sep 17, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe pak je onaangename lijfgeurtjes aan?

Is er iets mis met een heerlijk geurtje? Natuurlijk niet, want al van in de oudheid was het bekend dat vrouwen en zelfs mannen duchtig gebruik maakten van allerhande geurtjes om de eigen lijfgeur te camoufleren mocht die wat minder aantrekkelijk zijn. Zelfs de Franse koningen en hovelingen maakten er gebruik van. Dat was ook wel nodig, want zo hygiënisch ging het er in de wandelgangen van de koninklijke paleizen en hovingen ook niet aan toe.


Maar ook de Romeinse en Egyptische vrouwen kenden wel hun geheime recepten. Badhuizen waren in Rome drukbezochte plaatsen, waar het met de goede zeden ook niet altijd erg nauw werd genomen. Besmettelijke ziekten kwamen dan ook veel voor. Het is bekend dat Cleopatra zich graag baadde in ezelinnenmelk om op die manier jong te blijven en een schone gave huid te bewaren.
Cosmetica is dus van alle tijden, met dit verschil dat het vroeger veel natuurlijker was: men kende geen scheikundige ingrediënten die uit het labo kwamen, men gebruikte enkel grondstoffen en elementen uit de natuur. Wat dat betreft was er geen probleem. Dat is tegenwoordig wel wat anders, wat heel wat deodoranten zijn pure scheikunde. Of die allemaal even onschuldig zijn valt te betwijfelen.

Deodoranten zijn middelen om onaangename geurtjes te maskeren, maar ze pakken de oorzaak niet aan.


Wie geregeld deodoranten gebruikt, zal sneller allergieën ontwikkelen en zelfs vatbaarder zijn voor bepaalde soorten kanker. Consumentenorganisaties testten maar liefst tweehonderdvijfentwintig verschillende deodoranten uit en stelden daarbij vast dat maar liefst eenenveertig procent van de deo-rollers of -sprays ronduit gevaarlijk waren. De reden: ze bevatten kankerverwekkende elementen als formaldehyde en zelfs geringe doses dioxines. Dat wordt uiteraard ontkend door de bedrijfstak. Maar je kan toch maar beter voorzichtig zijn. Water en zeep zijn nog altijd de meest doeltreffende en onschuldige middelen om onaangename geurtjes te bestrijden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kun je kanker krijgen door kip te eten?

Kippenvlees is normalerwijze gezonder dan rood vlees. Van rood en bewerkt vlees is het bekend dat het kanker in de hand kan werken en dus eet je dat beter niet. Bovendien bevat kippenvlees ook Omega-3 vetzuren en daarvan is het bekend dat het gezonde vetzuren zijn. Ze...

Lees meer

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer