apr 11, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat mag je wel en niet doen om je haar te wassen?

Als je mooi haar hebt, dan ben je eigenlijk helemaal mooi. Mooi verzorgd haar is een sieraad voor iedereen. Zolang je haar hebt tenminste. Maar wat moet je doen om zo lang mogelijk je haar mooi en gezond te houden? Hoe moet je het best verzorgen?

Bijna iedereen bezondigt zich aan het overdreven gebruik van shampoo. We smeren er maar lustig op los in de veronderstelling dat het zo hoort om het haar flink te wassen. Bovendien wrijven de meesten hun haar tot tweemaal toe met shampoo in, omdat ze gezien hebben dat bij de eerste spoelbeurt er flink wat vuil water uit de haren werd weggespoeld. Dat is echter enkel nodig als het haar slechts éénmaal per week wordt gewassen, of als je langer dan een week wacht. Als je het haar meer dan eenmaal inzeept met shampoo, zelfs van goede kwaliteit, worden de haren te veel ontvet. Ook goede shampoos bevatten reinigingsmiddelen die bij overdreven gebruik schadelijk zijn voor de haren. Door te veel en te vaak shampoo te gebruiken wordt het haar bros, splitst en breekt gemakkelijk.

Mooi haar is een sieraad, maar veel mensen doen er alles aan om dat sieraad te ruïneren.

Een fout die haast iedereen maakt is: de shampoo recht uit de fles op de hand en dan in het haar wrijven. Zoiets ruïneert je haar. Shampoos zijn veel te geconcentreerd om ze rechtstreeks op het haar te wrijven, zelfs de goede. Het is niet voldoende het haar eerst nat te maken en dan de shampoo erop. Neen, het is echt noodzakelijk de shampoo eerst te verdunnen, eventueel in een maatbeker, en pas dan de verdunde shampoo over het haar te verdelen en met de wasbeurt te beginnen.

Je moet natuurlijk altijd eerst het haar goed nat maken, bij voorkeur met niet te heet water. Lauwwarm is best om het haar te wassen. Tijdens het wassen moet je voorzichtig zijn het haar niet te bruuskeren. Te vaak wordt te hard aan het haar getrokken of op de natte hoofdhuid heen en weer gewreven. Te ruwe behandelingen doen het haar op den duur creperen. De haarschacht wordt beschadigd, het verliest zijn zijig en glanzend uitzicht.

De shampoo moet er na de wasbeurt ook goed worden uitgespoeld. Dat gebeurt best onder de douche, of althans met de douchesproeier. Geen te heet, noch te koud water. Je mag tijdens het uitspoelen wel gebruik maken van een zachte borstel of een kam met brede tanden, maar er wel voor zorgen dat er geen scherpe kanten aan zitten of dat het haar niet gevangen wordt in een smalle of oneffen gleuf waardoor het uitgerukt kan worden of beschadigd wordt.

Zachtjes uitborstelen met een natuurharen borstel is best. Op die manier krijg je er ook het overtollige vocht gemakkelijk uit weg. Begin niet als gek het haar droog te wrijven met een handdoek. Ook zo kan je het beschadigen, want je voelt niet altijd correct hoe het haar zich moet voelen. Eventueel kan je het wel deppen met een goede absorberende handdoek en de katoen-sponzen handdoek dan een vijftal minuten op het haar te laten als een soort tulband. Vooral als het haar nat is, is het nog meer kwetsbaar. Begin niet meteen te creperen, in model te leggen, op te kammen of verwoed te borstelen. Je krijgt zeker een triest resultaat. En de haren drogen doe je best niet te heet, maar met koude of lauwe lucht. Zo zal je haar lang mooi en gezond blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer