Rodekool: de natuurdokter voor je darmen

We schuiven stilaan naar de winter toe. De regenvlagen, de kille ochtenden, de dure energie… het herinnert er ons aan dat we in een gematigd, maar vooral wispelturig klimaat wonen. Leve de zomer! Of toch niet helemaal, want de winter biedt ook andere en veel mogelijkheden. Daar zit niet enkel de winterpret voor iets tussen, wat vooral de kinderen zullen waarderen, maar ook wat op tafel komt verschilt van wat we in de zomer aangeboden krijgen.

Rode kool is een supergezonde groente, uitstekend voor het microbioom en gezonde darmflora en dus ook interessant om verschillende ernstige ziekten te voorkomen.

Heerlijke wintergroente

Elk seizoen heeft zo zijn verrassingen, ook op culinair gebied en nu zijn weer de wintergroenten van de partij. Denk aan de verschillende koolsoorten: witte kool, rode kool savooikool, broccoli, spruiten, boerenkool. Het zijn stuk voor stuk lekkere groenten die koolsoorten. En bovendien zijn ze ook supergezond. Je moet enkel wat kansen en vooral wat voorbeelden en verbeelding hebben om ze ook tot een delicatesse te maken. Maar gezond zijn ze wel, die kruisbloemige planten. Wat een feest, dat we daar kunnen van genieten.

Elke koolsoort heeft haar eigen smaak en ook haar eigen kwaliteiten. Zo weten we dat broccoli nuttig is bij de preventie van kanker. Die zit boordevol antioxidanten. Zo is witte kool nuttig om longaandoeningen te voorkomen en te behandelen. Maar ook rode kool heeft een interessante functie: die komt van pas om darmaandoeningen te verzorgen. De ideale natuurdokter voor je darmflora.

Rauw, gekookt of gefermenteerd

Huisvrouwen weten het maar al te goed: het klaarmaken van rode kool vereist kennis en kundigheid want pas als je allerlei ingrediënten toevoegt, wordt deze behoorlijk saaie groente aantrekkelijk en slechts door het nauwkeurig en geregeld afproeven kun je deze groente omtoveren tot een mooi uitgebalanceerd smakelijk gerecht. En dat zal beloond worden met enthousiaste opmerkingen van je huisgenoten of invités aan de eettafel. Bovendien is het een zeer gezonde groente, vooral voor het darmstelsel en dus ook voor je immuniteit.

Rode kool laat ook heel wat mogelijkheden toe voor de breiding. Je kunt die in fijne snippers zowel als rauwkost genieten, maar ook gekookt, met appeltjes, of met een zoetzure saus smaakt rode kool heerlijk. Het is een groente die je ook kunt fermenteren en dat kun je gemakkelijk zelf doen.

Witte kool is misschien iets meer bekend als gefermenteerde groente, en kan ook gekocht worden als zuurkool, maar met rode kool kun je net hetzelfde doen.

Dankzij het fermentatieproces krijg je een natuurlijk bom probiotica en dat is waar we in wintertijd en na deze coronapandemie hoge nood aan hebben.

Veelzijdig

Rode kool behoort als koolsoort tot de zogenaamde sluitkool omdat de bladeren strak om elkaar heen gegroeid zijn. Ook het woord stapelgroente willen we je niet onthouden want deze wintergroenten worden opgeslagen in koolschuren, waarin ventilatie, temperatuur en vochtigheid nauwkeurig geregeld worden.

Ook jijzelf zou rode kool gemakkelijk kunnen bewaren door haar (weliswaar aan de stronk) op te hangen in een koele, goed verluchte ruimte. Maandenlang blijft je (levend) kooltje dan bewaard. Kopen kun je de rode kool vanaf september tot ver in het voorjaar, zolang de voorraad strekt! Bij de aankoop let je best op de vastheid en het glanzende donkerrode buitenkantje waar gerust wat mooie blauwwitte dauw op mag zitten.

Bij het schoonmaken verwijder je de buitenste bladeren en een deel van de stronk. Dan wordt de kool doormidden gesneden en vervolgens geschaafd of geraspt. Deze panklare kool zet je op met een bodempje water en een snuifje zout.  Vlug aan de kook brengen en in ongeveer een half uurtje gaar laten koken, onder af en toe omleggen. Als smaakverbeteraartje voeg je een paar kruidnagels toe en gedurende de laatste 10 minuten een geraspte appel met een lepeltje honing. Ook een scheutje azijn kan de smaak doen uitkomen.

Op het laatst giet je het vocht af en voeg je een flinke klont boter (liefst hoeveboter) toe die er lekker doorheen gemengd moet worden.  

Tegen ontstekingen

Net zoals de andere koolsoorten bevat rode kool heel veel antioxidanten. Het maakt haar bijzonder interessant als ontsteking werende groente. Rode kool steekt hier met kop en schouders bovenuit, omdat ze vier- tot vijfmaal meer antioxidanten bevat dan de andere koolsoorten zoals savooikool en witte kool. Bovendien bevat rode kool ook sulforafaan, een zwavelverbinding die je ook aantreft in ajuin. Vandaar dat beide groenten best te combineren zijn en ook samen een uitstekende invloed hebben op de gezondheid, vooral van hart en bloedvaten, met als toemaatje dat het kanker werende eigenschappen heeft. Onderzoek heeft aangetoond dat de sulforafaan tumorcellen kan afblokken en zelfs kan vernietigen.

Daarnaast bevat rode kool ook anthocyanen en iso-flavonen. Dat maakt de groente erg interessant, vooral in onze streken waar veel hartproblemen voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die geregeld rode kool eten, minder gauw het slachtoffer worden van een hartaanval. Cijfers bevestigen dat: 35 à 40 percent minder risico en dat is toch heel wat!

Wikkels van koolbladeren is een minder gekend gebruik tegenwoordig, maar vroeger werd het veel en met succes toegepast bij ontstekingen aan gewrichten. Een gezwollen enkel of knie of elleboog: een paar gekneusde koolbladeren eromheen en de pijn zal snel veel verminderen en draaglijker worden. Bovendien hebben koolbladeren niet de ongewenste neveneffecten die een aantal ontstekingsremmers wel hebben.

Voorkomt breuken

Het is bekend dat de vitamine K2 helpt zowel tegen aderverkalking, maar ook tegen osteoporose. Deze vitamine zit vooral in gefermenteerde groenten en zuivel: zuurkool, yoghurt, kwark en natto. Maar ook rode kool bevat behoorlijke hoeveelheden vitamine K2 en tegelijk ook vitamine C, een ideale combinatie om de bloedvaten zowel als de botten gezond en sterk te houden of te maken.

Proeven op ratten hebben aangetoond dat als de dieren vitamine K2 toegediend krijgen, de aderverkalking langzaam maar zeker verdwijnt. Oudere personen en vrouwen na de menopauze hebben er alle belang bij deze groente geregeld op het menu te zetten. Het versterkt de botten en maakt de kans op breuken kleiner.

Voor perfecte darmflora

Heel veel mensen hebben tegenwoordig last van slecht werkende darmen, ontstekingen van de slijmvliezen of ongezonde darmflora. Dat werd ook aangetoond door de coronapandemie.

Recent heeft Medi Quality bericht dat kinderen met gezonde darmflora minder ziek werden van corona en dat de werking van vaccins veel beter was als de kinderen niet via keizersnede maar door een natuurlijke bevalling ter wereld waren gekomen. Dat heeft allemaal te maken met het darmmicrobioom. De darmflora gezond houden of maken is dus van kapitaal belang en daar kan rode kool beslist een rol in spelen.

Daarnaast bevat rode kool vezels en daar hebben we in ons modern dieet een schromelijk tekort aan. Het verzorgt een betere evacuatie uit de darmen en helpt zowel obesitas als diabetes voorkomen. Rode kool is ook nuttig, dankzij de probiotische eigenschappen ideaal om darmziekten, ontstekingen de ziekte van Crohn, het prikkelbare darmsyndroom en bloederige darmontsteking zoals colitis ulcerosa te voorkomen of te behandelen.

Zelf geperste rode koolsap is zelfs in staat om zweren in de darmen in een paar weken tijd te genezen.

Conclusie: maak geregeld gebruik van rode kool om osteoporose, hart- en vaatziekten, ontstekingen, besmettingen en zelfs kanker te voorkomen. En… je kunt ze lekker klaar maken.

En om de zaak te ondersteunen kun je ook gebruik maken van een uitstekend prepraat van vitamine K2.

Een tip: vitamine K2 Forte van Fytobell.

Je kunt vitamine K2 Forte van Fytobell bestellen in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-858.

Of je kunt vitamine K2 Forte ook online bestellen via www.fytobell.be

Zo word je gezonder dan ooit!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer