apr 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder kans op diabetes en longziekten met Omega-3 vetzuren

Vroeger was vrijdag visdag. Dat hield verband met religieuze gebruiken. Eigenlijk was die maatregel nog best voor de gezondheid, want nu weten we wel beter: vis en vooral vette vis bevat heel wat Omega-3 vetzuren en die zijn erg nuttig, zelfs nodig voor de gezondheid van het organisme. Deze vetzuren waarvan de meeste mensen er te weinig van hebben, dragen bij tot een betere gezondheid van hart en bloedvaten, het brein, het zenuwstelsel.

Maar ook voor de luchtwegen is vis dankzij de Omega-3 vetzuren een echte gezondheidskuur.

Gezonde luchtwegen

Vissers hebben geen astma. Dat kan natuurlijk enerzijds verklaard worden vanwege het feit dat als ze op zee zitten, ze minder in contact komen met allergenen, er is geen stuifmeel op zee, tenzij de wind van over land komt, maar anderzijds blijkt toch hun apart dieet er voor iets tussen te zitten. Eskimo’s bijvoorbeeld kennen helemaal geen astma. Maar ook bronchitis en andere chronische longaandoeningen, zelfs emfyseem is hen in hoge mate vreemd. Het studiemateriaal is te beperkend om volwaardige conclusies te kunnen trekken, want de complete levenswijze moet mee in rekening gebracht worden. Zo is het rookgedrag van een Eskimo niet dezelfde als die van een Deen en een Rotterdammer. Industrielucht speelt natuurlijk ook mee bij het ontstaan van longaandoeningen, zelfs oorontstekingen komen meer voor in gebieden met hoge luchtvervuiling.

Vis en Omega-3 vetzuren hebben een gunstige reactie t.a.v. het immuunsysteem, zodat men minder kans heeft op longaandoeningen en ziekten van de luchtwegen. In deze coronatijd is dat een groot voordeel.

In elk geval hebben Omega 3-vetzuren een invloed op het metabolisme van de prostaglandines en het immuunsysteem. Daardoor kunnen ontstekingen worden geremd of voorkomen. Dat verklaart misschien ook wel dat bij Eskimo’s minder reuma en multiple sclerose voorkomt. Zelfs suikerziekte heeft een goede prognose bij viseters, want de kans op glucose intolerantie is 2,5 maal kleiner bij hen dan bij wie helemaal geen vis eet. In elk geval lijkt het er op dat vis een beschermend effect heeft ter hoogte van de celmembranen, waar ze een hogere vloeibaarheid realiseren, zodat ze ook gevoeliger zijn voor de werking van insuline. Daardoor kunnen de bloedsuikerwaarden binnen normale grenzen worden gehouden. Onrechtstreeks heeft vis dan ook een invloed op de kwaliteit van het visuele waarnemingsvermogen: de ogen functioneren beter. Niet enkel vanwege de vitamines A, maar ook door de verminderde glucosewaarden in het bloed. Suikerziekte heeft trouwens een minder goede reactie t.a.v. de kwaliteit van het zien.

Tegen miskraam en rachitis

Van riviervis en strandvis is bekend dat de vervuiling de kwaliteit duidelijk vermindert. Ook vissen die worden gevangen in estuaria van rivieren zijn het slachtoffer van vervuiling: ze kunnen bezwaarlijk gezond worden genoemd vanwege de overdosis zware metalen. Gekweekte vis is daar dan wel vrij van, maar er worden allerhande stoffen aan het voedsel en het milieu van de vissen toegevoegd. Zo is het bekend dat in zalmkwekerijen antibiotica wordt gebruikt omdat in dit kunstmatige milieu de jaagvissen ontbreken die normaal de visluizen bij de zalm vangen. Antibiotica doen dat in hun plaats, maar die krijg je er dan voor een deel ook wel cadeau bij. Dus diepzeevis is het gezondst, of met andere woorden vis die natuurlijk is opgegroeid in de zee en in veilige en zuivere wateren wordt gevist.

Vis bevat weliswaar cholesterol maar die beïnvloedt niet het cholesterolgehalte in het bloed. Integendeel, door het gehalte aan poly onverzadigd vet hebben deze vetten een gunstige invloed op de vetbalans in het bloed. En meer nog: vis bevat belangrijke mineralen en vitamines die je met moeite of toch met mate aantreft in andere voedingsmiddelen.

Vis bevat bijvoorbeeld zink en ijzer, zij het in mindere mate dan in vlees, maar het is wel in goed absorbeerbare vorm aanwezig. Zink is nodig opdat vitamine C als antioxidant goed zou kunnen functioneren en zich niet tegen het lichaam zelf zou keren, het is een zogenaamde carrier of drager, een begeleidende stof die van groot belang blijkt te zijn.

Zink en jodium

Zink is ook van belang voor de seksuele ontplooiing van de mens. Maar de belangrijkste spoorelementen zijn jodium en selenium en die komen in andere voedingsmiddelen amper voor. Jodium speelt een heel grote rol bij de aanmaak van schildklierhormonen. Ze leveren een belangrijke bijdrage tot de groei van het lichaam en ook van de hersenen. Maar groeihormonen blijken een heel leven lang van belang te zijn. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Belgen een tekort vertoont aan jodium. Zeezout kan dat tekort niet aanvullen. Dat vind je enkel in absorbeerbare vorm in zeewieren, kelp dus en vis.

Als zwangere vrouwen een tekort aan jodium vertonen, dan kan dat een miskraam veroorzaken. Als kleine kinderen te weinig jodium naar binnen krijgen, kunnen ze geestelijke achterstand oplopen en vermindering van de groei van hersenen meemaken. Je kan al merken dat sommige mensen een tekort aan jodium hebben als de schildklier opzet. Ze krijgen dan een opgezette krop op de keel. Tweemaal per week vis eten is dan ook van belang om het tekort aan jodium op te vangen. Vergeet ook niet dat de wijze van klaar maken van de vis van belang is voor de hoeveelheid jodium die overblijft. Als je vis kookt gaat een belangrijk hoeveelheid over in het kookwater, dat meestal wordt weggegoten. Bakken of stomen is de beste oplossing. Ook rauwe vis bevat veel jodium zoals sardines en makreel en haring. Met sardientjes heeft men nog het voordeel dat ook de kleinere graten worden opgegeten, wat het mogelijk maakt dat het lichaam beschikt over gemakkelijk absorbeerbare kalk.

Selenium als antioxidant

Ook een mineraal dat goed aanwezig is in zeevis is selenium, een antioxidant die de cel beschermt tegen vrije radicalen. Selenium speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem bij de opbouw van de afweer. Ook voor de voortplanting is selenium van wezenlijk belang. Tekorten geven aanleiding tot het ontstaan van hartziekten en spierzwakte. Voldoende inname van selenium helpt zowel kanker als hart- en vaatziekten voorkomen. Dagelijks zou ongeveer 70 microgram moeten worden opgenomen. Groenten en fruit zijn geen grote leveranciers, aangezien seleen aan eiwit gebonden is. Vlees en vis zijn dus grote leveranciers. Graan bevat wel selenium, want koren is een eiwitbron. Door raffineren gaat een groot gedeelte verloren. Enkel wie volkorenproducten gebruikt, kan over voldoende selenium beschikken. Vis kan dan een goede aanvullende bron zijn.

In elk geval is het verstandig om regelmatig vis op het menu te zetten. Kies liefst voor bio-vis, die is afkomstig van farms waar geen middelen worden gebruikt die niet natuurlijk zijn. Vis heeft dus vele voordelen, voor het hart, de bloedvaten, het brein, de pancreas, het gewicht, de rust en het concentratievermogen.

En wil je een goede aanvulling van Omega-3 vetzuren dan is visolie de ideale oplossing om tekorten aan te vullen.

Een tip: Nutribell Omega-3 visolie.

Je vindt Nutribell Omega-3 visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2157-485.

Je kan Nutribell-visolie ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo word je zo gezond als een vis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer