feb 13, 2024 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Waarom is het lokken van zwaluwen naar je huis zo belangrijk?

Er zijn er die dol zijn op wolven, anderen willen zelfs beren weer in de natuur inviteren, en nog anderen dromen misschien van slangen. Het zijn allemaal maar wensen die voor de enen te ver gaan en voor de anderen niet ver genoeg, want veel van die wilde dieren die hier al heel lang verdwenen zijn, hebben moeite met de habitat: ofwel hebben ze te weinig natuur ofwel berokkenen ze schade aan de veestapel zoals kippen, schapen, geiten. Sommigen vragen zich af: wanneer kinderen?

Zwaluwen zijn belangrijk in het ecosysteem. Ze beletten een overwoekering van insecten.

Maar één ding is zeker: van vogels heb je beslist minder last, zwaluwen bijvoorbeeld. En die zijn er nu wel veel minder dan vroeger.

Toch kun je heel wat ondernemen om meer zwaluwen naar je huis te lokken. Hoe doe je dat?

Elk jaar maken ze de tocht van 7000 km tot onder de Sahara, en ze komen elk jaar hopelijk terug: de gierzwaluwen. Deze sierlijke vogels kunnen tijdens hun scheervlucht een snelheid van wel 120 km per uur bereiken en zijn een prachtig gezicht in onze natuur. Jammer genoeg vermindert hun aantal elk jaar. Vandaar dat het schitterend is als we er met zijn allen iets kunnen aan doen.

Je kunt gierzwaluwen aantrekken door volgende mogelijkheden te voorzien:

Gierzwaluwen broeden in holten, vaak in voormalige mussennesten. Oude gebouwen met bijvoorbeeld kieren, scheuren, kapotte dakpannen en constructiefoutjes voorzien daarin. Afbraak van oude panden, renovatie en isolatie doen de huisvestingsmogelijkheden van gierzwaluwen sterk teruglopen. Gelukkig kan daar wat aan gedaan worden met, onder meer, speciale neststenen, -kasten en -dakpannen. Want, elke gierzwaluw verlost ons jaarlijks gratis van 10.000 tot 20.000 insecten.

  • sluit kieren in bestaande muren en daken niet potdicht af, als je daar niet echt last van hebt.
  • klop loodbekleding langs schoorstenen en kapellen niet volledig aan.
  • laat gootbetimmeringen, gevelbetimmeringen (bijvoorbeeld bij Mansardedaken) iets wijken en schuim tussenruimten niet vol met isolatie.
  • breng holtes aan in het metselwerk van buitenmuren, maar houd de spouw daarbij ontoegankelijk. Er bestaan ook prefab-neststenen en speciale dakpannen voor zwaluwen.
  • bekleed holten met enig hooi of dons of laat deze eerst door mussen of spreeuwen bewonen.
  • bij voorkeur onder een oversteek.
  • inwendig niet verven.

Op die manier zal de zwaluw zich thuis voelen bij jou en haar nest het volgende jaar tot op de centimeter nauwkeurig terug kunnen vinden. Als beloning krijg je een schitterend luchtballet.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer