apr 30, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Verzorg je microbioom want antibiotica zijn geen snoepjes

De WHO heeft nog maar eens gewaarschuwd tegen het onbesuisd gebruik van antibiotica. Ook de artsenverenigingen in België roepen dokters op om oordeelkundig om te gaan met een medicijn dat normaal levensreddend moet zijn, maar door misbruik en te gemakkelijk voorschriftgedrag zijn waarde verliest. Het microbioom in de darmen dat een verzameling moet zijn van goede bacteriën waardoor de immuniteit wordt opgebouwd, kan door verkeerd gebruik van antibiotica zijn kwaliteit verliezen waardoor de patiënt in het beste geval allergisch kan worden aan allerlei stoffen, maar ook een ziekte kan ontwikkelen waartegen de antibiotica waardeloos worden.

Ons lichaam is sterk, maar je moet het ondersteunen en verzorgen. Dat kan bijvoorbeeld met gezonde voeding waardoor het microbioom wordt versterkt: probiotica zijn daarvoor aangewezen.

Het is dus van groot belang waarde te hechten aan het microbioom en alles in het werk te stellen om gezonde microflora te ontwikkelen. De juiste voeding met veel plantaardige stoffen en vezels, plus beweging spelen daarbij een essentiële rol samen met het gebruiken van pro- en prebiotische bacteriën.

Als het microbioom perfect is, krijgen ziekmakende bacteriën en virussen minder kans zich te ontwikkelen en de patiënt ziek te maken.

Eenvoudige kwalen zoals keelpijn, hoest en allergische reacties komen dan minder frequent voor. Bovendien kun je klachten zoals keelpijn of een keelontsteking meestal met minder ingrijpende middelen overwinnen.

Ook bij keelpijn

Acute keelpijn is bijvoorbeeld een belangrijke klacht in de huisartsgeneeskunde. Een tijd geleden werd door de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen i.v.m. acute keelpijn het voorschrijfgedrag m.b.t. antibiotica onderzocht. Hieruit blijkt dat, daar waar de aanbeveling stelt dat op 100 patiënten met acute keelpijn hoogstens 20 in aanmerking komen voor een antibioticum, dit in de praktijk meer dan 50% bedraagt.

De druk van de patiënt om een antibioticum te krijgen, speelt een belangrijke rol. Slechts in 8% van de episodes waarbij een antibioticum wordt voorgeschreven, gaat het om een smalspectrum penicilline, nochtans de eerste keuze volgens de wetenschappelijke gegevens. Er wordt dus eigenlijk te wispelturig, te roekeloos en te ondoordacht met antibiotica omgesprongen, met als gevolg het risico op resistentie. Als men het antibioticum nodig heeft voor een ernstige aandoening, waarbij het middel van levensbelang kan zijn, is de werking nutteloos geworden. Een gevaarlijke situatie dus.

Door de organisatie werd dan ook gepleit voor een betere navorming van huisartsen en de opleiding van studenten geneeskunde terwijl ook aan de verspreiding van correcte informatie over de nadelen van het overmatig voorschrijven van antibiotica aan het publiek moet worden gedacht.

Beter voorkomen

Zoals altijd kun je keelpijn beter voorkomen dan genezen en als het zover gekomen is dan kun je nog met zachte therapieën proberen er iets aan te doen.

Eerst en vooral moet worden geprobeerd de weerstand van het organisme te verhogen. Die weerstand opbouwen is een dagelijkse activiteit: gezonde voeding met voldoende vruchten en groenten, vanwege de vitamines, mineralen en enzymen en vezels.

Wie te veel ongezonde eiwitten gebruikt, loopt het risico zijn ziekteperiode te verlengen. Bij aandoeningen met koorts is het trouwens het verstandigst om het gebruik van proteïnen tijdens de herstelperiode te schrappen of te verminderen.

’s Morgens een ontbijt met verschillende soorten fruit is een koninklijke maaltijd en de dag afsluiten met fijne slaatjes van rauwkost en groenten is een feest op zichzelf en heel gezond. De celstoffen helpen ook in de preventie tegen kanker.

Wisselbaden kunnen eveneens helpen om de weerstand te vergroten. Eerst heet en dan ijskoud. Zorg dat je geen kou krijgt, maar wel de kick van de wisselende temperaturen. Daarom is ook sauna gezond. Zorg ook voor voldoende ontspanning, zodat je je lekker voelt en dus minder gauw ziek zult worden.

En heb je het toch te pakken, doe wat aan sapvasten en drink warme thee zoals kamille en linde en neem wat meer rust, want vaak is ziekte of een ontsteking, een waarschuwing dat het lichaam of de geest wat te veel hooi op de vork heeft gekregen. Op die manier kan een beetje ziek zijn, toch helpen om nog gezonder te worden.

En natuurlijk kun je de natuur helpen om goede bacteriën te ontwikkelen en het microbioom te verbeteren. Ook door pre- en probiotische bacteriën te nemen.

Een tip: Digesbiose van Fytobell met probiotica.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4785-408.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer