dec 28, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zieke darmen, zieke tanden: gevaar voor je hart!

De lever is het vernuftigste en meest ingewikkelde laboratorium ter wereld. Hier worden niet alleen belangrijke stoffen aangemaakt zoals de gal, worden vitamines omgezet, maar ook giftige stoffen geneutraliseerd en het bloed gezuiverd. Het zuivert het organisme, maar geeft ook stoffen af opdat de darmen hun werk naar behoren zouden kunnen doen: voedingsstoffen opnemen en aan de bloedbaan afstaan. Vandaar dat een gezonde darmflora zo belangrijk is. Maar ook gezond en gevarieerd voedsel is van belang, want als de darmen ziek zijn is zelfs de lever niet altijd in staat het lichaam toxinevrij te houden. Hoe gezonder de darm, des te gezonder het hele lichaam! Als je darmen goed functioneren kan je lever alles aan. De vraag is, waarmee maak je de darmen ziek. Vaak ligt de oorzaak op een heel klein plaatsje: in de mond. Niet alleen wat we in de mond stoppen is belangrijk, maar wat er in de mond zit: de tanden!

Darmproblemen en ontstekingen

Darmproblemen kunnen een volledige hypotheek leggen op je gezondheid. Als de darm gezond is, dan mag je stellen dat je gezondheid in orde zal zijn. Via de darm kan het lichaam aan de nodige vitamines, mineralen en voedingsstoffen voor de cellen komen. Langdurige verstopping of diarree die een hele tijd blijft aanhouden, zijn derhalve vernietigend voor de gezondheid. Dergelijke problemen moeten meteen worden aangepakt. Sommige patiënten blijven jarenlang sukkelen met een of ander probleem, dokteren maar wat aan de moeilijkheden, nemen patentmiddelen die vrij te koop zijn in de apotheek, maar verergeren enkel maar het probleem omdat aan de oorzaak zelf niets wordt gedaan. Zo kan een darmziekte zijn oorzaak vinden in een probleem ergens anders in het lichaam. Een van de weinig bekende oorzaken van darmziekten is een ontsteking aan de tanden. Je zou het niet meteen vermoeden, maar darmproblemen kunnen veroorzaakt worden door verborgen ontstekingen aan de tandkassen. Zo kunnen voortdurende problemen aan het tandvlees ook verraden dat er iets mis is met de darmen.

Darmproblemen moeten zo spoedig mogelijk worden opgelost, aangezien onze complete gezondheid ervan afhangt. Verborgen ontstekingen aan de tanden kunnen oorzaak zijn van problemen met de darmen.

Darmproblemen kunnen complexe oorzaken hebben. Heel vaak is diarree of hardnekkige verstopping terug te voeren tot voedingsfouten, tot een verandering van eetgewoonte, of kan verband houden met besmet of bedorven voedsel. Hygiëne is een belangrijke vereiste om gezond te blijven. Als de darmen protesteren is dit eigenlijk een goed teken, er zit namelijk voldoende afwerende reactie in het organisme om het probleem te liquideren. Het feit dat het lichaam diarree ontwikkelt, betekent dat het lichaam voor de veiligste manier kiest om een probleem te verwijderen. Je moet natuurlijk voorzichtig zijn en de escalatie van het probleem voorkomen. Dat betekent niet dat meteen stoppende middelen moeten worden genomen, want op die manier hou je het probleem in het lichaam. Je moet enkel observeren dat er geen dehydratatie ontstaat, dat het lichaam dus over voldoende vocht blijft beschikken. Vooral voor baby’s kan dat levensbedreigend zijn. Een paar uur te weinig vocht kan al fataal zijn. Dat zie je duidelijk als ouders hun baby in de zomer in een verhitte auto achterlaten. Maar ook volwassenen moeten diarree niet laten aanslepen, want op die manier verspelen ze noodzakelijke minerale zouten.

Let op je tanden

Het is niet voldoende het symptoom te bestrijden, het is beter de oorzaak aan te pakken. Zo kan iemand maanden- of zelfs jarenlang met verstopping of diarree sukkelen, terwijl de darm wordt behandeld met wisselend en vooral tijdelijk succes, als de oorzaak bijvoorbeeld in ontstoken tandkassen zit. Het gebeurt meer dat men tandpijn „oplost” door tanden te ontzenuwen. Als dit niet helemaal correct gebeurt, of als er resten van wortels blijven zitten na extractie van slechte tanden, kan het gebeuren dat ze maanden later voor verborgen ontstekingen zorgen die niet altijd pijn doen en die dus niet op de juiste plaats en op het goede moment voor alarmsignalen zorgen. Dat is trouwens altijd het probleem met ontzenuwde tanden. Je bent de zo noodzakelijke informatie kwijt. Bovendien zijn ontzenuwde tanden dood materiaal in het lichaam, worden mercaptanen gevormd en kan het lichaam erdoor vergiftigd worden. Ontzenuwde tanden kunnen geheime sluimerende ontstekingen vormen en op die manier zowel voor gewrichtsproblemen maar ook voor hartklepproblemen zorgen, om over de darmproblemen maar te zwijgen.

Wie problemen heeft met de darmen, hetzij een absorptieprobleem, hetzij langdurige diarree, of verstopping die niet reageert op verandering van dieet met meer vezelstoffen, dus meer fruit, groenten en volkorenproducten, moet door de arts laten nagaan of er geen verborgen ontstekingshaarden in het lichaam zijn. Tanden zijn daar ideale broedhaarden voor, maar ook sinussen en amandelen kunnen er oorzaak van zijn. De tandarts kan door middel van een röntgenbeeld nagaan of een ontzenuwde tand geen etterhaard heeft ontwikkeld. Vandaar dat je altijd moet laten controleren of het niet wenselijk is een tand te laten trekken in de plaats van hem te laten ontzenuwen. Pas als je voldoende en blijvende observatie kan verzekeren, kan eventueel tot ontzenuwen worden overgegaan. Is er toch een ontsteking vastgesteld, dan kan door middel van zachte middelen geprobeerd worden de ontsteking meester te worden. Versterking van de natuurlijke weerstand door middel van Echinacea zal tot de basisbehandeling behoren. Je ziet meestal dat na genezing van de ontsteking aan de tandkassen, de problemen met de darmen vanzelf verdwijnen. En aangezien onze gezondheid in grote mate afhankelijk is van de goede functie van de darmen, moeten deze problemen prioriteit krijgen.

Zo zie je maar dat het lichaam één geheel vormt en niet de som is van afzonderlijke delen of organen. Vandaar dat zieke tanden en ziek tandvlees een oorzaak kan vinden in zieke darmflora en omgekeerd. Het is dus van het grootste belang de darmen gezond te houden. Dat doe je door goed te kauwen en vooral gezond voedsel te kiezen. Op die manier zullen zowel de darmflora als de tanden gezond blijven en daardoor ook het hart en de bloedsomloop. Probiotica kunnen daar bij helpen.

De coronatijd heeft trouwens ook uitgewezen dat de darmflora een sleutelrol spelen in de natuurlijke weerstand. Gezonde darmen zijn gezonde tanden, gezonde bloedsomloop en hart en een gezonde sterke immuniteit.

Laat de natuur je daar bij helpen dankzij probiotica. Gefermenteerd voedsel brengt op natuurlijke wijze gezonde bacteriën in je lichaam. Je kan je daarbij ook laten helpen door een uitstekend natuurlijk preparaat: Digesbiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën om de microflora in de darmen te versterken.

Je vindt Digesbiose in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278. Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Op die manier krijg je een gezond microbioom in de darmen, en zal je algemene gezondheid er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer