mrt 5, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Diverticulitis: maak van je darmen geen vuilnisbak

Buikpijn kan je al hebben als je wat verkeerd hebt gegeten. Mensen die niet te gemakkelijk fruit verdragen kunnen na het eten van ongeschild fruit wat gemakkelijker diarree krijgen, maar ook als er iets te vieren valt, of feestelijke aangelegenheden zich aandienen en er wat van het normale eetpatroon wordt afgeweken, kunnen er al problemen ontstaan.

Want soms verorberen we vaak ongewoon voedsel, met het gekende gevolg. Dergelijke problemen duren gewoonlijk niet lang, ze lossen zichzelf op als de patiënt de nodige rust wil gunnen aan zijn spijsverteringsorganisme. Dagelijkse zonden dus, die zoals het woord het zegt, dagelijks voorkomen en in bepaalde jaargetijden meer, afhankelijk van de voeding en de heersende temperaturen.

Is het ernstig?

Buikpijnen die echter bijzonder heftig zijn, plots opkomen en met misselijkheid gepaard gaan of met koorts, moeten daarentegen wel ernstig worden genomen. Ook pijnen die niet erg zijn, maar die blijven aanhouden als een treiterende tweede natuur, moeten eveneens worden geobserveerd. Wat kan er aan de hand zijn?

Als je iets verkeerd hebt gegeten kan het gebeuren dat je ingewanden protesteren. Laat je spijsvertering wat rusten en alles komt perfect in orde. Doe geregeld aan sport. Ook in de winter. Op die manier worden je buikorganen op een natuurlijke wijze gemasseerd, wat de evacuatie van verteerde spijsverteringsresten zal vergemakkelijken.

Ernstig of niet?

Iedereen heeft al eens buikpijn. Meestal van voorbijgaande aard. Een half of een heel dagje vasten en wat pepermuntthee drinken, wat lactobacillus-bacteriën zoals in Digesbiose slikken of gewoon wat ongezoete natuuryoghurt en de zaak is vergeten. Maar als de buikpijn plots heftiger wordt, met koorts of misselijkheid gepaard gaat, kan er een ernstige en in sommige situaties een levensbedreigende toestand aanwezig zijn.

Een blindedarmontsteking en vooral een acute, vereist snel medisch optreden. In sommige gevallen is hospitalisatie en snelle operatie de enige uitweg, hoewel tegenwoordig toch snel kan uitgezocht worden of er geen andere opties zijn. Vroeger dacht men dat een blindedarm een overbodig uitsteeksel aan de darm was, maar nu weet men wel dat het ook een functie heeft: het is net als met de amandelen in de keel. Iemand met gezonde darmen en ook een gezonde appendix heeft een beter immuunsysteem en kan zich ook beter verdedigen als er een probleem komt opduiken.

Het kan nog meer zijn

Buikpijn kan echter ook een ontsteking aan de galblaas, een galsteen of nierstenen verraden. Ook hier is medische hulp aangewezen.

Patiënten die last hebben van nierstenen klagen over ernstige pijnen, zo erg zelfs dat ze bijna op handen en voeten rondkruipen. De pijn straalt uit naar de buikstreek en daardoor denkt men vaak verkeerdelijk dat het om een ontstoken appendix, oftewel appendicitis gaat. Maar het kunnen dus wel degelijk nierstenen zijn die de helse pijnen veroorzaken. Tegenwoordig bestaan moderne technieken om met deze stenen snel korte metten te maken, zonder dat het lichaam nog moet geopend worden. Na de ingreep is de patiënt derhalve veel sneller hersteld, een reden dus om met dergelijke klachten niet te blijven rondzeulen, maar meteen een arts te raadplegen.

Een blaasontsteking

Een blaasontsteking kan mogelijks een andere oorzaak zijn. Een dergelijke aandoening kan bijzonder pijnlijk zijn, waarbij de patiënt zich in de acute fase van de pijn zelfs dubbel moet plooien. Vaak is hierbij ook bloed in de urine aanwezig. Urineonderzoek bij de gynaecoloog of de uroloog maakt het meteen duidelijk. Veel drinken en aangepaste middelen helpen de kwaal spoedig vergeten. Deze blaasontsteking brengt sommige patiënten en zelfs sommige artsen nog in verwarring omdat de tekenen vaak gelijkend zijn met die van appendicitis.

Diverticulitis

Tenslotte is er een heel vervelende kwaal die langduriger behandeling of soms zelfs operatie noodzakelijk maakt: diverticulitis, een aandoening waarbij de divertikels of lobvormige elementen van de dikke darm ontsteken, meestal als gevolg van voedsel dat ter plekke blijft, verhard is en allerlei bacteriën en rottende toestanden veroorzaakt. De darm werd niet op tijd en voldoende geëvacueerd en dat heeft uiteindelijk tot een lokale ontsteking geleid. Voorkomen is hier ook beter dan genezen.

Hoe kun je diverticulitis voorkomen om nare pijnen en uiteindelijk zelfs een lokale kanker te vermijden?

  • Daarom zorg je best voor een dagelijkse vlotte stoelgang. En dat kun je bereiken door de levensstijl aan te passen.
  • Zorg er voor voldoende te drinken, zodat het voedsel en de darm over voldoende vocht kunnen beschikken om normaal te worden geëvacueerd nadat de spijsvertering voltooid is. Twee liter water per dag of kruidenthee, is een goede richtlijn.
  • Ook moet je voldoende vezelrijke voedingsstoffen eten. Dat betekent dagelijks tweemaal rauwe groenten of vruchten. Elke maaltijd zou moeten beginnen met iets rauw.
  • Eet bij het ontbijt altijd fruit en schil de vruchten niet. Heb je een slecht gebit, of kun je moeilijk kauwen, snij het fruit dan in kleine stukjes. Fruitsap heeft niet dezelfde waarde, omdat er minder vezels inzitten ofwel dat de vezels zodanig verkleind zijn dat ze hun functie niet meer kunnen vervullen.
  • Je kunt ’s morgens ook bijvoorbeeld volkoren-muesli nemen, waar je fruit, bessen en noten aan toevoegt.
  • Eet je liever brood bij het ontbijt, kies dan beslist voor de volkoren-variant. Daar zitten meer vitamines en mineralen en vooral ook meer vezels in, heel belangrijk voor gezonde darmen.
  • ’s Middags kies je voor een slaatje, en ’s avonds als voorgerecht altijd een heerlijke rauwkostschotel met een lekkere vinaigrette.
  • Vergeet ook niet voldoende water te drinken zodat de darminhoud soepel kan worden gehouden om gemakkelijker te worden geëvacueerd.
  • Tenslotte is dagelijks bewegen van vitaal belang. Bij elke stap wordt de buikmassa als het ware gemasseerd, wat een vlotte stoelgang zal bevorderen.
  • En natuurlijk is de buikademhaling, bekend in de yoga, ook een must voor wie gezond wil blijven en om een vlotte evacuatie van de spijzen te realiseren.

Op die manier worden de divertikels voldoende geprikkeld om zich samen te trekken en hun verteerde inhoud te evacueren. Sport en en buikmassage in de richting van de wijzers van het uurwerk kunnen de zaak alleen maar helpen.

En gelukkig zijn er ook stoffen in de natuur die helpen om de darmen gezond te houden en een goede stoelgang te bevorderen. Denk aan Frangula oftewel vuilboombast. Maar ook lijnzaad, Psyllium en natuurlijke oliën zoals olijfolie en visolie zullen hieraan meewerken.

En een tip: Frangulabiose van Fytobell dat zowel miljarden goede bacteriën bevat, maar ook vezels en stoffen om een vlotte darmevacuatie te realiseren en diverticulitis te helpen voorkomen.

Je vindt Frangulabiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kan Frangulabiose van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde