mei 2, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom zijn probiotica vaak beter dan antibiotica?

Af en toe wat last van een beetje keelpijn? Wie niet? En bang om dood te gaan? Dat gebeurt niet hoor. En toch stappen de meeste patiënten naar de arts in de hoop met een voorschrift voor antibiotica weer naar buiten te gaan. Niet verstandig!

Verhoog je weerstand dag aan dag. Eet gezonder: meer vruchten en groenten, daardoor krijgt je organisme de mineralen en vitaminen die het nodig heeft, samen met probiotische bacteriën.

Onderzoek onder artsen

Zestig procent van de mensen die een arts consulteren voor acute keelpijn hebben een leeftijd tussen 15 en 44 jaar, 18% is jonger dan 15 jaar. In 80% van de episodes duren de klachten 3 dagen of minder op het moment van het contact. Slechts in 3% van de gevallen gaat het om klachten die langer dan een week duren. Het meest frequent voorkomend symptoom bij onderzoek is een rode keel (80% van de patiënten), gevolgd door hoesten (51%), koorts van meer dan 38,5°C (45%), lymfeklieren (40%) en ontstoken amandelen. Bij 26% van de patiënten stelt de arts de vermoedelijke diagnose van streptokokkenangina. In 39% gaat het volgens de arts om een virale keelontsteking zonder andere tekenen van bovenste luchtweginfectie en in 30% om een virale keelontsteking met andere tekenen van een bovenste luchtweginfectie. In 11% van de gevallen wordt (ook) een andere vermoedelijke diagnose gesteld, zoals bijvoorbeeld bronchitis of sinusitis.

Niet aangewezen

Meer dan de helft (55%) van de patiënten die zich aanbieden met acute keelpijn krijgt een antibioticavoorschrift. Dit staat in fel contrast met het feit dat men slechts in 26% de vermoedelijke diagnose van streptokokkenangina stelt. Deze 26% komt ongeveer overeen met het reële voorkomen van actieve streptokokkeninfecties. Bij vermoeden van een streptokokkenangina wordt zelfs in 98% van de gevallen een antibioticum voorgeschreven. Wanneer de arts meent dat het om een zuivere virale keelontsteking gaat, zonder bijkomende symptomen van bovenste luchtweginfectie, wordt toch in 23% van de episodes een antibioticum voorgeschreven. Eigenlijk is deze reactie tegen de belangen van de patiënt en van de geneeskunde in het algemeen.

Voor oudere patiënten wordt nog vlugger een antibioticum gegeven, maar kiest men ook eerder voor een smalspectrum penicilline. Vrouwelijke patiënten blijken minder vlug met een antibioticum naar huis te stappen.

Oudere artsen kiezen eerder voor een smalspectrum penicilline. Artsen werkzaam in een groeps- of duo-praktijk, schrijven ook minder vaak een antibioticum, en – indien wel – minder vaak een breedspectrum antibioticum voor dan solo-artsen.

De tijd is evenwel voorbij dat antibiotica het antwoord is op elke infectie. Dat was zo in de tijd van Fleming die het middel bij toeval ontdekt had, maar intussen weet men wel beter. Antibiotica werken enkel tegen bacteriën en niet tegen virussen. Daarom is het merkwaardig dat in tijden van virale aandoeningen zoals griep en covid door heel wat artsen nog altijd antibiotica werden en worden voorgeschreven, terwijl de patiënt beter af zou zijn met het versterken van de weerstand meet vitamines, bèta-glucaan en probiotica.

Wat is dan het verschil? Dat de voordelen vooral voor de patiënt zijn en niet zozeer voor de lobby.

Hoe pak je het dan aan?

Eet gezonder, ontspan regelmatig, beweeg en zorg voor een goede nachtrust. En… maak gebruik van het gezond verstand en probiotica, want die zijn veiliger en vaak ook doeltreffender.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4785-408.

Je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je zal sterker uit een ziekte tevoorschijn komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer