Pepermunt: de wonderdoener in de keuken en voor de gezondheid

Kruiden maken in veel schotels het verschil. Munt is daar een goed voorbeeld van, want munt is lekker in veel spijzen en ook als thee. Maar het is ook gezond!

Munt is namelijk een veelzijdig en lekker kruid met buitengewone eigenschappen. Zowel in een open geurschaal, als thee, voor de gezondheid en de spijsvertering, als verfrissende lekkernij, als keukenkruid, overal heb je pepermunt nodig en wordt het gewaardeerd. Je kan het zowel vers als gedroogd gebruiken, dus het hele jaar door. Het wordt overal ter wereld gevonden en ook bij ons als cultuurplant gekweekt, maar je vindt het ook nog in het wild, langs bosranden en op vochtige plaatsen.

Munt is een veelzijdig kruid. Het is lekker in de keuken, maar ook gezond bij natuurgeneeskundige toepassingen.

De gekweekte pepermunt is het sterkst aromatisch. Die is te herkennen aan de geur: als men een blad tussen de vingers wrijft. Smaak, want teveel smaakt bitter. De medische eigenschappen en heilzame werking.
Munt vermenigvuldigt zich door wortelstokscheuring of zaad. Munt bevat menthol (etherische olie) terpeenalcohol, ook kamfer en tymol, cineol, limarene, looi- en bitterstof.
Munt is verfrissend, opwekkend maar kalmeert ook de zenuwen; krampopheffend (nerveuze maag), bevordert de vertering, antiseptisch, pijnstillend (migraine, tandpijn), maagversterkend, galafscheidend, verheldert het hoofd, antispasmodisch bij slijmvliesontsteking, windverdrijvend, slijmoplossend, reinigt, stilt kramp, vermindert opgezette buik, goed tegen koliek en diarree.

Munt heeft vele toepassingen is zeer gezond, maar mag omwille van zijn kracht niet gebruikt worden voor kinderen onder de twee jaar, ook de zalf niet!
Verse munt langs een muur, houdt muizen weg. Pepermuntthee is een smakelijk vervangmiddel voor gewone thee. Past bij zoete gerechten zonder andere smaak. Bijzonder geschikt om te koken met knol, spruit.
De verse bladeren kunnen in salades (zoals dragon) bij zoete gerechten. Gehakte muntblaadjes zijn lekker in linzensoep, bij rosbief, lamsvlees en paling. Munt wordt ook verwerkt in kauwgom, tandpasta, snoep, suikers, eau de cologne.

Ook in de natuurgeneeskunde maakt men er gebruik van.
Om een frisse adem te krijgen: Een kop muntthee + 1/2 water + 1/2 azijn, is uitstekend tegen slechte adem.
Een blad kauwen, 8 tot 10 per dag.
Bij bronchitis: Inhaleren van 40 à 50 g blad per liter kokend water. Uiteraard moet in ernstige gevallen altijd een arts worden geraadpleegd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De truc om er jonger te blijven uitzien

Voel je je ook niet gevleid als ze tegen je zeggen: ”dat had ik niet verwacht, je kunt minstens tien jaar liegen, oftewel, je ziet er minstens tien jaar jonger uit dan je zopas gezegd hebt”. Ofwel een leugentje om bestwil, ofwel klassieke vleierij, ofwel de waarheid....

Lees meer

Vitamine E: de lieveling van de vrouwen

Het belang van vitamines werd pas duidelijk toen zeevaarders herstelden van ziekten die hen anders naar het graf, een zeemansgraf, hadden gebracht. Linus Pauling definieerde het beter en was zelf een levend voorbeeld van het belang van vitamines. In de naam zit...

Lees meer

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer