apr 3, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat kan je doen tegen aambeien?

Een heel vervelend probleem als je er mee zit: letterlijk dan, want zitten doet pijn. Ook stappen, fietsen, sporten, het heeft allemaal een vervelende invloed als je aambeien hebt. En waar is dat het resultaat van? Een zieke darm, onaangepast dieet, te weinig beweging, te weinig water drinken. En natuurlijk spelen emoties ook een rol.

Bij veel patiënten vertalen psychische en emotionele problemen zich ook in problemen met de darmen. Je merkt dat aan jezelf soms: krijg je te maken met een lastig probleem, dan gebeurt het wel dat je een paar keer naar het toilet moet. Sommigen krijgen hierdoor zelfs ernstige diarree, een situatie die ook niet te lang mag aanslepen en goed moet worden aangepakt omdat dit probleem op den duur nog ernstiger kan worden dan verstopping: het lichaam speelt zijn vitamines en mineralen kwijt zodat op langere termijn een gevaarlijke toestand ontstaat.

Aambeien zijn een gevolg van een foute levenswijze: meer water drinken, minder zitten, emoties vermijden en problemen uitpraten en vooral anders gaan eten.

Bij langdurige verstopping blijven weliswaar de stofwisselingsgiften in het lichaam achter maar bij diarree krijg je snel tekorten.

De wijze waarop we bewegen, maar vooral ook eten en drinken is van grote invloed op de gezondheid van de darmen. Gezond en natuurlijk eten wil zeggen voldoende ruwvezelstoffen gebruiken, zoals rauwe groenten en vruchten, appelen, bananen, vijgen, dadels, slaatjes en hiervan ook ruim gebruik maken bij ELKE maaltijd. Pas dan stelt men het lichaam in staat de stoelgang gemakkelijker te maken en ook regelmatiger, minder pijnlijk en minder slecht ruikend.

Beginnen er toch problemen op te treden, dan is een lokale hygiëne in de anale streek van heel groot belang, niet enkel om het probleem te helpen oplossen, ook om kwetsuren en ontstekingen te voorkomen, want die kunnen bijzonder ernstig en vervelend zijn. Een goede verzorging bestaat uit een dagelijkse wasbeurt met water en zeep (bij voorkeur een zuur reagerende zeep uit de apotheek). Nadien vooral ruim naspoelen met koud water, liefst zelfs met zeer koud water.

Daardoor ontstaat een samentrekking van de bloedvaten, ook van de aambeien. Ze zullen snel minder pijnlijk worden en heel vaak ook vanzelf verdwijnen. Wie er erg veel last van heeft kan ook baat vinden bij driemaal daags een koud zitbad. Hamamelisextract of -zalf draagt bij tot een natuurlijke contractie van de beschadigde bloedvaten en een snellere genezing van de aambeien. Aambeien zijn geen natuurlijk verschijnsel. Ze zijn het gevolg van fouten in onze leefwijze. Wie dergelijke problemen familiaal opmerkt kan zelf preventief ingrijpen. Dan kunnen aambeien een tijdige waarschuwing zijn om je voor erger onheil te behoeden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer