende wens uit de bijbel “Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil”, hebben sommigen er “Vreten door alle mensen met grote zin” van gemaakt. Te vet, te zoet, te veel en vooral ook te rijk besprenkeld met alcohol: het is geen cocktail waar de mens voor gemaakt is.

De moeilijkste tijd van het jaar breekt aan voor de lever. Vooral alcohol en vettige en zoete spijzen maken het de belangrijkste lichaamsfilter extra moeilijk.

Het gevolg is dat corona er een geduchte concurrent heeft bijgekregen: indigesties, lever- en maagproblemen, problemen met de darmen. Is feesten dan verkeerd? Zeker niet, maar je hebt er voor je gezondheid alle belang bij dit met verstand en redelijkheid te doen en dat betekent dat je zowel lekker als gezond feest kan vieren, bij mekaar kan komen en de vreugde van het samenzijn kan beleven. Als de maag vol zit, heb je er geen belang bij die nog voller te proppen… je bent toch geen gans waarvan de lever moet opgefokt en vervet worden. Hoe leg je het dan op een verstandige, gezellige, maar vooral ook gezonde manier aan boord?

Snel naar binnen, maar traag weer buiten

Een van de maatregelen die het coronacomité nu heeft beslist, is dat het serveren van alcohol vroeger moet stoppen. Dat was jaren geleden in Engeland de gewoonte. Niemand maakte daar een probleem van. Sommigen bestelden wel zes dranken tegelijk om het probleem te omzeilen.

Want Engelsen met een “droge lever” hadden daar wel die “pientere” oplossing voor bedacht. Als de laatste bel ging, haalden ze niet één, maar soms drie, en vier of nog meer glazen, want het gold een laatste bestelling, en geen aantal.

Dat is nu eigenlijk niet de bedoeling, want thuis of bij vrienden of familie is er geen laatste bel die rinkelt en je kan dus zoveel gebruiken als je wilt, maar of dat een goed idee is?  Eigenlijk niet, want elke hoeveelheid alcohol is toxisch en een belasting voor de lever, het hart en de bloedvaten. Het hartritme versnelt, de bloeddruk stijgt en het is een gekend feit dat rond de feestperiode meer hartinfarcten voorkomen dan in de rest van het jaar. Alcohol doet er geen tien minuten over om de hersenen te bereiken en heel het lichaam te “beheersen”. Bovendien moet de lever de alcohol verwerken en per zeven gram alcohol heeft die daar een uur voor nodig. Je kan rekenen.

Als je vier whisky’s drinkt, is de lever daar acht uur mee bezig, zonder de andere toxische elementen uit de stofwisseling mee te tellen. Dat betekent ook dat je na een paar uur nog altijd “onder invloed” bent als je stuurt. Veilig is dat niet en bij een alcoholcontrole loop je zeker tegen de lamp. In het beste geval mag je de auto laten staan, want na een paar uur is de alcohol nog lang niet verbrand en blijft het signaal op rood staan.

Het gevolg is ook dat stevige drinkers ’s anderendaags met een kater zitten.

Levensgevaarlijk

Alcohol is dehydraterend. Dat betekent dat het vocht uit de weefsels verdrijft. Ook koffie doet dat, met dit verschil dat koffie een antioxidant is, terwijl alcohol toxisch is. De fabeltjes over het feit dat alcohol en specifieker wijn – en soms wordt ook bier vermeld – nuttig zou zijn voor de gezondheid en een “vaatopener” voor de bloedvaten is een fabel en berust enkel op puik werk van de wijnlobby. Elke gram alcohol is er een te veel. Toxicoloog prof Tytgat van de universiteit van Leuven zei ooit: “Mocht alcohol nu worden uitgevonden, dan zou het verboden worden”. Ook vorsers aan de universiteit van Leiden hebben vastgesteld dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol neuronen vernietigen. Het is dus schadelijk voor het zenuwstelsel. Ook als slaapmutsje is het waardeloos, omdat het weliswaar sneller helpt in te dommelen, maar de slaap is minder vast en diep en de REM-fase wordt gehinderd, zodat de slaap minder herstellend is. Je wordt trouwens ook vroeger wakker.

De omstandigheden waarin alcohol gebruikt wordt, kunnen levensgevaarlijk zijn. Het is geen uitzondering dat iemand die behoorlijk beschonken is onderweg naar huis zijn roes uitslaapt op een bank langs de straat of in het park en ’s anderendaags dood wordt aangetroffen. Niet door de alcohol, wel door de kou. Want door alcohol geeft het lichaam zijn warmte sneller af. Je voelt geen kou, je voelt je zelfs heel warm worden, maar deze valse opkikker is eigenlijk het gevolg van het feit dat het lichaam zijn warmte verliest en dan kan snel de dood erop volgen, of in het beste geval… een longontsteking.

Kater verjagen

Wie veel drinkt, kent wel dat gevoel dat als een kater wordt omschreven: pijn in het haar, een klef gevoel in de mond, de maag die omkeert, barstende hoofdpijn, een slap en ellendig gevoel, je bent niet in staat normaal te functioneren. Wat doe je eraan?

De belangrijkste oorzaak van een zogenaamde kater is dehydratatie. Dat komt omdat de alcohol het vocht uit de cellen jaagt. Dus moet je dat compenseren door behoorlijk veel te drinken. Niet dezelfde drank als de avond tevoren zoals wel eens wordt beweerd, dat kan de zaak enkel maar tijdelijk oplossen, maar nadien nog veel erger maken. De beste drank is gewoon water, veel water. Maar het verstandigst is om niet te drinken en zeker minder te drinken, alcohol natuurlijk. Heb je nu echt alcohol nodig om je feestelijk te voelen? Er bestaan echt lekkere cocktails zonder alcohol, probeer ze eens.

Je hart en bloedsomloop krijgen een behoorlijke dreun. Vandaar dat je hartkloppingen kan krijgen als je veel drinkt, de bloeddruk schiet naar omhoog en het kan tot een aritmie komen. Niet prettig en vaak ook gevaarlijk!

Het is wel een goed idee om tijdens een bijeenkomst, een familiefeestje, een receptie behoorlijk wat water te drinken. Op die manier heb je minder de gelegenheid om alcohol te nuttigen, maar zo vermijd je best dat het tot een dehydratie komt met de gekende kater tot gevolg.

Hoe minder alcohol je drinkt, des te gemakkelijker heeft de lever het om de toxines van de alcohol te elimineren. Het is ook geen goed idee om verschillende soorten alcohol te mengen, dat maakt het voor de lever nog moeilijker. Het is wel een goed idee om de alcohol niet los van de maaltijd te gebruiken. Eet altijd iets en gebruik alcohol enkel bij de maaltijd als het echt moet. Vergeet niet dat om één glas bier te verwerken, de lever er al een uur over doet.

Geen nachtje doordoen

De feestdagen geven wel eens aanleiding om “een nachtje door te doen”. Dat is geen goed idee, want als je moe bent en toch alcohol gebruikt heeft dat een dubbel nadelig effect. Het duurt langer vooraleer je er weer bovenop bent. De avond voor een bijeenkomst of een gezellig familiefeest kan je best wat vroeger gaan slapen om helemaal fit aan tafel te kunnen gaan. Vermijd ook zware vettige maaltijden, want de lever krijgt overwerk anders. Suiker zet ook de pancreas onder druk. Beter is het groenten en vruchten met een lichte vinaigrette te gebruiken. Fruit als dessert is een goed idee omdat de vitamine C je sneller zal opkikkeren.

En wil je toch de alcohol wat sneller uit het lichaam: drink wat kruidenthee met een flinke schep zuivere honing. Dat helpt en dat is naast water ook het enige. Geen koffie, want je krijgt wel een alerter gevoel, maar uiteindelijk blijft door koffie de alcohol langer in het lichaam.

Intussen zal het wel al duidelijk zijn welk orgaan het meest te verduren krijgt in de feestweken: de lever.

Die kan je best ondersteunen met mariadistel, artisjok, Curcuma, paardenbloem enz.

Een tip: Cardubell van Fytobell, je beste bondgenoot voor je lever tijdens het feestgedruis.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je feestjes zullen aangenamer en gezonder worden!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer