jun 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meidoorn of Crataegus: de natuurlijke hartversterker

Ze zijn nu vrijwel uitgebloeid, alhoewel je ze hier en daar nog kan bewonderen: de bloeiende meidoorn, een heester die in veel tuinen als sierplant wordt geplant. Maar Meidoorn oftewel Crataegus is meer dan een sierplant, het is een echt geneesmiddel dat trouwens al eeuwenlang wordt gebruikt voor de versterking van het hart, tegen ritmestoornissen en voor de verwijding van de bloedvaten. Met succes trouwens, want ook de officiële geneeskunde erkent de kwaliteiten van Crataegus.

De meidoorn is een heester met sterke doornen, die begint te bloeien in de maand mei. Vandaar de naam trouwens. Het is echt een prachtige plant, maar tegelijk een wonderdokter voor het hart. Letterlijk dan, want Crataegus of meidoorn versterkt de hartspier, is goed tegen hartkloppingen en uitstekend als preventie tegen angina pectoris.

Brandende braambos

Voor het eerst is er sprake van meidoorn in de bijbel op de berg Horeb, in het verhaal van het brandende braambos en Mozes. Meidoorn tref je in heel Europa aan, vooral in het deel met een gematigd klimaat. Meidoorn groeit het gemakkelijkst in Normandië, op leemgrond, maar komt in Vlaanderen ook veel voor. De plant wordt ook wel hagedoorn, doorn, witte doorn, hartvaleriaan, Weissdorn, hawthorn genoemd en treft men in gematigd Europa tot op 1600 meter hoogte aan.

Meidoorn is een plant die gemakkelijk groeit. Ze vraagt geen bijzondere zorg. Het hout is hard als ijzer, en kan dus goed dienen als kapblok om ander hout te klieven. Vandaar dat de beul bij onthoofdingen gebruik maakte van een hakblok van meidoornhout! Geen prettige toepassing dus.

Meidoorn is een geschenk van de schepping en een prima natuurlijk middel voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Goed voor het hart

De actieve stoffen van de meidoorn hebben vooral een uitwerking op de bloedvaten. Aesculine versterkt de aderwand en verbetert de bloeddoorstroming.

Meidoorn versterkt de hartspierwerking, doet de bloeddruk dalen, vermindert het risico op hartaderbreuken en is regulerend bij hartkloppingen.

Meidoorn is ook kalmerend, koortswerend, kramp opheffend, samentrekkend en urinedrijvend. Het is een hartversterker, geeft levensmoed, is het beste, onschadelijkste, betrouwbaarste middel bij hartproblemen. Geen vrees voor giftige werking, zelfs bij overdosering of langdurig gebruik. Het regelt de bloeddruk en lost een beginnende angina op. Het verlicht hartkramp, verwijdt de hartvaten en voorkomt dus hartkramp.

Meidoorn of Crataegus mag lang gebruikt worden, zelfs door zieken, waarvan de nierwerking gestoord is; zonder vrees voor ophoping. Het herstelt het evenwicht van het sympathisch en parasympatische zenuwstelsel, waarvan de goede werking van al onze organen en onze rust afhangt.

De eigenlijke doorbraak van de meidoorn als geneeskrachtige plant vond plaats tegen het eind van de 19de eeuw, toen men de invloed ervan op het hart ontdekte. De meidoorn is nog steeds een weldaad voor het vermoeide hart! Het werkt weliswaar langzaam, maar de stoffen stapelen zich niet op in de weefsels zoals bij vingerhoedskruid (Digitalis). Daardoor kan meidoorn jarenlang zonder gevaar gebruikt worden.

Uitgebreid nut

Je kan Crataegus oftewel meidoorn zelf plukken en gebruiken als thee en er ook een aftreksel op alcohol van maken.

De thee wordt gemaakt van het gedroogde blad, bloem en soms de vrucht.

Aderverkalking: aftreksel van 50 g gedroogde bloemen per liter kokend water gedurende 15 minuten laten trekken en 3 kopjes per dag drinken.

Angina: aftreksel van 30 g bloemen gedurende 10 minuten laten trekken. Afkooksel van 20 g bloemen per liter water en gezoet met honing.

Angina pectoris: waarbij af en toe hartkramp, hevige steken in de hartstreek, ademnood, angstgevoel, onregelmatige polsslag: Crataegustinctuur, elk 1/2 uur 5 à 10 druppels en daarna driemaal 5 druppels per dag.

Angst, gejaagdheid, spanning, overspanning: aftreksel van 50 g bloemen per liter water en gedurende 15 minuten laten trekken. Gedurende 1 maand 3 kopjes per dag waarvan 1 voor het slapengaan.

Bloeddruk: aftreksel van 50 g bloemen op 1 liter kokend water, en gedurende 10 minuten laten trekken.

Diarree: afkoken van 20 à 30 g gebroken vruchtjes per liter water en in 2 dagen opdrinken.

Hartkloppingen, onregelmatige hartslag: Crataegustinctuur: driemaal 15 druppels per dag in lauw water. Afkooksel van 2 theelepels bloem, blad en bes per kop kokend water en gedurende 5 minuten laten trekken. 2 à 3 kopjes per dag drinken en eventueel zoeten met honing.

Ter preventie: tweemaal per dag 2 tl bloemen per kop kokend water en gedurende 5 minuten laten trekken of dagelijks eenmaal 10 druppels Crataegus.

Kramp: tinctuur van 20 g bloemen en vruchten per 100 ml, alcohol (70% en 2 weken trekken en zuiveren). Dagelijks 20 druppels voor het slapengaan.

Oorsuizingen: aftreksel van 50 g gedroogde bloemen per liter kokend water en gedurende 10 minuten trekken; 2 kopjes per dag.

Ouderdom en duizeligheid: meidoorn sap, driemaal 1 soeplepel per dag, voor het eten.

Zwaarlijvigheid: aftreksel van 15 g bloemen per liter kokend water en gedurende 10 minuten laten trekken.

Zwakte: meidoorn sap is efficiënt. Aftreksel van 2 tl bloemen per kop kokend water en gedurende 5 minuten laten trekken. Tweemaal per dag drinken en eventueel zoeten met honing.

Hoe maak je het zelf?

De jonge meidoornblaadjes versnipperen in een groenteslaatje. Ze zijn een delicatesse en smaken naar nootjes. Van de bloemen kun je een heerlijke likeur maken. Knip voorzichtig de bloempjes af, zonder takjes en doe ze in een fles. Vul de fles voor 1/3 met bloemen. Strooi er enkele soeplepels suiker over en overgiet met een goede eau de vie. Sluit de fles en laat ze op een donkere en warme plaats 3 maanden rusten. Na 3 maanden heb je een lekker aromatisch drankje, goed voor het hart.

Meidoorntinctuur

De planten in de mixer doen, 1 el sap verdunnen met 6 el water. Driemaal per dag, niet tijdens de maaltijd drinken.

Meidoornwijn

Hartversterkend. Overgiet 80 g gekneusde meidoornbessen met 1 fles zoete, Spaanse wijn (0,7 l). Gedurende 2 weken laten staan, zeven en elke dag ’s avonds een klein glas opdrinken (of 3 à 5maal daags een eetlepel).

Meidoorndrank

Hartversterkend. Voeg aan 100 g gekneusde meidoornbessen een 1/2 l brandewijn toe en laat dit mengsel 2 weken trekken. Voeg dan naar believen honing toe en laat het geheel nog eens 1 à 2 weken trekken. Na het zeven afvullen in goed afsluitbare flessen. Elke dag 1 of 2 maal 1/2 of 1 likeurglas.

Meidoornbloesemthee

Tegen hartkloppingen, opvliegingen. Giet op 10 g bloemen een 1/2 l kokend water en laat het geheel 10 minuten trekken. Drink elke dag 1 à 2 kopjes.

Meidoornthee

Tegen hartkloppingen en opvliegingen. Kook 25 g gekneusde bessen gedurende 5 minuten in een 1/4 l water en laat de thee gedurende 10 minuten trekken. Drink elke dag 1 à 2 kopjes.

Meidoorntinctuur

Knip bloemen van de meidoorn of Crataegusstruik en overgiet alles met alcohol 60 % (van bij de apotheek) in een donkere fles. Laat een paar maanden staan.

Gebruik hiervan driemaal per dag tien à twintig druppeltjes in wat water. Een prima hartversterker.

Maar als je een prima kant-en-klaarpreparaat wil dan hebben we een uitstekende tip: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kan Crataecin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo ben je hartelijk voor je hart.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Passiflora zalft de zenuwen bij stress

Ooit gelezen in het kabinet van een arts, weliswaar natuurarts: “de natuur geneest en de dokter strijkt het geld op”. Daar zit natuurlijk een grond van waarheid in, want als de genen meezitten, word je minder gemakkelijk ziek en bovendien word je ook sneller gezond...

Lees meer

Je immuniteit bepaalt of je ziek wordt

Zowel Pasteur als prof Vincent wisten het al: het is niet de bacterie of het virus dat bepaalt of je ziek wordt, maar het “terrein”. Dat wil zeggen dat je immuniteit van vitaal belang is voor je gezondheid. Die immuniteit wordt op veel manieren opgebouwd of...

Lees meer

Witloof: een opkikker voor je lever

Het is een typische wintergroente en werd vroeger enkel bij ons in volle grond geteeld: witloof. Heel lekker, laat zich op veel manieren bereiden en serveren, maar is bovendien ook supergezond voor de lever. Een delicatesse met plus-kwaliteiten. We zijn er tot in alle...

Lees meer

Energiedrankjes: gevaarlijk goedje

Het is belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Water is de beste drank omdat het lichaam er zonder neveneffecten gebruik van maakt: de darmflora, de maag, de bloedsomloop, de nieren enz. Dat kan niet gezegd worden van elke soort drank. Thee is gezond, ook koffie...

Lees meer

Waarom is alcohol een harddrug?

Wat moeten we doen om vreugdevol de laatste feestmaand door te komen, maar toch gezond te blijven? Wat volgens de enen het leven verlengt, verkort het volgens de anderen. Vroeger gold wijn als een product van de duivel, volgens sommigen moeten we twee glazen per dag...

Lees meer