aug 2, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat doe je tegen vakantiediarree?

Vakantie is niet enkel zorgeloos genieten, er kunnen ook problemen optreden. Gelukkig zijn ze doorgaans niet al te ernstig, maar je moet wel je voorzorgen nemen en als het gebeurt weten wat je meteen kan doen, anders is je vakantie om zeep. Eén van die problemen is reizigersdiarree bijvoorbeeld.

Dat is één van de meest voorkomende problemen op reis: diarree. Kan je dat wel voorkomen of snel en ongevaarlijk verhelpen?

Er zijn haast geen toeristen die niet eens getroffen worden door reisdiarree. Dat hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door een besmetting met bacteriën, virussen, salmonella, maar het kan ook gewoon het gevolg zijn van een wijziging in het dieet.

Aangezien de mens een gewoontemachine is, reageert hij vaak snel en kordaat op de minste wijziging van zijn normaal patroon.

Ons slecht westers dieet bevat veel dierlijke vetten. Trekken we naar de middellandse zee, dan worden we daar al geconfronteerd met flinke porties olijfolie, veel groenten en vruchten. Gevolg: er komen meer vezels in het dieet en de olijfolie zorgt voor een goede smering van de darmen… men moet de eerste dagen meer dan gewoonlijk naar het toilet, hoewel er geen besmetting in het spel is.

Diarree zonder besmetting

Er kan diarree zijn zonder enige vorm van besmetting. Dat is niet noodzakelijk ongezond. Je moet het thuis maar eens proberen een dag meer over te schakelen op groenten en vruchten, dan op vlees en spaghetti. Ook dan al zal je merken dat je drie- zelfs viermaal per dag naar het toilet moet en dat is een normale reactie van het lichaam: als er meer vezels in het dieet worden aangeboden, worden de darmen geprikkeld. Dat is veel gezonder!

Maar op reis is dat niet comfortabel. Je kan niet achter elke duin gaan hurken of elk cafébezoekje met een uitgebreid bezoek aan het toilet laten voorafgaan. Maar je merkt het wel of er een bacterieel veroorzaakte diarree is of een dieetgevoelige diarree: bij een besmetting moet je al te vaak naar het toilet en krijg je soms spuitende diarree, is er ook buikpijn en voel je je ziek worden. Bij een dieet gebonden diarree is er gewoon wat meer ontlasting die ook minder gebonden kan zijn.

Op grootmoeders wijze

Op reis kan je dan ook iets nemen tegen gewone diarree. Goede middelen zijn probiotica. Het zijn veilige middelen die zelfs werden meegenomen door de astronauten naar de maan. Ze werden voldoende veilig bevonden door de bijzonder strenge American Food and Drug Administration. Er bestaan ook klassieke middelen die zijn gemaakt op basis van een scheikundig morfinederivaat. Eigenlijk is men tot deze ontdekking gekomen op basis van het observeren van de neveneffecten van spuitjes morfine die men aan doodzieke patiënten gaf die erg veel pijn hadden. De morfinespuitjes hadden een bijwerking: ze verstopten.

Maar probiotica werken eveneens uitstekend tegen een gewone voedseldiarree. Natuurlijk kan men zich nog meer behelpen met de middelen „op grootmoeders wijze”. Rijstwater van witte rijst, zelfs de witte gekookte rijst zelf (geen bruine, want die bevat weer vezels), ook wit brood en witte beschuit (geen voltarwe) helpen diarree te stoppen. Ook geraspte en bruin geworden appel, geplette banaan en bosbessen, vanwege de tannines die erin zitten.

Ook thee helpt

Looistoffen werken trouwens adstringerend, ze verminderen de peristaltiek. Het bloed waarmee de darmwand doorbloed wordt, verliest veel water, de poriën gaan meer dicht en diarree is niets anders dan waterverlies. Ook langdurig getrokken zwarte thee is een goed middel tegen diarree, omdat de looistoffen vrijkomen als zwarte thee voldoende lang getrokken heeft (zeker tien minuten). De tannines in rode wijn komen dan ook van toepassing.

De combinatie van de zuiderlingen is eigenlijk goed uitgebalanceerd: ze gebruiken olijfolie en ook rode wijn. Het ene compenseert het andere. Het is dus goed het hele dieet van de plaats waar men vertoeft over te nemen, anders kan men problemen krijgen.”

Bij besmettingen

En als er toch een besmetting in het spel is? Dat kan toch ook gebeuren…

Uiteraard, maar ook hier is beter voorkomen dan genezen. Kies geen dubieuze restaurantjes uit, eet niet al te exotisch met schotels die je niet herkent. En als je het doet moet je de kruiden van het recept erbij nemen, want veel scherpe kruiden zijn een natuurlijk antibioticum.

Curry is bijvoorbeeld een natuurlijk antibioticum plus alle terpeenderivaten in aromatische kruiden: muntolie, basilicum, bonenkruid, salie, rozemarijn, terwijl muskaatnoot en pepers natuurlijke antiseptica zijn. Je moet er op reis gebruik van maken.

De zuiderlingen kruiden hun spijzen voortdurend en zeer sterk, ook al omdat anders door de warmte sneller bederf optreedt en dus sneller een vergiftiging kan plaats vinden. Er is echter een eeuwig probleem: wie een zwakke maag heeft, kan deze scherpe kruiden niet aan en heeft dus eigenlijk op vakantie in exotische of zuiderse landen een dubbel probleem. En dus kan je uit voorzorg toch ook een eenvoudig antibioticum meenemen in je reiskoffer. Een voedselvergiftiging kan namelijk ook overgebracht worden door virussen, maar hiertegen heeft antibioticum geen enkele macht en dus ook geen zin, maar ook door bacteriën en hier kun je wel toeslaan met een antibioticum. Een klassiek middel hierbij dat zich al meer dan 20 jaar bewezen heeft zonder te veel neveneffecten en ook niet te veel resistentie heet clamoxyl. Het is eigenlijk een gemoderniseerd penicillinederivaat. Het is enkel op voorschrift te krijgen.

Veel drinken

In elk geval moet je bij diarree en zelfs zonder diarree veel drinken. Op vakantie nog meer dan thuis: minstens twee liter, maar liever nog meer en zeker als je erg veel zweet of beweegt. Geen alcohol, want dat is juist diuretisch en drijft nog meer vocht weg uit de weefsels. Overtuig je ervan dat je onbesmet water drinkt, dus liefst uit ongeopende flessen bronwater. Anders moet je beslist het water koken, ook om groenten te wassen. Fruit moet je altijd schillen en ervoor zorgen dat het mes de besmetting van de schil niet overbrengt naar het binnenste van de vrucht.

Braken

Heel wat toeristen hebben te maken met reisziekte: het vliegtuig, de boot zelfs de auto speelt hen parten. Ze worden draaierig en moeten braken.

Er bestaan natuurlijk klassieke middeltjes tegen reisziekte zoals Touristil. Die helpen wel, maar sommige kunnen slaperig maken. Wie stuurt, moet ze niet nemen. Trouwens aan het stuur als chauffeur zul je er zelden of nooit last van hebben. Op een schip ga je beter naar buiten en hou je de horizon in de gaten, dan gaat het over, of krijg je het niet. In het vliegtuig heeft de angst er ook vaak mee te maken. De middeltjes tegen reisziekte zijn antihistaminica en hebben een dempend effect. Maar er zijn ook natuurlijke antihistaminica zoals gember. Je kan het in poedervorm kopen in de apotheek, maar je vindt de wortel ook wel in de supermarkten. Je kan gember kauwen vooraleer je vertrekt.

Het braken kan ook het gevolg zijn van een moeilijke spijsvertering, omdat je te vet of te veel hebt gegeten. Dan helpt munt. Muntthee stimuleert ook de gal, zodat vetten beter verteerd worden. Aan het einde van het eetmaal geven veel restaurateurs wat muntblaadjes bij het dessert. Veel mensen denken dat het om versiering gaat, maar eigenlijk zou je dat beter opeten voor de gezondheid en een vlotte spijsvertering.

Het schoonheidsideaal voor de Arabieren is dat ze een dikke vrouw hebben: ze eten dan ook zeer vet, maar ze gebruiken overvloedig munt. Dat is ook uitstekend tegen braakneigingen. Munt werkt beter dan menthol, omdat in munt ook andere door de natuur voorziene begeleidende stoffen zitten. Zoals je ziet heeft de natuur weer eens gelijk.

En probiotica zijn altijd nuttig bij diarree.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Probiotica zoals Digesbiose kun je best altijd meenemen in je reiskoffer, het kan veel ellende voorkomen of snel genezen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer