feb 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat vertelt je huid over je gezondheid?

De tijd die we voor de spiegel doorbrengen is geen verloren tijd, want de huid heeft ons iets te vertellen. Een mooie huid wijst op gezondheid, want de huid is namelijk de spiegel van het lichaam. Niet enkel emoties maar ook de inwendige gezondheid valt er vaak van af te lezen. De huid is niet alleen de verpakking van het lichaam, het is ook een levend orgaan met duidelijke functies. Als de huid gezond is, kan het hele lichaam gezond zijn, trouwens als iemand ziek wordt, dan merk je dat meestal meteen ook aan reacties op de huid. De huid gezond houden, is dus ook zorgen voor een goede inwendige gezondheid.

Steeds meer mensen krijgen problemen met de huid. Eczeem neemt toe, schimmels zijn in opmars, terwijl huidkanker lang geen zeldzaamheid meer is, in die mate zelfs dat in ons land toch tientallen mensen per jaar aan huidkanker sterven. Ook allerhande kenmerken die zich aan de oppervlakte van de huid manifesteren, wijzen in dezelfde richting: gemakkelijk brekende nagels, haaruitval, bros en breekbaar haar, het zijn allemaal signalen dat er met de stofwisseling iets niet in orde is. In een gezond lichaam mogen geen huidproblemen voorkomen, want de huid is meer dan alleen maar een beschermende mantel, een soort natuurlijke zak rondom het lichaam. De huid is eigenlijk het grootste orgaan, heeft een oppervlakte van meer dan 2 vierkante meter en ademt, neemt stoffen op en geeft stoffen af via een ingewikkeld, maar ingenieus ontwikkelde stofwisseling. Niet voor niets wordt de huid de derde long van het lichaam genoemd, omdat die wezenlijk een grote rol speelt bij de evacuatie van lichaamsonvriendelijke stoffen. En toch hebben we weinig respect voor de huid, smeren we er lichaamsonvriendelijke stoffen op, gebruiken we de huid alsof er toch niets kan mee gebeuren en alsof het een abonnement heeft op een eeuwigdurende vernieuwing. De huid is een levend orgaan en het verdient dan ook al onze aandacht.

De huid is geen soort plastic zak, geen verpakking, maar een levend orgaan. Het is dus niet om het even wat op de huid wordt gesmeerd. Het wordt ook opgenomen in het gehele lichaam.

Levend orgaan

Vroeger waren heel wat artsen erg bedreven in het aflezen van de gezondheid van de huid. Men was meer aangewezen op visuele waarnemingen dan op laboproeven en metingen. Vaak waren die interpretaties nog niet zo verkeerd. Ook jijzelf kunt via de huid, het gezicht, uitwendige kenmerken van de patiënt heel wat vernemen over de gezondheid van de patiënt in kwestie. Je hoeft jezelf maar in de spiegel te bekijken om te weten of er wat hapert. Maar dat wist je natuurlijk ook zo al. Als iemand van je gezin plots met een wit gezicht opstaat, of er vaal uitziet, de ogen flets staan, de huidskleur veranderd is, dan weet je dat er iets aan de hand is.

De huid is een belangrijke barometer voor je gezondheid. Dat betekent ook dat de huid een goede reflexzone is voor inwendig gelegen organen. Vandaar dat uitwendig toegepaste therapieën ook inwendig hun invloed kunnen laten gelden. Massages, waterbehandelingen, warmte- en lichttherapieën, het heeft wel degelijk zin. Ook de acupunctuur maakt gebruik van de reflexzones van de huid om een energetische impuls te geven, zodat het lichaam inwendig anders gaat reageren.

Denk maar aan de wisseldouches, waardoor de bloedvaten worden aangepord, een soort bloedvatgymnastiek tot stand komt. Via sauna en wisselbaden kan je de bloedsomloop jonger houden. Ook door een heet bad gevolgd door afkoeling, kan je de huid aansporen om toxines af te stoten. De huid voelt ook veel zachter en fijner aan na een sauna of een wisseldouche, als die zich van een hoop gifstoffen heeft ontdaan.

Je huid verraadt ziekten

De huidskleur kan in extreme situaties ziekten aan het licht brengen, of meer duidelijkheid geven over bepaalde situaties die zich binnen in het lichaam voltrekken. Je kan je bijvoorbeeld doodmoe voelen, maar dat vertelt nog niets over je lever, die daar oorzaak kan van zijn. Als daarenboven ook de huidskleur geel wordt, dan is dat al een aanduiding meer om met grotere zekerheid te kunnen bepalen dat een leverontsteking in het spel is. Denk maar aan de verkleuring van de huid in terminale stadia van kanker. Een kankerpatiënt kan dat vaak niet meer loochenen. Maar er zijn heel wat onschuldiger problemen die zich via de huid duidelijk laten merken. Acute polyartritis verraadt zich niet enkel door pijn en koorts, maar door een hoogrode glimmende verdikking op het kwestieuze gewricht: ingrijpen is hier dringend noodzakelijk, zoniet kunnen de hartkleppen het slachtoffer worden. Je moet ook maar eens een paar dagen ongezonde producten eten om de resultaten van je huid af te lezen. Overdaad aan transvetten en geraffineerde suikers zal wellicht resulteren in een minder frisse teint en bovendien kun je makkelijk puistjes en zweertjes verwachten. Je huid leeft met je lichaam mee. Om je huid gezond te houden, volstaat het gewoon gezond te leven.

Huidvriendelijke stoffen

  • Een belangrijke stof voor de gezondheid van je huid is gamma-linoleenzuur. Daardoor wordt de inwendige natuurlijke afweerkracht van de huid versterkt. Ook bij neurodermitis, een aandoening van de huidzenuwen zoals bij zona, speelt deze stof een belangrijke rol. Je vindt ze in gezonde oliën van plantaardige oorsprong en eerste koude persing.
  • Heb je veel last van scheurende mondhoeken, brekende vingernagels, dan heb je wellicht een tekort aan vitamine B2, ook Riboflavine genaamd. Je hebt er ongeveer 2,5 mg per dag van nodig. Ongeveer 300 gram tarwekiemen per dag zijn voldoende om deze dagelijkse behoefte te dekken. Ook spinazie is met dezelfde hoeveelheid een goede leverancier van deze dagelijkse behoefte. Zuivelproducten bevatten eveneens interessante hoeveelheden vitamine B2.
  • Heb je daarnaast last van depressieve toestanden, bros en breekbaar haar, haaruitval of krijg je gemakkelijk ontstekingen op de huid, dan kan dat wijzen op een tekort aan zink. Hiervan heb je 4 tot 10 mg per dag nodig. Ongeveer 150 tot 200 gram havervlokken kunnen je dat al leveren, evenals 300 gram volkorenbrood. Melk en bananen zijn eveneens goede zinkleveranciers.
  • Schimmels op de huid (voornamelijk op de voeten en bij de geslachtsorganen,) reageren gunstig op melkzure bacteriën. Vandaar dat in dergelijke gevallen deppen of betten met citroensap, melkwei of appelazijn heilzaam is. Ook inwendig kan je huid een steuntje gebruiken en hiervoor kan een reinigingskuur op zijn plaats zijn.
  • Wisselbaden, sauna en droge afwrijvingen zijn een weldaad voor de huid. Tegelijk kun je een drinkkuur met zure melkwei toepassen. De bacteriën zorgen voor een genezing van je darmflora, wat onrechtstreeks een gunstige weerslag heeft op de toestand van de huid. Bovendien helpt het ook excellent bij verstandige vermageringskuren vanwege het orootzuur. Ook de pancreas is gebaat bij een drinkkuur van melkwei. Hiervoor drink je een kwartiertje voor elke maaltijd een tweetal soeplepels, opgelost in een half glas lauw water. Op die manier wordt je huid weer mooier en gezonder en zal je eigenlijk een jeugdiger uitzicht krijgen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer