Pepermunt: de wonderdoener in de keuken en voor de gezondheid

Kruiden maken in veel schotels het verschil. Munt is daar een goed voorbeeld van, want munt is lekker in veel spijzen en ook als thee. Maar het is ook gezond!

Munt is namelijk een veelzijdig en lekker kruid met buitengewone eigenschappen. Zowel in een open geurschaal, als thee, voor de gezondheid en de spijsvertering, als verfrissende lekkernij, als keukenkruid, overal heb je pepermunt nodig en wordt het gewaardeerd. Je kan het zowel vers als gedroogd gebruiken, dus het hele jaar door. Het wordt overal ter wereld gevonden en ook bij ons als cultuurplant gekweekt, maar je vindt het ook nog in het wild, langs bosranden en op vochtige plaatsen.

Munt is een veelzijdig kruid. Het is lekker in de keuken, maar ook gezond bij natuurgeneeskundige toepassingen.

De gekweekte pepermunt is het sterkst aromatisch. Die is te herkennen aan de geur: als men een blad tussen de vingers wrijft. Smaak, want teveel smaakt bitter. De medische eigenschappen en heilzame werking.
Munt vermenigvuldigt zich door wortelstokscheuring of zaad. Munt bevat menthol (etherische olie) terpeenalcohol, ook kamfer en tymol, cineol, limarene, looi- en bitterstof.
Munt is verfrissend, opwekkend maar kalmeert ook de zenuwen; krampopheffend (nerveuze maag), bevordert de vertering, antiseptisch, pijnstillend (migraine, tandpijn), maagversterkend, galafscheidend, verheldert het hoofd, antispasmodisch bij slijmvliesontsteking, windverdrijvend, slijmoplossend, reinigt, stilt kramp, vermindert opgezette buik, goed tegen koliek en diarree.

Munt heeft vele toepassingen is zeer gezond, maar mag omwille van zijn kracht niet gebruikt worden voor kinderen onder de twee jaar, ook de zalf niet!
Verse munt langs een muur, houdt muizen weg. Pepermuntthee is een smakelijk vervangmiddel voor gewone thee. Past bij zoete gerechten zonder andere smaak. Bijzonder geschikt om te koken met knol, spruit.
De verse bladeren kunnen in salades (zoals dragon) bij zoete gerechten. Gehakte muntblaadjes zijn lekker in linzensoep, bij rosbief, lamsvlees en paling. Munt wordt ook verwerkt in kauwgom, tandpasta, snoep, suikers, eau de cologne.

Ook in de natuurgeneeskunde maakt men er gebruik van.
Om een frisse adem te krijgen: Een kop muntthee + 1/2 water + 1/2 azijn, is uitstekend tegen slechte adem.
Een blad kauwen, 8 tot 10 per dag.
Bij bronchitis: Inhaleren van 40 à 50 g blad per liter kokend water. Uiteraard moet in ernstige gevallen altijd een arts worden geraadpleegd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer