Pepermunt: de wonderdoener in de keuken en voor de gezondheid

Kruiden maken in veel schotels het verschil. Munt is daar een goed voorbeeld van, want munt is lekker in veel spijzen en ook als thee. Maar het is ook gezond!

Munt is namelijk een veelzijdig en lekker kruid met buitengewone eigenschappen. Zowel in een open geurschaal, als thee, voor de gezondheid en de spijsvertering, als verfrissende lekkernij, als keukenkruid, overal heb je pepermunt nodig en wordt het gewaardeerd. Je kan het zowel vers als gedroogd gebruiken, dus het hele jaar door. Het wordt overal ter wereld gevonden en ook bij ons als cultuurplant gekweekt, maar je vindt het ook nog in het wild, langs bosranden en op vochtige plaatsen.

Munt is een veelzijdig kruid. Het is lekker in de keuken, maar ook gezond bij natuurgeneeskundige toepassingen.

De gekweekte pepermunt is het sterkst aromatisch. Die is te herkennen aan de geur: als men een blad tussen de vingers wrijft. Smaak, want teveel smaakt bitter. De medische eigenschappen en heilzame werking.
Munt vermenigvuldigt zich door wortelstokscheuring of zaad. Munt bevat menthol (etherische olie) terpeenalcohol, ook kamfer en tymol, cineol, limarene, looi- en bitterstof.
Munt is verfrissend, opwekkend maar kalmeert ook de zenuwen; krampopheffend (nerveuze maag), bevordert de vertering, antiseptisch, pijnstillend (migraine, tandpijn), maagversterkend, galafscheidend, verheldert het hoofd, antispasmodisch bij slijmvliesontsteking, windverdrijvend, slijmoplossend, reinigt, stilt kramp, vermindert opgezette buik, goed tegen koliek en diarree.

Munt heeft vele toepassingen is zeer gezond, maar mag omwille van zijn kracht niet gebruikt worden voor kinderen onder de twee jaar, ook de zalf niet!
Verse munt langs een muur, houdt muizen weg. Pepermuntthee is een smakelijk vervangmiddel voor gewone thee. Past bij zoete gerechten zonder andere smaak. Bijzonder geschikt om te koken met knol, spruit.
De verse bladeren kunnen in salades (zoals dragon) bij zoete gerechten. Gehakte muntblaadjes zijn lekker in linzensoep, bij rosbief, lamsvlees en paling. Munt wordt ook verwerkt in kauwgom, tandpasta, snoep, suikers, eau de cologne.

Ook in de natuurgeneeskunde maakt men er gebruik van.
Om een frisse adem te krijgen: Een kop muntthee + 1/2 water + 1/2 azijn, is uitstekend tegen slechte adem.
Een blad kauwen, 8 tot 10 per dag.
Bij bronchitis: Inhaleren van 40 à 50 g blad per liter kokend water. Uiteraard moet in ernstige gevallen altijd een arts worden geraadpleegd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kun je kanker krijgen door kip te eten?

Kippenvlees is normalerwijze gezonder dan rood vlees. Van rood en bewerkt vlees is het bekend dat het kanker in de hand kan werken en dus eet je dat beter niet. Bovendien bevat kippenvlees ook Omega-3 vetzuren en daarvan is het bekend dat het gezonde vetzuren zijn. Ze...

Lees meer